Cum să reparați un televizor cu propriile mâini?

Conţinut
 1. Cauzele defecțiunilor
 2. Descrierea defecțiunilor
 3. Diagnosticare
 4. Cum să o repar?

În fiecare apartament există un televizor. El, ca orice alt tip de echipament, se poate defecta din diverse motive. Dacă este în garanție, atunci ar trebui să contactați imediat centrul de service, dar puteți încerca să reparați singur produsul postgaranție.

Cauzele defecțiunilor

Televizorul aparține dispozitivelor care sunt folosite destul de des. Cu cât acest tip de echipament funcționează mai mult timp, cu atât este mai des probabilitatea unei defecțiuni. Defecțiuni și pot apărea nu numai din cauza funcționării necorespunzătoare, ci și după o furtună sau un fulger. Potrivit experților, următoarele sunt cele mai frecvente cauze ale defecțiunilor TV.

 • Unitate de alimentare defectă... Unitatea de control și placa unității se pot defecta din cauza instalării necorespunzătoare sau a deteriorării mecanice.
 • Unitate de alimentare arsă. Deoarece supratensiunile apar adesea în rețeaua de alimentare, o unitate neprotejată se poate arde.
 • Amplificator spart frecvență intermediară și joasă.
 • Hors de combat selector de canal radio.
 • Modul de culoare ars, selector de sincronizare.
 • Defect modul de cromaticitate.
 • Nevoie înlocuind cadrul sau unitatea de scanare a liniilor.
 • TV Matrix spart. Această parte a tehnologiei poate fi deteriorată din cauza influențelor externe, de exemplu, căderea televizorului sau pătrunderea de lichid pe acesta.

Cauzele mai puțin semnificative ale defecțiunilor echipamentelor TV includ următoarele:

 • antenă, receptor - în acest caz, unitatea este considerată funcțională, problema este ascunsă în dispozitive suplimentare;
 • sistem de răcire;
 • procesor video.

Descrierea defecțiunilor

Un televizor este un dispozitiv complex, care include un număr mare de unități și subsisteme, care se poate defecta în timp. Acest tip de tehnică se caracterizează prin următoarele probleme: Senzorul infraroșu, telecomanda, portul infraroșu, butonul de pornire, căutarea vocală și altele nu funcționează.

Pornire și oprire problematică

Dacă după pornire nu există nicio imagine pe televizor, indicatorul luminos nu se aprinde pe acesta, ceea ce indică faptul că este conectat la rețea, este posibil ca sursa de alimentare să fie întreruptă. Cel mai probabil, s-a ars din cauza unei căderi puternice de tensiune în rețea. În unele cazuri, unitatea se oprește spontan. În cazul instalării protecției împotriva supratensiunii pe acesta, acesta poate opri televizorul dacă este necesar.

În cazul unei tensiuni normale stabile, utilizatorul trebuie să verifice sursa de alimentare și placa de bază.

Lipsa de răspuns la telecomandă

Este o problemă comună că televizorul nu răspunde la comenzile telecomenzii. De obicei, este asociată cu o defecțiune a telecomenzii, care a căzut pe podea sau a fost stropită cu lichid. În acest caz verificați dispozitivul în momentul exploatării tuturor elementelor sale de putere.

Dacă motivul nu este ascuns în telecomandă, atunci receptorul telecomenzii poate fi stricat sau procesorul nedorit.

Probleme de memorie ale echipamentelor de televiziune

În unele cazuri, atunci când reglați canalele, televizorul pur și simplu nu le amintește. Problema ar putea fi în memoria spartă a unității... O situație similară poate fi observată la reglarea sunetului. După procedură, televizorul se oprește, parametrii ajustați ai efectelor sonore dispar.

Proprietarul televizorului este sfătuit să verifice cipul de memorie sau să îl înlocuiască dacă este necesar.

Butoanele TV nu funcționează

Dacă nu se observă nicio reacție la apăsarea butoanelor de pe partea frontală a televizorului, atunci merită să verificați dacă există un contact întrerupt, care ar trebui să conecteze cheia și microcontrolerul.

În caz de funcționare completă a contactelor, puteți începe să verificați procesorul.

Problemă la redarea sunetului

Efectele de sunet slabe ale televizorului sunt de obicei asociate cu performanța slabă a difuzoarelor. În acest caz merită să verificați includerea, conexiunea, precum și integritatea lor. Uneori, problemele se pot baza pe performanța slabă a amplificatorului de joasă frecvență sau a procesorului de sunet.

De asemenea, nu ignora posibilitatea unei probleme cu canalele radio.

Calitate slabă sau inexistentă a imaginii

Unii proprietari de televizoare pot observa că atunci când televizorul este pornit, există sunet, dar nicio imagine. Principalele cauze ale problemelor:

 • nu completați nicio imagine cu o calitate excelentă a sunetului - defecțiune a matricei, amplificator video;
 • nicio imagine, uneori apare sunetul - măturare problematică;
 • se aude sunet, ecranul strălucește, dar nu există nicio imagine - procesor video spart, interferență în tuner;
 • imagine pe jumătate extinsă - scanarea matricei defectuoasă, care a apărut în timpul unei supratensiuni sau a unei funcționalități slabe a sursei de alimentare;
 • apariția unei dungi verticale înguste pe ecranul televizorului - defecțiuni ale transformatorului, în cazul unei benzi orizontale, putem vorbi despre o scanare a cadru spart;
 • o culoare a imaginii, dispariția oricăreia dintre culori - amplificator video spart, procesor video.

Elemente de matrice defecte

În tehnologia de televiziune a producției moderne, defalcarea matricei presupune doar înlocuirea acesteia. Aceasta este baza ecranului pe care este afișată imaginea. Principalele motive pentru eșecul său sunt următoarele:

 • scăpat sau deteriorat de un obiect dur;
 • pătrunderea lichidului sau a condensului pe contactele matricei;
 • defecte de fabricatie;
 • deteriorare datorată utilizării pe termen lung.

O matrice deteriorată este o garanție a apariției dungilor multicolore, a cercurilor negre, a decolorării imaginii, a dispariției imaginii.

Probleme de măturare

Faptul că funcționarea scanării este întreruptă pe televizor, astfel de semne pot indica:

 • reducerea imaginii, deplasarea verticală a acesteia;
 • nealiniere;
 • apariția liniilor în imagine;
 • lipsa scanării cadrelor.

Diagnosticare

Este mult mai dificil să diagnosticați scanarea cadrelor, sursa de alimentare, placa de bază, invertorul, pixelii decât să le reparați. Din acest motiv, detectarea problemei și aflarea cauzei acesteia trebuie efectuate eficient. Dacă televizorul nu funcționează deloc, atunci primul pas este să verificați placa, curățând-o în prealabil de praf și murdărie.... Procedura trebuie efectuată folosind un aspirator sau o perie moale.

După ce ați îndepărtat capacul din spate al televizorului și ați îndepărtat tot felul de murdărie, merită să examinăm cu atenție fiecare dintre componentele sale. Adesea, elementele structurale problematice par umflate, arse, cu un condensator care curge, un rezistor întunecat, un microcircuit ars sau carcasa tranzistorului.

În unele cazuri, o examinare externă a elementelor interne ale televizorului nu arată clar care este cauza problemei, atunci puteți începe să verificați sursa de alimentare. Pentru a face acest lucru, opriți cipul, care merge la scanarea liniei plăcii și, în loc de placă, trebuie să lipiți sarcina pe contactele unei lămpi cu incandescență convenționale de 220 de volți. Dacă sursa de alimentare nu pornește, atunci ar trebui să începeți să o verificați.

De asemenea, nu uita la verificarea fiecărui contact pentru prezența condensatoarelor electrolitice uscate... În acest scop, fiecare element este lipit, polaritatea acestuia este schimbată și verificată folosind un ohmmetru convențional.

Dacă există o scurgere a condensatorului, se recomandă înlocuirea acestuia.

Cum să o repar?

Destul de des, proprietarii de televizoare încep să intre în panică la cea mai mică defecțiune a televizorului și cheamă vrăjitorul. Cu toate acestea, este recomandabil să învățați cum să reparați televizorul cu propriile mâini. Puteți repara echipamente fără ajutorul unui maestru în următoarele cazuri.

 • Verificarea modului... Dacă televizorul nu funcționează, atunci merită să determinați dacă este în modul de așteptare, determinând strălucirea luminii roșii de pe panoul televizorului. Nu lăsați unitatea în modul de așteptare pentru o perioadă lungă de timp, deoarece toate circuitele sale de alimentare sunt alimentate.

Pentru ca echipamentul să nu se ardă, acesta trebuie oprit prin apăsarea unui buton special.

 • Telecomanda nu funcționează. Motivul funcționării defectuoase a telecomenzii poate fi căderea, deteriorarea mecanică sau bateriile descărcate. Pentru a elimina problema, puteți încerca să dezasamblați dispozitivul, să eliminați problemele evidente sau să înlocuiți bateriile.
 • Televizorul nu pornește. Problema poate fi ascunsă în cablu, butonul de alimentare sau sursa de alimentare. Butonul și firul ar trebui să fie inelate cu un tester și, dacă sunt defecte, reparați sau înlocuiți. Dacă problema este ascunsă în sursa de alimentare, atunci ar trebui să fie dezasamblată, verificată pentru umflare și înlocuite piesele dacă este necesar. În procesul de înlocuire a tranzistorului și a microcircuitului, merită să instalați garnituri.
 • Ecranul nu se aprinde... Motivul acestei probleme poate consta în lămpile deteriorate, lipsa sursei de alimentare a luminii de fundal. Pentru a rezolva problema, merită să deschideți carcasa, să scoateți plăcile, driverele, să demontați ecranul și să înlocuiți becurile arse.
 • Fără sunet, șuierătoare... În această situație, merită să căutați o defecțiune a căii sunetului. Pentru a elimina problema, merită să verificați fiecare dintre microcircuitele amplificatorului audio. Dacă aceste elemente sunt normale, atunci condensatorii sunt de vină. Dacă nivelul de putere este prea scăzut, merită să schimbați piesele care nu sunt în funcțiune. De asemenea, trebuie să verificați microcircuitul și, dacă este necesar, să-l evaporați.

Potrivit experților, merită să apelați tehnicianul de reparații TV în cazul în care unitatea nu s-a pornit de la panou, indicatorul de la culoarea verde se schimbă în roșu, cu un indicator verde echipamentul nu funcționează, Televizorul pornește mult timp. Proprietarii de echipamente de televiziune ar trebui să rețină că manipularea atentă a televizorului, precum și utilizarea acestuia strict conform instrucțiunilor, pot reduce probabilitatea defecțiunilor.

Puteți afla mai jos cum să remediați o întrerupere a matricei pe un televizor LED.

fara comentarii

Comentariul a fost trimis cu succes.

Bucătărie

Dormitor

Mobila