Probleme cu sunetul televizorului: cauze și soluții

Conţinut
 1. Motive posibile pentru lipsa sunetului
 2. Defecțiuni obișnuite
 3. Sfaturi utile

Și deși acum este chiar la modă să spui: „Nu mă uit la televizor”, în multe cazuri aceasta nu este altceva decât viclenie. Chiar dacă este folosit în primul rând ca monitor, mediul de vizionare a filmelor și videoclipurilor pe Internet este în continuare același televizor. Este neplăcut când se strică. Acest lucru paralizează planurile pentru petrecerea timpului liber obișnuit. Una dintre defecțiunile comune este problemele cu sunetul de pe televizor. Să aruncăm o privire mai atentă asupra motivelor și modalităților de a le rezolva.

Motive posibile pentru lipsa sunetului

Este necesar să reacționați prompt la întreruperile furnizării sunetului, altfel sistemul acustic al dispozitivului poate „zbura”. Nu este atât de dificil să identifici cauza defecțiunii transmisiei audio; chiar și cei care înțeleg puțin despre dispozitivul televizoarelor pot face față acestui lucru. Următoarele situații sunt mai probabil asociate cu probleme audio:

 • după pornirea tehnicii, nu se aude imediat sunet;
 • la schimbarea canalelor, se observă o bruscă a rândului de sunet - lung sau scurt;
 • volumul nu poate fi reglat nici pe telecomandă, nici pe dispozitiv în sine;
 • sunetul a devenit mai silențios la nivelurile obișnuite ale volumului.

Motivele pentru care se întâmplă acest lucru sunt, de asemenea, tipice. Sunetul se poate pierde din următoarele:

 • activarea accidentală banală a butonului „silențios” de pe telecomandă, un număr mare de oameni nu observă acest lucru și nu presupun că există un astfel de buton, cheamă vrăjitorul pentru o situație neînsemnată;
 • întreruperea telecomenzii - bateriile s-au epuizat, contactele s-au consumat, telecomanda pur și simplu a eșuat din cauza sfârșitului duratei sale de viață;
 • defectarea sistemului de difuzoare în sine, care este deja mai gravă;
 • defect de amplificator din cauza deteriorării firelor (de exemplu, contacte arse);
 • deformarea procesorului;
 • difuzoare sparte sau căști acustice;
 • panou de control ars.

Dacă dispozitivul este pornit și sunetul nu vine de la difuzoare, puteți acționa singur - riscul de a face ceva și mai rău este scăzut. Puteți, de exemplu, să reporniți calm dispozitivul și va funcționa normal. Dacă nu a funcționat, este logic să dezasamblați telecomanda. Verificarea dacă bateriile funcționează ar trebui să fie aproape primul lucru.

Dacă nu este cazul, vă puteți uita la microcircuite și conectori de pe televizor.

Defecțiuni obișnuite

Nu este nevoie să păcătuiești imediat cu acustica, deoarece și alte elemente sunt capabile să se rupă. Dacă sunetul a dispărut brusc, chiar în timpul vizionării, este probabil să fi existat un scurtcircuit în microcircuit. Contactele se pot arde din cauza unei conexiuni slabe sau, ceea ce se întâmplă mai des, din cauza supratensiunii. Dar atunci când un microcircuit eșuează sau contactele arse, de obicei apare un miros de ars caracteristic. Uneori există chiar și fum. Dacă se întâmplă acest lucru, cablul trebuie scos din rețea și comandantul trebuie invitat acasă. Reparația este necesară deja profesională.

Deformare

Dacă în timpul vizionării apar clicuri în locul sunetului normal, dacă televizorul șuieră și „bâlbește”, dacă secvența de sunet pare că „plutește”, și această situație trebuie rezolvată mai rapid. Dacă sunetul devine brusc slab, ceva zdrăngănește sau scârțâie în fundal, verificați mai întâi, sau cu siguranță este pe televizor. Poate un laptop sau alt echipament este conectat la dispozitiv, trebuie să verificați setările acestora. Dacă televizorul fredonează singur în timp ce vizionați canale, acest pas este omis.

Motivele posibile pentru degradarea intermitentă a sunetului sau sunetul slab persistent pe televizor sunt:

 • probleme cu canalul radio - în acest caz, trebuie să invitați un specialist pentru reparații;
 • probleme cu procesorul central - trebuie să contactați și centrul de service;
 • defecțiune a cardului de memorie - și această problemă nu poate fi rezolvată fără ajutor profesional.

Nu merită să sperăm că totul va dispărea de la sine. Desigur, dacă porniți / opriți televizorul și problema dispare, nu trebuie să îl căutați din nou.

Dar dacă sunetul distorsionat din când în când își amintește de el însuși, este timpul să-l suni pe maestru.

Sosire tarzie

Sunetul poate rămâne în urmă cu videoclipul sau să nu coincidă cu acesta, să apară cu o încetinire gravă - acesta este, de asemenea, un tip de defecțiune destul de comun. Experții spun următoarele:

 • dacă nu se aude niciun sunet atunci când dispozitivul este pornit, dar acesta apare după ceva timp, de la 10 secunde la câteva minute, problema poate fi defecțiunea conectorului din televizor; puteți remedia această problemă la centrul de service;
 • dacă sunetul întârzie, nu sunt excluse defecțiunile difuzorului, dar numai un maestru poate diagnostica acest lucru cu siguranță;
 • în cele din urmă, carcasa poate fi în contacte slăbite, iar acest lucru este eliminat și în centrul de service.

Este o poveste periculoasă să încerci să remediați singur o defecțiune dacă nu aveți încredere în propria experiență în acest domeniu. Sunetul a încetat să funcționeze, toate metodele sigure de autodiagnosticare și reparații nu au ajutat, este necesar să se rezolve problema prin intermediul centrului de service.

Dispare în timp ce privești

Dacă sunetul a dispărut brusc în timpul vizionării și ar exista un miros de fum în cameră, amplificatorul de semnal s-ar putea arde, iar microcircuitul responsabil de sunet s-ar putea arde și el. Televizorul trebuie oprit imediat, cablul trebuie scos din priză.

Dacă sunetul dispare din când în când în timpul vizionării, dar apoi își revine de la sine, este probabil ca problema să fie supraîncălzirea unor componente electronice. Se supraîncălzi, se răcește și apoi se pornește din nou. Dar nu este nimic de care să ne bucurăm: mai devreme sau mai târziu, această componentă se va arde și o reparație completă este încă în față.

Dacă audio și video de pe televizor dispar în același timp, asigurați-vă că problema nu se află în dispozitivul conectat la televizor. Adică treceți la canalul normal. Dacă totul este în regulă pe canal, problema este cel mai probabil în cablu. Astfel de cabluri pot eșua complet: atunci atât imaginea, cât și sunetul dispar. Dar adesea se sparg parțial, apoi sunetul dispare cu un ecran luminos de lucru. În acest caz, nu vor exista probleme cu redarea sunetului în transmisia TV.

Important! Sunetul sare pe unul sau mai multe canale. Dacă doar unul, cel mai probabil, motivul nu este în televizor, ci în încălcarea difuzării unui anumit canal.

Fără sunet când este pornit

Înainte de a duce televizorul la serviciu, trebuie să vă asigurați că butonul de volum nu este la zero. Destul de ciudat, dar oamenii uită să verifice mai întâi motivele banale ale presupusei defecțiuni. Din nou, nu uitați de butonul de sunet de pe telecomandă. Este posibil să nu fie revendicat tot timpul când utilizați telecomanda, dar într-o zi cineva face clic accidental pe ea (de exemplu, un copil) și apoi toată lumea se întreabă cum s-a stricat televizorul dintr-o dată.

Dacă punctul cu siguranță nu este în telecomandă și, de fapt, poate eșua, trebuie să opriți televizorul. Scoateți cablul de la priză, așteptați câteva minute. Porniți din nou dispozitivul pornindu-l de la telecomandă. Dacă sunetul nu apare, este mai probabil ca difuzoarele să fie „strânse” sau contactele să fie rupte.

Puteți verifica cauza posibilă a defecțiunii conectând căști la televizor. Dacă sunetul intră în căști, atunci difuzoarele din televizor sunt sparte. Căștile pot fi oprite, pentru că trebuie să iei telefonul și să-l suni pe maestru. Sau pur și simplu încărcați echipamentul în mașină și duceți-l la centrul de service.

Volum insuficient

Dacă televizorul a devenit vizibil mai silențios cu aceiași indicatori de pe telecomandă, este posibil ca cineva de pe telecomandă să fi activat în liniște funcția „Noapte”. Sau l-am pornit și am uitat de el. Este posibil ca telecomanda în sine să nu funcționeze, dar acesta este un caz rar în această situație.

Dacă problema nu dispare de la sine, iar pornirea/oprirea nu ajută, va trebui să contactați și expertul. El va diagnostica sistemul de difuzoare, va verifica difuzoarele, microcircuitele, amplificatoarele.

Lipsa de reglementare

Dacă sunetul nu comută automat, adică nu crește sau scade, din nou, trebuie să începeți prin verificarea telecomenzii. Dacă sunetul poate fi controlat fără telecomandă, este timpul să schimbați telecomanda. Dacă, totuși, reglarea manuală nu este posibilă și pe televizor, poate fi necesar să efectuați o resetare din fabrică. Poate că actualizarea televizorului, care se întâmplă tot timpul, în acest caz particular nu a trecut, de aici și problemele cu sunetul. De exemplu, actualizarea a început și proprietarul televizorului l-a oprit chiar în acest proces, apoi principala cerință pentru instalarea unui nou firmware nu a fost îndeplinită. De aici problemele cu sunetul.

Nu există nicio altă „terapie” precum revenirea la versiunea anterioară de firmware. Dacă televizorul nu pornește singur după actualizare, trebuie să-l reporniți manual. Și proprietarul ar trebui să vadă o notificare pe ecran că actualizarea a fost instalată cu succes.

Sfaturi utile

Există o părere că, pentru a organiza un sunet confortabil de televizor, dispozitivul în sine ar trebui să fie conectat la un sistem de difuzoare externe. Astăzi, 4 tipuri de astfel de sisteme sunt utilizate în mod activ: sisteme stereo acustice simple, sisteme de sunet surround compact multicanal, sisteme home theater la scară largă și bare de sunet. Sistemele simple de difuzoare vor fi utile în următoarele cazuri:

 • nu doriți să plătiți în exces pentru sunetul surround inutil;
 • muzica de fundal nu este la fel de importantă ca dialogurile din film;
 • camera în care se află televizorul nu este suficient de mare pentru a-i oferi un sunet cu adevărat cool șic;
 • camera este mare, dar nu vrei să o aglomerați cu difuzoare.

Acest sistem compact de sunet multicanal este perfect pentru cei care doresc să îmbunătățească performanța sunetului televizorului lor fără o investiție majoră. Dar sistemele la scară largă sunt potrivite pentru cei care intenționează să amenajeze un adevărat home theater într-o cameră mare. În acest caz, difuzarea sunetului va fi de foarte înaltă calitate.

Cunoscătorii vizionarii de filme cu coloana sonoră perfectă vor fi încântați de această achiziție.

Și încă câteva sfaturi importante ale experților despre cum să utilizați corect televizorul.

 • Este grozav dacă televizorul este situat departe de ferestre. Și, de asemenea, nu îl puneți lângă încălzitor. Între ferestre este o altă zonă nepotrivită pentru un televizor. Toate acestea vor duce la cele mai rapide defecțiuni, inclusiv cele legate de sunet.
 • Din cauza câmpului electrostatic, în jurul televizorului se acumulează mult praf. Și va fi o cauză comună a defecțiunilor dacă nu este îndepărtată la timp. Aspirați praful de cel puțin câteva ori pe an. Desigur, televizorul trebuie deconectat de la sursa de alimentare.
 • Dacă vorbim despre un televizor LCD, nu ar trebui să-l lași să funcționeze 6 sau mai multe ore la rând. Este necesar să protejați echipamentul de lovituri, să schimbați la timp becul de iluminare de fundal. Când mutați dispozitivul într-o altă cameră, ar trebui să o faceți cât mai atent posibil.
 • Televizorul cu plasmă se răcește singur, are un ventilator special încorporat. Și dacă există modificări în funcționarea ventilatorului (sunetul), este logic să apelați expertul pentru diagnosticare.
 • Monitoarele LCD și televizoarele cu plasmă trebuie șters cu șervețele speciale care sunt vândute în magazinele de electricitate.
 • Nu puteți stresa televizorul ca pornirea/oprirea frecventă.

  Dacă urmați aceste sfaturi simple, riscurile ca sunetul sau imaginea să „zboare” pe televizor sunt reduse dramatic. Echipamentul va rezista mult timp si va va incanta cu o munca impecabila in fiecare zi.

  Pentru informații despre ce să faceți dacă nu există sunet pe televizor, consultați mai jos.

  fara comentarii

  Comentariul a fost trimis cu succes.

  Bucătărie

  Dormitor

  Mobila