Amplificatoare pentru antena TV: cum să alegeți și să vă conectați?

Conţinut
 1. Ce este?
 2. Dispozitiv și principiu de funcționare
 3. Prezentare generală a speciilor
 4. Modele de top
 5. Cum să alegi?
 6. Cum să te conectezi?

Pentru a îmbunătăți semnalul unui receptor de televiziune în zonele rurale și la țară, precum și într-un apartament de oraș, se folosește un amplificator special pentru o antenă de exterior sau de interior. Acesta este un dispozitiv compact la preț accesibil, care poate fi instalat cu ușurință cu propriile mâini, fără a apela la serviciile profesioniștilor.

În recenzia noastră, ne vom opri asupra principalelor caracteristici tehnice ale amplificatoarelor și, de asemenea, vom lua în considerare criteriile de alegere a modelului optim pentru uz casnic.

Ce este?

În lumea modernă, televiziunea a fost mult timp principalul mijloc de primire și distribuire a informațiilor, iar acest lucru îi face pe ingineri să se gândească la îmbunătățirea difuzării. Problema este că cea mai bună calitate video și audio poate fi obținută numai dacă sursa semnalului se află în raza vizuală, atunci când receptorul este situat în imediata apropiere a repetitorului, iar atunci când este îndepărtat, semnalul scade. De aceea, semnalul este recepționat prost în multe case - acest lucru determină o deteriorare a calității imaginii și creează zgomot străin. În plus, atunci când lucrați la o conexiune prin cablu, rata de transfer de date este redusă semnificativ.

Pentru a îmbunătăți calitatea recepției și transmisiei, este necesar un dispozitiv special - un amplificator de semnal.

Este deosebit de important să îl utilizați în rândul locuitorilor satelor și satelor, precum și în casele private din zonele urbane, atunci când nu există o singură antenă exterioară centralizată situată pe acoperișul unei clădiri cu mai multe etaje.

Dispozitiv și principiu de funcționare

Toate amplificatoarele de semnal TV destinate utilizării în căsuțele de vară sau în case private au un dispozitiv destul de simplu. Sunt o pereche de plăci conectate între ele folosind un circuit special întărit - acesta este folosit pentru a reduce cantitatea și volumul de zgomot care poate apărea în timpul funcționării.

Bucla de cablu este echipată cu un condensator special pentru a regla intervalul de frecvență. În acest caz, circuitul de intrare joacă rolul unui filtru trece-înalt. Acesta prevede mai multe frecvențe de funcționare: în primul interval, parametrii sunt aproape de 48,5 MHz, iar în al doilea, corespund la 160 MHz.

Prezența rezistențelor în circuitul de lucru al structurii face posibilă setarea modului dorit.

Prin modificarea parametrilor de rezistență, este posibil să se realizeze o setare de tensiune de 5 V și un curent corespunzător la 5 A - acești indicatori sunt cei care asigură amplificarea maximă a unui semnal de televiziune cu 4,7 dB la o frecvență corespunzătoare la 400 MHz.

Majoritatea amplificatoarelor de antenă pentru televizoare de pe piață necesită conectarea la o sursă de alimentare de 12 V, chiar și bateriile auto îndeplinesc aceste criterii. Pentru a obține cea mai corectă funcționare a dispozitivului, cel mai bine este să folosiți un stabilizator format dintr-un electrolit și o punte de diodă.

Amplificatorul de antenă poate fi conectat la un televizor printr-un cablu coaxial. Cu toate acestea, în acest caz, va fi necesară utilizarea suplimentară a unui șoc, iar amplificatorul este conectat direct la receptorul TV printr-un condensator.

Orice amplificator funcționează după un anumit principiu.

 • Semnalele de la antenă trec printr-un transformator potrivit.
 • De acolo, ei merg la primul rezistor conectat la emițătorul comun. Amplifică semnalul și, în același timp, circuitul de lucru este stabilizat în paralel.
 • După aceea, semnalul de linie trece la a doua etapă, unde se efectuează egalizarea frecvenței.
 • La ieșire, semnalul amplificat merge direct la receptorul TV.

Prezentare generală a speciilor

Există o clasificare general acceptată a tuturor modelelor de amplificatoare de semnal digital pentru echipamentele de televiziune prezentate spre vânzare.

În funcție de caracteristicile de proiectare, acestea sunt împărțite în mai multe tipuri în funcție de intervalul de frecvență, precum și de locul de instalare.

După intervalul de frecvență

Conform acestui parametru, toate modelele prezentate în magazinele de electronice pot fi împărțite în 3 grupuri.

În funcție de categorie, aceștia îndeplinesc diferite sarcini, astfel încât fiecare tip de amplificator poate fi folosit pentru a obține unul sau altul rezultat dorit.

Să luăm în considerare fiecare tip mai detaliat.

 • În bandă largă... Astfel de modele sunt de obicei folosite ca element în antenele interioare de acasă pentru un televizor cu amplificator. Funcționalitatea lor se rezumă la îmbunătățirea calității difuzării simultane pe mai multe receptoare.
 • Multi-bandă. Aceste modele sunt utilizate pentru dispozitivele de recepție situate pe catarge înalte. De obicei, aceste amplificatoare sunt instalate în case particulare.
 • Gamă. Amplificatoarele de acest tip sunt necesare atunci când este necesar să se obțină o recepție de înaltă calitate a semnalului de la o sursă situată la o distanță mare de receptorul însuși. Acest design corectează semnalul, suprimă zgomotul care apare pe măsură ce cablul se schimbă. Cel mai adesea folosit pentru a îmbunătăți semnalul de transmisie digitală.

La locul de instalare

Conform acestui criteriu, toate modelele fabricate sunt împărțite în 2 tipuri, în funcție de instalarea dispozitivului și de caracteristicile tehnice ale instalației. Toate amplificatoarele de semnal pentru 20 sau mai multe canale pot fi împărțite în interne și externe.

 • Intern - sunt o unitate compacta care poate fi instalata direct langa un receptor de televiziune. Această opțiune are un dezavantaj: din cauza pierderilor de cablu atunci când condițiile meteorologice se deteriorează, se poate observa calitatea semnalului care ajunge direct la amplificator.
 • Outboard și catarg - sunt situate pe un stâlp lung lângă antenă. Datorita distantei mari, se asigura imbunatatirea maxima a semnalului. Cu toate acestea, designul are un dezavantaj major, cum ar fi fragilitatea, deoarece orice lovitură de fulger sau vânt puternic poate deteriora dispozitivul.

  Condițional, amplificatoarele sunt, de asemenea, împărțite în pasive și active.

  • La modelele active, placa este atașată direct la carcasa antenei - in acest fel receptorul de televiziune poate primi un numar mare de canale. Cu toate acestea, acest dispozitiv suferă o oxidare treptată a elementelor structurale, ceea ce duce la eșecul acestora sub influența factorilor de mediu nefavorabili.
  • Modele pasive necesită utilizarea suplimentară a unui amplificator extern vândut separat. Această opțiune este mai profitabilă și durabilă, dar necesită costuri suplimentare pentru instalarea și configurarea echipamentelor.

  Modele de top

  Pe piața modernă sunt prezentate un număr mare de antene cu amplificatoare de semnal.

  Printre acestea se numără dispozitive atât pentru difuzare analogică, cât și pentru cea digitală.

  Să ne oprim pe descrierea unora dintre ele.

  "Extra" ASP-8

  Modelul casnic este o antenă pasivă în fază cu 4 perechi de vibratoare în formă de V. O caracteristică distinctivă a unor astfel de antene este capacitatea de a le actualiza pentru a obține un câștig optim de semnal. Gama de frecvență de funcționare vă permite să primiți 64 de canale pe coridor de la 40 la 800 MHz.

  Unii utilizatori subliniază că calitatea de construcție a unor astfel de amplificatoare nu este cea mai înaltă. Cu toate acestea, producătorul asigură că, fiind instalate pe un catarg, antenele cu un astfel de amplificator pot rezista la rafale de vânt de până la 30 m/s.

  „Meridian-12AF” de la Locus

  Un dispozitiv destul de buget care a primit multe recenzii favorabile ale utilizatorilor. Pe partea pozitivă, se remarcă grijuliul designului, precum și câștigul mare, datorită căruia receptorul TV poate primi semnalul. la o distanţă de până la 70 km de sursa sa.

  Datorita dimensiunilor sale mici, modelul poate fi instalat chiar si pe catarge.

  Suprafața produsului este tratată cu un compus special anticoroziv, care oferă o resursă de lucru timp de 10 ani.

  „Kolibri” de la REMO

  O altă antenă care oferă cel mai bun raport calitate-preț. Se referă la modele active, prin urmare trebuie conectat la rețea. Adaptorul de alimentare conține un regulator - acesta vă permite să setați câștigul necesar, a cărui valoare maximă corespunde la 35 dB.

  Toate elementele dispozitivului sunt realizate din metal, datorită căruia poate rezista la fluctuațiile de temperatură. Amplificatorul este capabil să recepționeze atât canale digitale, cât și analogice. Cu toate acestea, lungimea cablului de rețea nu este suficient de mare, așa că va trebui să cumpărați suplimentar un prelungitor.

  „Inter 2.0” de la REMO

  Locuitorii de la primele etaje ale clădirilor cu mai multe etaje sunt adesea obligați să cumpere o antenă interioară echipată cu un amplificator de semnal, deoarece obiectele din jur pot crea unele interferențe. Acest model este lider printre astfel de dispozitive.

  Acesta este un dispozitiv multifuncțional cu un cost accesibil. Antena procesează simultan 3 semnale radio, 10 analogice și 20 digitale. Datorită comenzilor ergonomice convenabile, puteți efectua controlul necesar al nivelului semnalului pentru a asigura o calitate maximă. Printre avantaje se remarcă lungime suficientă a cablului pentru a permite instalarea amplificatorului oriunde. Dezavantajele sunt calitatea scăzută a plasticului din care este confecţionată corpul, precum şi pierderea periodică a stabilităţii recepţiei în cazul condiţiilor meteorologice nefavorabile.

  DVB-2T

  Amplificatorul are caracteristici tehnice și operaționale destul de bune. Utilizatorii sunt atrași de preț, iar experții evidențiază funcționalitatea microcircuitului. Corpul etanșat metalic îl protejează de influențele mecanice adverse. Cu toate acestea, utilizatorii ar trebui să ofere în plus protecție fiabilă împotriva precipitațiilor atmosferice, deoarece acest design este situat cât mai aproape de antena terestră.

  Câștigul variază între 20-23 dB, în timp ce nivelul zgomotului însoțitor nu depășește pragul de 3 dB.

  Singurul punct negativ pe care unii consumatori îl subliniază este că un astfel de amplificator suportă frecvențe de la 470 la 900 MHz. Acest model este la mare căutare în rândul locuitorilor de vară și al proprietarilor de case de țară.

  Rexant 05-6202

  Un alt model de amplificator popular, a cărei caracteristică distinctivă este împărțirea semnalelor de intrare în fluxuri. Cu toate acestea, pentru a funcționa în acest mod, structura trebuie să amplifice toate frecvențele pe care le produce. Avantajul modelului se rezumă la versatilitatea sa, deoarece acceptă o gamă de frecvențe destul de impresionantă, de la 5 la 2500 MHz. În plus, amplificatorul poate funcționa cu televiziunea digitală, prin cablu și terestră.

  La avantajele modelului, utilizatorii se referă la prezența a 3 ieșiri pentru conectare, astfel încât semnalul să poată merge direct la 3 surse.

  Pentru comparație: toți ceilalți analogi au doar doi conectori pentru cabluri. Cu toate acestea, așa cum arată practica, pentru un set atât de impresionant de avantaje, combinat cu costul democratic al structurii, trebuia să plătească cu fiabilitatea acesteia. După cum arată mărturiile, în timpul utilizării, una dintre ramurile splitterului poate pur și simplu să cedeze.

  Cum să alegi?

  Atunci când alegeți un amplificator de semnal TV acasă pentru difuzare digitală și analogică, trebuie să acordați atenție în primul rând intervalului de frecvență și posibilității de plasare a acestuia. Caracteristicile tehnice ale structurilor sunt nu mai puțin importante. Să le enumerăm pe cele mai importante.

  • Coeficient de zgomot. Principiul funcționează aici - cu cât este mai mare, cu atât calitatea audio este mai proastă. Experții recomandă cumpărarea de modele în care cifra de zgomot nu depășește 3 dB.
  • Consumul de energie electrică. Amplificatoarele optime sunt cele care consumă energie electrică în intervalul de la 30 la 60 A.
  • Parametru de câștig. Acest coeficient este direct afectat de distanța de la sursa semnalului până la consumatorul final. Nu are absolut niciun rost să folosiți un amplificator dacă casa dvs. se află în raza vizuală a unui repetor - în toate celelalte cazuri, designul trebuie selectat ținând cont de acest parametru, exprimat în decibeli.
  • Dimensiunea semnalului de ieșire... Parametrul optim este 100 dB / μV.
  • gama de frecvente... Trebuie să se potrivească complet cu parametrii analogi ai receptorului TV, altfel achiziționarea unui amplificator va fi inutilă.

  La cumpărare, verificați etichetarea produsului și asigurați-vă că ambalajul conține informații de bază despre producător, precum și numărul și seria produsului.

  Cum să te conectezi?

  Pentru a pune corect un amplificator activ pe o antenă de televiziune, este necesar să efectuați o serie de manipulări simple. În general, schema de conectare este destul de simplă și arată astfel:

  • dezlipirea cablului coaxial, după care este necesar să slăbiți șuruburile de pe terminal pentru a fixa în continuare cablul antenei;
  • apoi firul este filetat astfel încât împletitura să fie sub console și apăsați sub terminal - acest lucru va evita un scurtcircuit;
  • apoi trebuie să strângeți bine benzile de reținere și să puneți capacul pe amplificator;
  • după aceea, dispozitivul este instalat pe antenă, fixat cu o pereche de conexiuni cu șuruburi.

  Apoi, rămâne doar să strângeți toate piulițele, să conectați cablul la mușcă și amplificator, asigurați-vă că respectați polaritatea, apoi deconectați receptorul TV de la alimentare și apoi conectați firul care merge la acesta de la antenă.

    Astfel, putem afirma cu încredere că procedura de conectare a unui amplificator nu este deloc dificilă, cu toate acestea, necesită cea mai mare acuratețe și grijă.

    Cum arată un amplificator de antenă pentru recepția TV, vezi mai jos.

    fara comentarii

    Comentariul a fost trimis cu succes.

    Bucătărie

    Dormitor

    Mobila