Cum să faci un amplificator de sunet pentru difuzoare cu propriile mâini?

Conţinut
 1. Din ce se poate face?
 2. Instrucțiuni de fabricație
 3. Recomandări

Un difuzor cu drepturi depline nu funcționează fără un amplificator, astfel încât muzica și vorbirea pot fi auzite de la el la o distanță decentă. Un preamplificator de putere redusă, care, de exemplu, este echipat cu radiouri de buzunar și playere MP3, atunci când este conectat la difuzoare fără amplificator principal, funcționează cu suprasarcină și poate eșua. Cu toate acestea, meșterii vor putea face un amplificator de sunet pentru difuzoare cu propriile mâini.

Din ce se poate face?

Un amplificator pentru una, doua sau mai multe boxe de acasa se poate realiza pe baza oricăruia dintre dispozitive, în cazul în care placa sa electronică s-ar potrivi în lungime și lățime. Carcasa poate fi fie difuzorul activ în sine, în care este instalat într-un spațiu separat, închis împreună cu unitatea de alimentare, fie un încărcător puternic 0.

O soluție alternativă este carcasa de la vechiul reportofon radio, din care a fost scoasă caseta sau unitatea CD, care și-a expirat durata de viață. Adesea, din vechile radiouri auto rămâne doar un amplificator stereo puternic - în acest caz, nimic nu trebuie modificat. Dacă nu există carcase gata făcute, carcasa în sine este realizată independent din placaj de grosime mică (până la 1 cm), foi de aluminiu, folie cu două fețe din fibră de sticlă și alte materiale.

Instrucțiuni de fabricație

Un amplificator de sunet pentru difuzoare va necesita materiale radio și componente radio pentru fabricare.

 • Un set de piese (conform schemei selectate): Microcircuit seria TDA sau similar, rezistențe, condensatoare, difuzor de test (sau difuzor pasiv deja asamblat), radiator din aluminiu. Atunci când asamblați un amplificator pe tranzistoare puternice, proiectate pentru frecvențe joase de până la 100 kHz, veți avea nevoie, pe lângă tranzistoarele în sine, de radiatoare ceva mai puțin masive.
 • Placă de circuit imprimat. Dacă placa nu va fi gravată singură (de exemplu, cu clorură ferică), atunci în loc de un simplu PCB placat cu folie (sticlă) sau getinax, o placă cu găuri de contact gata făcute este comandată într-un magazin online chinezesc, conectat folosind fir de cupru sau bucăți de sârmă cu izolație dezlipită. Fanii plăcilor de gravare în mod clasic vor avea nevoie, pe lângă reactivii pentru prepararea clorurii ferice, de un lac care este strâns atașat de metale.

Cea mai ușoară opțiune este oja, dar costul poate să nu merite.

 • Fire electrice - orice fir cu un diametru de 0,5 mp. mm, din care izolația poate fi îndepărtată cu ușurință. Poate fi un fir de marca KSVV (sau KSPV). Pentru a conecta blocuri și noduri gata făcute, cel mai des este folosit un șurub cu bile cu mai multe miezuri pentru 0,75 sau 1 metru pătrat. mm.
 • Lipire, colofoniu și flux de lipit pentru utilizare cu un fier de lipit. Asamblarea pe rulouri este nesigură - fire de cupru, oxidare, pierde rapid contactul. Asamblarea cu șuruburi, piulițe și manșoane este o opțiune care necesită prea mult timp.

  Pe lângă materiale, sunt necesare și unele dispozitive și unelte.

  1. Clești, tăietori laterali, set de șurubelnițe... Poate fi necesară o cheie reglabilă și un set de chei hexagonale.
  2. Ciocan de lipit și un suport pentru el.
  3. Dacă placa este făcută „de la zero” - ai nevoie de un burghiu in miniatura si un set de burghie. Pentru a fabrica o placă de circuit imprimat fără a utiliza substanțe chimice, veți avea nevoie de un dispozitiv de tăiere care urmărește canelurile care separă pistele și alte zone conductoare.
  4. Multimetru (tester) - aproape nicio lucrare electrică nu poate face fără ea.
  5. Testați alimentarea cu energie. Dacă nu există o astfel de unitate, dar cunoașteți tensiunea furnizată amplificatorului, începeți asamblarea dispozitivului de pe acesta. Este adesea mult mai dificil să obțineți o sursă de alimentare de 12 volți gata făcută (toate amplificatoarele cu o putere de ieșire de câțiva wați sau mai mult necesită o astfel de tensiune) decât un încărcător pentru un smartphone sau tabletă.

   După ce ați pregătit toate dispozitivele, uneltele, materialele radio și componentele radio necesare, puteți începe asamblarea unui dispozitiv de casă. Pentru a produce o sursă de alimentare de 10 volți (dacă amplificatorul permite o astfel de cădere de tensiune), conectați cablurile încărcătoarelor de 5 volți în serie. O sursă de alimentare bipolară de 10 V este formată cu capacitatea de a pune la pământ sau de a „zero” punctul de mijloc 0 (unde un „minus” și unul „plus” sunt conectate în serie).

   Asamblarea unui amplificator implică o serie de pași.

   1. Dacă placa nu este o placă, ci complet auto-asamblată - desenați cu o pensulă sau un tampon traseele cu lac sub topologia microcircuitului. Elementele cu balamale pot fi poziționate arbitrar, se recomandă aranjarea lor mai strânsă. Nu ar trebui să existe căi care se intersectează.
   2. Uscați placa, pregătiți o soluție de clorură ferică, scufundați placa în ea timp de câteva ore sau timp de o zi... Dacă soluția este încălzită, gravarea se va desfășura mai repede, dar probabilitatea de desprindere a stratului protector va crește semnificativ.
   3. După ce gravura este completă, îndepărtați lacul din zonele rămase protejate de gravare. Nu întârziați procesul câteva zile, astfel încât lacul să nu adere ferm pe placă.
   4. Forează folosind un burghiu sau o șurubelniță, găuri pentru picioarele componentelor radio.
   5. Acoperiți pistele rezultate cu un strat de lipit. Introduceți radioelementele, cu referire la desenul de montaj, în ordinea necesară, lipiți-le pe placa de circuit imprimat.
   6. Instalați radiatorul pe baza metalică a microcircuitului. Dacă circuitul amplificatorului este tranzistorizat, utilizați un radiator separat pentru fiecare dintre treptele de ieșire. Este permis să le așezi pe un radiator comun.
   7. Lipiți firele la intrarea audio, alimentare și sunet, etichetați-le.
   8. Conectați difuzoarele la ieșirea amplificatorului asamblat.
   9. Conectați o sursă audio la intrare (smartphone, player MP3 sau radio) folosind o mufă de 3,5 mm.
   10. Aplicați alimentarea la bornele corespunzătoare, activați sunetul gadgetului, de exemplu, alegând oricare dintre coloanele sonore (sau videoclipurile) disponibile.

    Când este asamblat corespunzător, amplificatorul va funcționa imediat. Pentru amplificatoarele cu tranzistori în modul „stereo”, se folosesc două amplificatoare mono independente. Ca opțiune de lucru - două dispozitive cu una, două, trei sau mai multe dispozitive în cascadă. Schema în trei trepte este cea mai versatilă: prima treaptă, cu putere redusă, va „a balansa” pe a doua (putere medie). Al doilea este al treilea (terminal), care are puterea maximă. Pe ultima treaptă este instalat un radiator.

    Tehnologia sunetului stereo (sunet surround) este astfel încât amplificatoarele independente pot fi conectate separat și au difuzoare separate. Dar pentru aparatele stereo în care subwooferul (subwooferul sau difuzorul) este obișnuit, versiunea stereo a amplificatorului este asamblată pe un singur microcircuit - atât canalele din stânga, cât și cele din dreapta sunt reunite cu ajutorul unor părți suplimentare articulate (pasive).

    Recomandări

    Încercați să nu țineți fierul de lipit la un moment dat pentru o perioadă lungă de timp. - cateva secunde de supraincalzire (temperatura peste 250 de grade) se pot desprinde un strat de folie de cupru, iar pista va trebui inlocuita cu sarma de cupru. Datorită curburii lor mai mari, pistele de sârmă introduc o destabilizare suplimentară în funcționarea circuitelor și cascadelor electrice de înaltă frecvență.

    Pentru a nu supraîncălzi microcircuitul, tranzistoarele și/sau diodele (ele primesc defecțiune termică din supraîncălzire), utilizați flux de lipit (în cel mai simplu caz, aceasta este o soluție de clorură de zinc) sau acid citric și niște colofoniu. Fluxul de evaporare răcește parțial bornele componentelor radio, prevenind supraîncălzirea acestora din urmă. Mișcările ar trebui să fie clare, dar destul de rapide.

    Nu se recomandă utilizarea unui fier de lipit cu o putere mai mare de 40 W - unul de mare putere într-o secundă sau mai mult va supraîncălzi componentele radio active.

    Nu neglijați caloriferele. Este util să se efectueze un calcul termic al circuitului. În acest sens, este mai ușor pentru absolvenții universităților tehnice care au studiat la facultățile de electronică radio și proiectarea echipamentelor. Un amplificator care se supraîncălzi la un volum mai mare va eșua mai devreme sau mai târziu.

    Nu supraestimați tensiunea de alimentare mai mult decât valoarea maximă specificată în instrucțiunile circuitului. Lipsa de putere va duce la amplificatorul să nu funcționeze sau să funcționeze la putere minimă.

    O sursă de alimentare pentru computer folosită într-un computer de acasă, care a fost de mult depășit în performanță, poate fi utilă - consumă 250-400 W, dar produce cel puțin 70% din această valoare. Printre tensiunile de ieșire ale unității de alimentare a calculatorului se numără 3,3; 5 și 12 V. Aceasta este o soluție universală pentru bricolagi - sursa de alimentare de la vechiul PC actioneaza ca una de laborator.

    Potriviți (corelați) puterea difuzoarelor și a amplificatorului. Difuzoarele slabe se vor arde la un amplificator puternic. Este posibilă și situația inversă, când sunetul din difuzoarele prea puternice se va „îneca”. Pentru a scăpa de interferența din partea sursei de alimentare, intrarea și ieșirea amplificatorului sunt conectate prin intermediul unei perechi răsucite ecranate - un cablu coaxial cu doi conductori centrali independenți, care joacă rolul unuia acustic.

    După ce ați decis asupra parametrilor așteptați, veți asambla un amplificator universal, a cărui putere (și difuzoarele pentru acesta) este suficientă pentru a organiza ascultarea muzicii pe o suprafață mare de câteva sute de metri pătrați.

    În următorul videoclip, veți afla una dintre opțiunile pentru crearea unui amplificator de sunet pentru difuzoare.

    fara comentarii

    Comentariul a fost trimis cu succes.

    Bucătărie

    Dormitor

    Mobila