Cum să alegi difuzoarele de concert?

Conţinut
 1. Particularități
 2. Principiul de funcționare
 3. Prezentare generală a producătorilor
 4. Alegere

Într-o clădire sau pe un ring de dans deschis, unde mii de vizitatori s-au adunat lângă podium, chiar și 30 de wați de difuzoare simple de acasă sunt indispensabile. Pentru a produce efectul adecvat al prezenței, aveți nevoie de difuzoare de mare putere de 100 de wați și mai mult. Să aruncăm o privire la cum să alegem difuzoarele de concert.

Particularități

Difuzoarele de concert de mare putere sunt un pachet acustic care diferă nu numai prin dimensiunea difuzoarelor. Puterea totală de ieșire a fiecărui difuzor ajunge la 1000 de wați sau mai mult. Când folosiți difuzoarele la concertele în aer liber din oraș, muzica se va auzi timp de 2 km sau mai mult. Fiecare difuzor cântărește mai mult de o duzină de kilograme - datorită utilizării celor mai masivi magneți din difuzoare.

Cel mai adesea aceste difuzoare nu au încorporat, ci un amplificator extern și o sursă de alimentare, care le clasifică drept pasive. Dispozitivele sunt protejate de umiditate și praf, ceea ce face posibilă utilizarea lor chiar și pe vreme umedă și vântoasă.

Principiul de funcționare

Acustica concert-teatrală funcționează pe același principiu ca și alte difuzoare. Sunetul furnizat de la o sursă externă (de exemplu, de la un mixer electronic sau sampler cu microfon karaoke) trece prin etapele amplificatorului, dobândind o putere de sute de ori mai mare decât cea a sursei primare de sunet. Intrând în filtrul de încrucișare inclus în fața difuzoarelor și împărțindu-se în subdomenii de sunet (frecvențe înalte, medii și joase), sunetul procesat și amplificat face ca conurile difuzoarelor să vibreze cu aceleași frecvențe care au fost generate pe instrumentele muzicale electronice și pe cele ale interpretului. voce.

Cele mai utilizate difuzoare cu două și trei căi. Pentru cinematografele în care sunetul multicanal și surround este esențial, sunt utilizate și mai multe benzi. Cel mai simplu sistem stereo este două difuzoare în care toate cele trei benzi sunt transmise în fiecare dintre ele. Se numește 2.0. Primul număr este numărul de difuzoare, al doilea este numărul de subwoofere.

Cel mai sofisticat sistem stereo 32.1 este de 32 de „sateliți”, reproducând frecvențe înalte și medii, și un subwoofer, adesea folosit în cinematografe. Dispune de o ieșire audio optică care se conectează la un proiector de film sau un monitor 3D mare. Mono-sistemele pentru spectacole de concert și filmare practic nu mai sunt folosite nicăieri, iar în viața de zi cu zi sunt înlocuite de sistemele stereo (sunet la țară, în mașină etc.).

Prezentare generală a producătorilor

Practic, gama de boxe de concert este reprezentată de următorii producători:

 • Alto;
 • Behringer;
 • Biema;
 • Bose;
 • Audio curent;
 • Tehnologii dB;
 • Dynacord;
 • Electro-Voice;
 • ES Acoustic;
 • Eurosound;
 • Fender Pro;
 • FBT;
 • Corul Focal;
 • Genelec;
 • HK Audio;
 • Invoton;
 • JBL;
 • KME;
 • Leem;
 • Mackie;
 • Nordfolk;
 • Peavey;
 • fonic;
 • QSC;
 • RCF;
 • Spectacol;
 • Soundking;
 • Superlux;
 • Topp Pro;
 • Turbosunete;
 • Volta;
 • X-Line;
 • Yamaha;
 • „Rusia” (un brand autohton care asambla acustica pentru zonele de vânzare în principal din piese și ansambluri chinezești) și o serie de altele.

Unii producători, concentrându-se exclusiv pe persoane juridice și clienți bogați, produc acustice pe 4-5 canale. Acest lucru prețuiește prea mult setul (difuzoare, amplificator și adaptor de alimentare).

Alegere

Atunci când alegeți, ghidați-vă de dimensiuni mari, putere mare, deoarece un difuzor sub formă de cutie mică este puțin probabil să producă un sunet care vă permite să creați efectul de a fi pe un ring de dans sau într-un cinematograf. Dar nu exagera cu o mulțime de difuzoare. Dacă, de exemplu, acustica este aleasă în principal pentru nunți și alte sărbători organizate, de exemplu, în case de țară și cabane de vară, atunci acustica pentru o scenă mică de până la 100 W. Dacă o sală de banchet sau un restaurant are o suprafață de 250-1000 de metri pătrați, există suficientă putere și 200-300 de wați.

Zonele de vânzare ale hipermarketurilor nu folosesc o singură coloană puternică capabilă să uimească vizitatorul cu reclame strălucitoare și îmbietoare. Conectează până la câteva zeci de difuzoare încorporate cu gamă completă mici sau difuzoare cu o putere de până la 20 de wați. Nu sunetul stereo este important aici, ci plenitudinea, deoarece publicitatea este un mesaj vocal pe fundalul muzicii soft, și nu o emisiune radio.

De exemplu, în supermarketul Okay se folosesc până la o sută de difuzoare cu o putere de 5 W fiecare - o clădire ocupă mai mult de un hectar de teren. Astfel de sisteme sunt conduse de un amplificator mono de mare putere. Sau, fiecare coloană este activată.

Marca producătorului este o modalitate de a vă asigura împotriva contrafacerii. Dați preferință companiilor bine meritate, de exemplu, japoneze Yamaha - a produs acustica în anii 90. Aceasta nu este o cerință, ci o dorință pentru un utilizator neexperimentat care nu și-a dat seama ce mărci și modele de la zeci de producători costă cât și cum se vor justifica. În Rusia, alegerea producătorilor alternativi a fost atât de limitată încât inginerii experimentați și-au dezvoltat în mod independent soluțiile bazate pe ULF-uri gata făcute cu putere de până la 30 W și aceleași difuzoare. Astfel de „produse de casă” erau vândute tuturor.

Chiar și cererile unui singur ascultător se pot schimba. Setul pentru difuzoare active sau pasive împreună cu amplificatorul se bazează pe așa-numitul egalizator. Acesta este un control de volum cu mai multe benzi pentru benzi individuale (cel puțin trei) utilizate în acustica multicanal. Setează răspunsul în frecvență, pe care unii ascultători ar putea să nu-l placă. Când adăugați „bass” (20-100 herți) și treble (8-20 kiloherți), acest lucru se face nu numai pe un computer Windows, unde Windows Media Player are un egalizator software cu 10 benzi, ci și pe hardware real.. .

Organizatorii profesioniști de concerte „live” nu folosesc niciun PC - aceasta este mulțimea utilizatorilor casnici... Într-o performanță live, de exemplu, a unei trupe rock din întreaga lume, rolul este jucat de chitare electronice și microfoane karaoke, mixare hardware și egalizare fizică. Doar componenta 3D este software - joacă un rol auxiliar. Designul acustic al sălii de concert și selecția scrupuloasă a difuzoarelor pentru un sistem multicanal vor fi în continuare necesare.

Dimensiunea pentru difuzoarele live nu contează cu adevărat: podiumul și sala de concert sunt suficient de mari, iar în lumea acusticii moderne nu se produc „greuți” de dimensiunea unei mașini. O coloană cântărește până la câteva zeci de kilograme - o pot transporta 3 persoane. Greutatea totală este determinată de masa magnetului și de marginea purtătorului difuzorului, precum și de carcasa din lemn, transformatorul de alimentare (în difuzoarele active) și radiatorul amplificatorului. Restul pieselor cântăresc relativ puțin.

Cel mai bun material pentru un difuzor este lemnul natural. Cherestea bazată pe aceasta - de exemplu, PAL lăcuit și vopsit este un înlocuitor ieftin pentru stejar sau salcâm, dar partea leului din costul produsului nu este încă concentrată în placă. Valoarea speciei de lemn nu contează - o placă de lemn sau cherestea trebuie să fie suficient de rigidă.

Pentru a economii, plăcile MDF sunt adesea folosite - cherestea, zdrobită până la o pulbere fină, diluată cu adeziv epoxidic și alți câțiva aditivi. Se pompează într-o matriță sub presiune mare - după ce baza adezivă se întărește, a doua zi se obține o placă semisintetică tare și rezistentă. Nu se delaminează în timp, sunt ușor de decorat (MDF, spre deosebire de rugozitatea lemnului sau PAL, are o suprafață ideală lucioasă), sunt luminoase datorită structurii în formă de cutie care conține goluri în interior.

Dacă întâlniți o coloană cu un corp din PAL, pe a cărei prelucrare producătorul a salvat-o în mod clar, atunci, în plus, este impregnată cu un lac impermeabil pe bază de adeziv (puteți folosi parchet) și vopsită cu mai multe straturi de vopsea decorativă.

Pentru a evita acest lucru, alegeți difuzoare cu dulap din lemn natural - necesită mai puțină întreținere.

Un difuzor activ are spațiu suplimentar în partea din spate ocupat de un amplificator cu sursă de alimentare, de exemplu, dacă este un subwoofer pentru un sistem multicanal. Pentru a evita degradarea sunetului la frecvențe joase și medii, acesta este împrejmuit cu un despărțitor din același material ca și celelalte 6 părți ale dulapului. În kiturile ieftine, această partiție poate să nu existe, în cele scumpe - datorită celui de-al șaptelea perete și a unității de alimentare cu amplificator, masa subwooferului sau a difuzorului de bandă largă crește cu 10 sau mai multe kilograme.

  Acustica ar trebui să fie ușor de transportat - este mai bine să mergi de câteva ori în plus decât să te încordezi când transporti astfel de difuzoare de la dubă pe podium și invers. Difuzoarele de concert (cel puțin 2) ar trebui să fie de cea mai înaltă calitate a sunetului, ușor de plasat și conectat.

  Nu cumpărați un sistem multicanal - de exemplu, pentru un auditoriu școlar, dacă nu aveți nevoie de el.

  Vezi mai jos caracteristicile difuzoarelor active live.

  1 Comentariu
  0

  Mulțumesc pentru articol, am primit o mulțime de informații utile pentru mine. Aș dori să adaug și despre opțiunile de montare a difuzoarelor. Pentru cel mai bun sunet, difuzoarele trebuie plasate deasupra podelei.

  Comentariul a fost trimis cu succes.

  Bucătărie

  Dormitor

  Mobila