Culoarea portocalie în interior: cum afectează o persoană și cum să o folosească cel mai bine?

Conţinut
  1. Influență asupra unei persoane
  2. Nuanțe
  3. Combinații cu alte culori
  4. Aplicare în diferite spații
  5. Pentru ce stil interior este potrivit?
  6. Exemple neobișnuite

Culoarea portocalie este considerată, pe bună dreptate, una dintre cele mai strălucitoare, iar expresivitatea și atractivitatea sa i-au speriat pe designeri și pe oamenii obișnuiți care se gândeau mult timp la designul interior. Acum vremurile s-au schimbat, iar astăzi nu ar trebui să te limitezi atunci când alegi o paletă, iar o portocală neobișnuită poate fi o soluție excelentă care îți va sublinia individualitatea în designul unui apartament.

Influență asupra unei persoane

În termeni generali, portocaliul este un amestec de roșu și galben. Unul dintre ele își asumă activitate și energie maximă, provoacă acțiune, în timp ce celălalt este perceput ca un fel de căldură abstractă, pozitivă. Drept urmare, s-a dovedit a fi unul dintre cele mai pozitive tonuri calde, care se va potrivi cu siguranță tuturor celor care sunt înclinați spre un comportament sociabil și emoțional și pot crea. În special, portocaliul este inclus în lista de culori preferate a majorității absolute a copiilor.

S-a demonstrat că portocaliul stimulează atât creierul, cât și sistemul digestiv. Într-o cantitate măsurată, portocala este capabilă să se înveselească grozav, dar trebuie să vă asigurați că nu este prea mult, deoarece psihicul se obosește rapid de luminozitatea excesivă, iar entuziasmul este înlocuit cu apatie. Mai mult, ca accente punctiforme, o astfel de nuanta este foarte necesara in birou sau in bucatarie.

Dacă există ceva portocaliu în cameră, atunci, cel mai probabil, acesta va fi accentul principal pe el - un astfel de accesoriu nu poate fi trecut cu vederea. În același timp, portocala este atât de caldă încât nu este recomandat să o folosești în încăperi fierbinți și înfundate - nu va face decât să agraveze senzațiile. În acest caz, nuanțele închise de culoare ar trebui alese pentru a reduce vizual încăperile mari și invers, în camerele mici sunt potrivite doar culorile deschise.

Nuanțe

Portocaliul este neobișnuit prin faptul că, printre numeroasele sale tonuri, nu există nici unul care să fie chiar pe departe rece - întreaga schemă de culori este păstrată strict într-o paletă caldă. Acest lucru s-a întâmplat dintr-un motiv, deoarece multe fructe delicioase din sud, care necesită căldură și soare pentru coacere, au nuanțe portocalii numite după ele: acestea sunt caise, portocale, dovleac și piersici. Puteți adăuga și miere la toate aceste delicatese.

În același timp, într-o încăpere, luminozitatea excesivă poate apăsa în mod necorespunzător, așa că pentru decorarea interioară se aleg, de obicei, tonuri relativ modeste și atenuate precum teracota, bronzul, somonul sau ocru.

Adevărat, dacă utilizați portocaliu într-o doză rezonabilă, atunci vă puteți concentra pe expresia maximă - în acest caz, portocaliul clasic, coralul sau chihlimbarul vor veni în ajutor.

Combinații cu alte culori

Portocaliul se potrivește bine cu majoritatea culorilor cunoscute, dar de obicei nu este combinat cu alte tonuri strălucitoare - pentru un interior va fi un mesaj emoțional prea puternic. Poate că cel mai potrivit portocaliu și nuanțele sale sunt pastelurile - designul alb și portocaliu arată destul de calm, dar în același timp se înveselește puțin. Prin aceeași analogie, o combinație gri-portocaliu arată bine, precum și o combinație de portocaliu cu bej.

Pentru cei pentru care opțiunile de mai sus nu oferă o cantitate suficientă de culori, există o combinație de portocaliu și galben.

Este în continuare același design foarte cald, doar cu o cantitate redusă de agresivitate - ca vara în copilărie. Alternativ, puteți combina culorile calde cu cele reci - de exemplu, portocaliul pe un fundal de albastru accentuat vă va aminti de vacanță și de mare, ceea ce este uneori foarte potrivit în clima noastră.

În ceea ce privește combinațiile cu adevărat strălucitoare, ei sunt foarte amatori. De exemplu, în natură, portocaliul și verdele deschis sunt combinate destul de des, dar contemplarea combinației lor tot timpul, chiar și atunci când vă aflați într-o cameră, este dificil de perceput. Amintiți-vă că portocaliul în sine este un accent, așa că are nevoie de un fundal calm, mai degrabă decât de compania unui alt ton prea luminos.

Aplicare în diferite spații

Fiecare cameră dintr-un apartament are probabil un scop special și ar trebui să creeze o stare de spirit adecvată, prin urmare ar fi naiv să presupunem că toate locuințele sunt terminate conform principiului general. Acesta este cazul portocaliului - undeva este mai potrivit și undeva mai puțin. Cu siguranță nu merită să renunți la el, mai ales dacă vrei cu adevărat, trebuie doar să înțelegi clar unde și cât de mult este nevoie, astfel încât să nu arate strălucitor deplasat.

Bucătărie

Această cameră este considerată una dintre cele mai bune pentru utilizarea portocalii în interior, deoarece există puține locuri mai puțin potrivite pentru odihnă și relaxare maximă. Cel puțin aici doar mănânci. Pofta de mancare este stimulata de aceasta culoare, iar nuantele portocalii cresc si sociabilitatea.

Pentru bucătărie, portocaliul și albul ar fi o combinație bună.

În același timp, recent, portocaliul apare adesea chiar și pe șorțuri - imprimeurile „delicioase” cu imaginea fructelor devin din ce în ce mai populare. O temă similară este foarte comună în producția de tapet, care poate fi folosit pentru a lipi peste perete la masa de sufragerie. În cele din urmă, astăzi puteți cumpăra chiar și un frigider portocaliu și, în combinație cu alte mobilier de aceeași culoare, va crea un sentiment unic al integrității designului și al atenției interiorului.

Dormitor

În dormitor, este foarte important să nu exagerați cu luminozitatea, deoarece astfel de culori stimulează de obicei activitatea, în timp ce în dormitor totul ar trebui să favorizeze relaxarea și să nu distragă atenția de la ea. Din acest motiv, cele mai potrivite aici sunt acele nuanțe în care agresivitatea nu este deloc urmărită - acestea sunt, în primul rând, somonul, caisa și piersicul.

Opțiunile de culoare descrise arată grozav dacă este vorba de textile, mai ales că există întotdeauna mult în dormitor. Aici, alegerea pentru o astfel de nuanță rămâne fie patul în sine, care poate fi acoperit cu o cuvertură de pat de tonul potrivit, fie perdele. În același timp, nu se poate spune că opțiunile portocalii cu adevărat strălucitoare sunt complet interzise, ​​dar dacă există astfel de accesorii, atunci ar trebui să fie accente relativ mici, clar vizibile, dar în general să nu distragă atenția de la somn.

Sufragerie

În sufragerie, tonurile portocalii sunt folosite ca un accent strălucitor, care este conceput pentru a activa interesul pentru comunicare, deoarece aici primiți oaspeți și vă adunați și aici cu familia. În medie, aici poate fi destul de mult portocaliu, dar nu îi este oferită întreaga cameră - mai degrabă, este un bonus clar vizibil. De exemplu, se citează adesea o combinație de canapea din piele portocalie, care stă exact în fața unei ferestre, draperie cu aceleași perdele.

Dacă în restul camerelor puteți încă să faceți amenajări interioare în strictă concordanță cu stilurile populare, atunci camera de zi este cartea de vizită a întregului apartament, de aceea este obișnuit să-l mențineți într-o anumită direcție.

Dacă credeți că ar trebui să existe cu siguranță un loc pentru portocaliu în camera dvs. de zi, acordați atenție stilurilor etnice, minimalismului și țării, în timp ce pentru clasici astfel de nuanțe strălucitoare sunt probabil străine.

Baie

În această cameră, gradul de adecvare a portocaliului depinde de modul în care percepeți procedurile de apă.Dacă aceasta este o modalitate excelentă de a vă relaxa și de a vă relaxa după o muncă grea, atunci abundența de portocale activă va fi deplasată - vă va pregăti din nou pentru o stare de luptă, prin urmare ar trebui să fie folosită cu atenție și numai în versiuni dezactivate. . Situația arată fundamental invers, dacă obișnuiești să te revigorezi cu un duș răcoritor dimineața - aici portocala clasică va contribui foarte mult la atingerea scopului principal.

Un plus de portocaliu în interiorul băii este că toate nuanțele sale sunt calde - dezbracarea și scufundarea în apă este încă mai ușoară atunci când nu există nicio îndoială cu privire la căldura atmosferei generale din jur.

Holul

În majoritatea apartamentelor, această cameră este percepută doar ca una auxiliară, dar aici nuanțele portocalii pot fi foarte potrivite. Pentru majoritatea oamenilor, întoarcerea acasă este un eveniment binevenit, dar holul de la intrare este cel care se întâlnește mai întâi cu proprietarul și este pe umerii ei să creeze atmosfera sosirii. Deoarece portocaliul este una dintre nuanțele care te pun într-o dispoziție pozitivă, folosirea lui aici îți poate aminti încă o dată că, din moment ce ești deja acasă, atunci totul va fi bine.

În același timp, este inacceptabil ca holul de la intrare să lase cea mai vie impresie în întregul apartament, deoarece nici proprietarii, nici oaspeții nu ar trebui să stea mult timp aici.

Din acest motiv, se aleg nuanțe reținute - de exemplu, ceva de genul ocru ar fi cea mai bună soluție.

Camera copiilor

Am menționat mai sus că majoritatea copiilor iubesc portocala, așa că utilizarea lui într-o creșă pare aproape întotdeauna adecvată. Chiar și podeaua sau tavanul pot fi vopsite în această culoare, ca să nu mai vorbim de pereți, mobilier sau accesorii. Trebuie amintit că, în primii ani de viață, copilul nu are nevoie de luminozitate excesivă, altfel pur și simplu nu-l puteți adormi, iar undeva din adolescență, copiii refuză de obicei să perceapă luminozitatea excesivă ca un semn al „copilăriei”.

Astfel, este posibil să te concentrezi pe portocaliu strălucitor în interiorul camerei unui copil de la aproximativ 3 până la 12 ani, dar și aici trebuie luate în considerare anumite caracteristici. De exemplu, luminozitatea accentuată va ajuta să scuture un bebeluș prea calm care nu manifestă un interes adecvat pentru lumea din jurul său, dar unii copii sunt deja prea activi, iar pentru ei o astfel de stimulare va fi cu siguranță de prisos. În același timp, este important să îi clarificați copilului că sunt alocate diferite locuri și ore diferite pentru studiu și recreere, prin urmare, este recomandabil să vă concentrați pe portocaliu numai în zona de joacă a creșei.

Pentru ce stil interior este potrivit?

Portocaliul nu a fost folosit pe scară largă în designul profesional de mult timp, deoarece nu se încadrează în majoritatea stilurilor clasice, decât dacă vorbim despre niște tonuri apropiate de lemnos. Clasicii au o poftă de tot ceea ce este strict, chiar și culorile de obicei strălucitoare acolo par de obicei mai puțin expresive.

Etnia, de exemplu, este o altă chestiune. Stilurile populare din diferite țări sunt obișnuite cu utilizarea oricăror mijloace și materiale disponibile, în plus, rezultatul ar putea fi prea plictisitor din punct de vedere vizual, prin urmare, de multe ori culoarea în culori strălucitoare a făcut posibilă evitarea griului nepotrivit în orice.

O logică similară este exploatată de minimalismul modern - respingerea detaliilor „inutile” sub forma aceleiași texturi provoacă uneori melancolie, deoarece ochiul nu are ce să prindă, astfel încât un accent luminos devine punctul culminant al interiorului.

Pentru țară, nuanțele portocalii sunt în general aproape cheie, fără ele pur și simplu nu va fi posibil să reziste la o cameră în stilul potrivit.

Exemple neobișnuite

Primul exemplu arată cât de însorită și de veselă poate fi un living dacă folosești o combinație clasică de alb și portocaliu în ea. În combinație cu iluminarea naturală strălucitoare, accentele pe canapele portocalii pur și simplu nu vor lăsa gospodăria să fie tristă - interiorul în sine ajută la creșterea dispoziției.

Daca vrei ca un strop de caldura si vara sa patrunda in dormitor, poti adauga si acolo portocala, dar cu grija. În acest caz, accentul principal este pus pe peretele din cap - înainte de a merge la culcare nu este chiar vizibil, dar, în general, „izolează” camera. În plus, acest design răsună cu pernele și textilele, creând un aspect holistic.

Folosind bucătăria ca exemplu, vedem un exemplu de adevărată originalitate. Designerul nu s-a temut să apeleze la o combinație destul de îndrăzneață de portocaliu și negru, dar abundența luminii naturale ar trebui să risipiți impresia ușor sumbră a unei astfel de alegeri. După cum putem vedea, toate părțile laterale ale mobilierului au fost lăsate portocalii, inclusiv blatul de bar, care subliniază încă o dată unicitatea gustului clientului.

În baie, nimic nu va interfera cu relaxarea sofisticată dacă portocaliul este selectat în culori moi. De exemplu, această baie transparentă adâncă de culoarea mierii este asociată cu căldura, dar nu stimulează activitatea, ci vă permite să vă relaxați.

fara comentarii

Comentariul a fost trimis cu succes.

Bucătărie

Dormitor

Mobila