Proiectarea unui apartament cu două camere „Hrușciov” cu o suprafață de 43 mp: idei de design interior

Conţinut
 1. Caracteristicile aspectului
 2. Opțiuni de reamenajare
 3. Stiluri populare
 4. Decorarea camerei
 5. Sfaturi si trucuri
 6. Idei de design interior

„Hrușciovii” sunt primele case construite în masă, cu apartamente mici, tavane joase și izolare fonică slabă. Au fost construite în mod activ din anii 60 până în anii 90 ai secolului trecut în toată țara, iar multe familii ruse din acel moment și-au achiziționat propria locuință pentru prima dată.

Cei care locuiesc astăzi în aceste apartamente mici, de exemplu, cu o suprafață de 43 mp. m, își pun din ce în ce mai mult întrebarea: cum să elaborezi un proiect de design pentru un „Hrușciov” cu două camere? Și ce idei de design interior există?

Caracteristicile aspectului

„Hrușciov” este ușor de recunoscut printre celelalte apartamente după caracteristicile sale caracteristice, de exemplu, ferestre largi cu aripi duble în formă de pătrat. Sau prin ferestre mici de la marginea panoului de capăt din bucătărie.

Ce altceva deosebește acest tip de apartament de același „Stalin” și alte opțiuni:

 • Prezența unei camere de trecere.
 • Bucătărie mică - de la 4-5 până la 6 mp. m.
 • Baia combinată: toaleta și baia sunt în aceeași cameră. Baia Hrușciov este de obicei atât de mică încât nu se potrivește cu o baie standard cu o lungime de 150-180 cm.
 • În bucătăriile „Hrușciov”, gazdele gătesc pe sobe cu gaz.
 • Multe apartamente au balcon si boxa, aceasta din urma avand aceeasi dimensiune cu o camera obisnuita din acest tip de casa. Nu există balcon doar în apartamente, care sunt situate la primul etaj al clădirii.

Dacă vorbim despre casă în general, atunci are încălzire centralizată, nu există tobogan de gunoi și lift. Astfel de clădiri au de obicei 5 sau 7 etaje, mai rar - 9 sau 3-4. Conform aspectului, toate apartamentele din „Hrușciov” sunt orientate pe o parte, cu excepția celor de colț - ferestrele lor sunt orientate în direcția opusă, cu vedere la curte.

„Hruşciov”, din punct de vedere al planificării, are avantaje şi dezavantaje, dar este imposibil să le judeci obiectiv.

Printre avantajele unor astfel de apartamente se numără:

 • Prezența unui balcon și depozitare.
 • Dispoziție tipică: coridor mic și bucătărie, două camere aproximativ identice.
 • O cameră de trecere care se învecinează adesea cu bucătăria și duce la o a doua cameră.
 • O baie combinată este un alt plus. Economisește spațiu în apartament.

Dezavantajele apartamentului „Hrușciov” includ:

 • izolare fonică redusă sau pereți prea subțiri;
 • tavane joase - doar 2,55 metri (unele clădiri au tavane de 2,70 metri);
 • un hol înghesuit sau absența lui literală;
 • o zonă mică a apartamentului în ansamblu: o bucată de copeck standard în „Hrușciov” are o suprafață de cel mult 43, 44, 46 de metri pătrați;
 • o zonă mică a camerei - un dormitor sau o creșă;
 • lipsa unui balcon la primul etaj - practic nu există „Hrușciov” cu o logie la primul etaj;
 • o bucătărie care se potrivește cu camera de zi și este atât de mică încât pe ea sunt amplasate o sobă cu gaz și un blat de lucru scurt din echipament.

„Hruşciov” poate fi amplasat într-o casă din cărămidă sau cu panouri mari.

„Dvushki” poate diferi nesemnificativ în zonă și aspect:

 • "Carte" se numește Hrușciov cu camere consecutive - o bucătărie, o cameră de zi, un dormitor și o suprafață totală de 42-43 mp. m.
 • "Tramvai" - un apartament cu două camere cu o suprafață de aproape 47 mp. m și camere adiacente, dintre care una este una de colț.
 • „Îmbunătățit” - o amenajare fără cameră de trecere, o baie separată și o bucătărie mică.Suprafața totală a unui astfel de apartament este de obicei de 43-45 mp. metri.
 • "Fluture" - un apartament cu bucatarie in mijloc si doua camere de-a lungul marginilor. Suprafața unui astfel de „Hrușciov” este de obicei de 46 de metri pătrați. metri. Are baie separata practic in bucatarie.

Aspectul „cartei” este bun, deoarece are camere adiacente care pot fi combinate cu ușurință într-unul sau întregul apartament - într-un studio cu drepturi depline. Cu toate acestea, dezavantajul acestui aspect este că, indiferent de reamenajare, una dintre camere va rămâne un punct de control. Doar dacă nu puneți o partiție și nu creați un coridor care duce la camera următoare.

Indiferent de aspectul „nativ”, „Hrușciov” poate fi schimbat și făcut funcțional - pentru a combina camere sau a mări spațiul uneia dintre ele.

Opțiuni de reamenajare

Marele avantaj al apartamentului „Hrușciov” este că este ușor de replanificat: „mutați” pereții sau combinați camerele pentru a crea mai mult spațiu. Cel puțin vizual. Pereții interiori sau pereții despărțitori din „Hrușciov” nu sunt portanți, ceea ce înseamnă că pot fi îndepărtați și spațiul camerei schimbat în acord cu agențiile guvernamentale.

Redezvoltarea „Hrușciov” începe nu numai cu dorința proprietarului de a-l reface, ci și cu primirea permisiunii pentru această procedură din partea statului. Este ușor de obținut, cu condiția ca sufrageriele și bucătăria să rămână la locurile lor, doar locația pereților în sine se va schimba. După ce statul dă voie pentru a schimba configurația spațiului, puteți începe.

Opțiunea numărul 1

Toți „Hrușciovii” au bucătării mici și băi. Una dintre soluțiile pe care le poate oferi reamenajarea este o creștere a suprafeței \ u200b \ u200bbucătăriei. Proprietarii îndepărtează adesea peretele dintre bucătărie și camera alăturată (de obicei este o trecere) și creează bucătării-vitrine moderne.

Bucătărie clasică „Hrușciov” 5 mp. m devine o cameră de zi spațioasă cu o zonă de gătit cu o suprafață totală de până la 23 de pătrate, dacă camera de trecere este dată complet holului.

Un astfel de apartament poate fi numit un euro „odnushka”: locuinta cu un dormitor complet izolat si o bucatarie-living spatioasa. „Odnushka” rezultată este atractivă prin faptul că devine mai spațioasă - peretele „extra” dispare, spațiu suplimentar este eliberat pentru mobilier.

Opțiunea numărul 2

O „piesă de copeck” modestă poate fi transformată într-un studio cu drepturi depline, dacă partițiile interioare sunt complet îndepărtate. Cu excepția băii - cadă și toaletă, aceste două camere au nevoie de izolare.

Studioul modern poate fi zonat - împărțiți în zone funcționale folosind pereți despărțitori sau reparații cosmetice. Proprietarii folosesc adesea aceste două combinații: creează pereți artificiali subțiri între zona de dormit și zona de relaxare - camera de zi. Se „joacă” cu umbra pereților și a materialului podelei: plăcile sunt așezate pe coridor și în bucătărie, laminate în camera de zi și dormitor. Această tehnică nu numai că împarte spațiul, dar îl extinde și vizual.

O garsoniera este potrivita pentru o familie tanara fara copii sau un cuplu care prefera o suprafata mare impreuna cu camere mici dar izolate. Cu toate acestea, o astfel de reamenajare nu va funcționa pentru o familie cu cel puțin un copil.

Opțiunea numărul 3

Următoarea variantă de reamenajare „Hrușciov” implică transferul pereților și păstrarea a 2 încăperi izolate. De exemplu, puteți extinde suprafața bucătăriei de la 5 pătrate la 15 pătrate (mai mult sau mai puțin, în funcție de suprafața apartamentului și de locația camerelor). Pentru a face acest lucru, va trebui să demolați zidul existent și să construiți unul nou într-un loc nou, mutându-și granițele.

Opțiunea numărul 4

Dispunerea „îmbunătățită” a „Hrușciov” cu 2 camere poate fi făcută și mai funcțională prin combinarea bucătăriei cu o cameră de trecere și împărțirea în jumătate a unei camere mai mari. Această reamenajare este potrivită pentru o familie cu un copil care adoră să primească oaspeți. Și așa va fi un loc de cazare - într-un hol spațios cu o masă.

Zonarea

Indiferent de cât de mare a fost reamenajarea în „Hrușciov”, puteți și ar trebui să utilizați tehnici de zonare.

Zonarea bucătăriei-sufragerie

Dacă camera de trecere și bucătăria au devenit un singur spațiu, este timpul să o împărțim - vizual. Amenajează o bucătărie clasică în zona de gătit. Dacă lățimea peretelui de-a lungul căruia va fi amplasată zona de gătit nu este suficientă, extindeți-l pe un perete perpendicular și puneți-l într-un suport.

Astfel, rack-ul va împărți două zone funcționale atât vizual, cât și realist.

Dacă zona bucătăriei-sufragerie rămâne mică chiar și după planificare, o masă plină poate fi înlocuită cu un blat. Poți separa zona de gătit de living cu o canapea, dacă o instalezi cu spatele la peretele de-a lungul căruia se întinde blatul cu cuptor și aragaz. Sau puneți între ele un despărțitor subțire din metal, sticlă, lemn. Instalați un suport cu rafturi pe tavan. Sau puteți chiar să părăsiți cu totul această afacere și să împărțiți vizual bucătăria-sufragerie cu culoarea și textura materialelor de finisare.

O soluție bună este să puneți gresie în zona de gătit., in living - laminat sau parchet. Textura podelei va împărți deja cele două camere combinate, chiar dacă culoarea pereților din ele nu diferă.

Zonarea sufrageriei

Dacă în timpul reamenajării „Hrușciovului”, numărul de camere a rămas același și s-a decis să se dea una dintre ele ca sufragerie-dormitor, atunci nu se poate face fără zonare. Să presupunem că într-un astfel de apartament locuiește o familie cu copii; copiilor li s-a oferit o cameră mai mare, iar părinții au fost cazați în sufragerie.

O soluție este împărțirea camerei cu o partiție subțire., „Ascunde” un pat dublu de privirile indiscrete în fundul camerei, lângă fereastră. În zona mai aproape de ușă, așezați o canapea mică și o măsuță de toaletă, agățați televizorul și elementele de depozitare pe perete, economisind astfel spațiu liber pentru mișcare.

Pentru a obține și mai mult spațiu în „Hrușciov”, în loc de pat, puteți alege o canapea pliabilă și lăsați camera neschimbată. Ziua va fi sufragerie și va primi oaspeți, noaptea va deveni un dormitor cu drepturi depline cu o canapea demontată în loc de pat.

Dacă părinții nu sunt pregătiți să sacrifice un pat plin în numele păstrării spațiului liber, le va plăcea mai ales următoarea soluție. Un pat pliant poate fi instalat într-o cameră de zi-dormitor de dimensiuni mici, care se „strânge” în perete în timpul zilei și „se înclină” seara și formează un loc de dormit cu drepturi depline.

Stiluri populare

Alegerea designului interior pentru un „Hrușciov” de dimensiuni mici este o altă durere de „cap” pentru proprietar.

High Tech

O soluție interioară modernă bazată pe inovații tehnologice, funcționalitate ridicată și prestigiu în interpretarea actuală. High-tech se caracterizează prin plastic, sticlă și metal - în materialul mobilierului și al decorațiunii. Dacă vorbim despre culori, atunci acestea sunt calme și monocromatice - alb, negru, toate nuanțele de bej și gri.

În acest stil interior, se folosește un tavan suspendat, dar în „Hrușciov” poate fi deplasat - tavanele din apartament sunt deja joase, iar un astfel de design le va face și mai jos.

Este mai bine să acordați o atenție deosebită pereților. Transformă una dintre ele într-una de accent: finisează cu plastic, lemn, piatră sau alte panouri. Accentul va fi creat de imagini de fundal contrastante, dar nu de cele colorate - sunt inutile în hi-tech.

scandinav

Gândiți-vă la un magazin Ikea cu mobilier rațional și aparent simplu. Acesta este stilul scandinav. Este prietenos cu mediul - mobilier și materiale de decor, caracter practic - o varietate de structuri de depozitare montate și multifuncționale.

Interiorul scandinav este dominat de nuanțe deschise - alb și bej, gri și maro. Accentul se pune adesea pe detalii - textile și accesorii.

Stilul imperiu

Stil luxos în interior, care se caracterizează prin suprafețe mari atât din camere, cât și ferestre, uși, tavane înalte.Este puțin probabil ca stilul Imperiu să fie potrivit pentru designul lui „Hrușciov”, dar unele dintre elementele sale pot fi aduse în decorarea casei tale. De exemplu, ornamente: în tapițeria mobilierului sau pe fațadele bucătăriei, în textile sau pe perete, dar numai una. Un perete de accent cu modele în stil regal va fi potrivit într-un interior clasic, despre care vom vorbi în continuare.

Clasic

Clasicii sunt potriviti pentru „Hrușciov” - mobilier din lemn laconic cu elemente din piatră naturală, nuanțe restrânse și textile într-o singură gamă. Un interior clasic nu este doar frumos, ci și practic.

Dulapurile înalte pot fi instalate într-un dormitor mic sau pe hol Hrușciov - pana in tavan, cu fatade in culoarea peretilor. Nu vor supraîncărca spațiul deja îngust și vor găzdui maximul posibil. Dacă vorbim despre culoarea fațadelor de mobilier, acordați preferință nuanțelor deschise - bej, alb, maro deschis, gri, măsliniu. Salvați culorile închise pentru detalii - rame, cadre pentru scaune și o bibliotecă mică sau o unitate de rafturi dacă există loc pentru aceasta.

Turnarea din stuc este caracteristică unui interior clasic real. Dar în „Hrușciov” este puțin probabil să fie potrivit. Maximum - soclu de tavan și cu condiția ca plafonul din casă să nu fie mai mic de 2,70 m.

Țară

Este dominată de nuanțe naturale - maro, verde, măsliniu, galben.

Poate fi un fel de Provence franceză cu mobilier învechit sau direcția americană - mobilier confortabil, o abundență de materiale naturale în decor.

Decorarea camerei

Decorarea standard a camerelor din „Hrușciov” este o renovare europeană cu mobilier funcțional de cabinet. Indiferent dacă va fi o renovare de clasă economică sau una de designer costisitoare, este ușor să faci un apartament de dimensiuni mici stilat - este suficient să alegi un singur stil pentru toate camerele din casă.

 • Bucătărie. Într-o bucătărie standard „Hrușciov” de 5-6 pătrate se va potrivi doar un set de bucătărie. Pentru a-l face și mai funcțional, alegeți dulapuri din perete până în tavan pentru a găzdui mai multe vesela și ustensile de bucătărie.
 • Dacă bucătăria și camera de zi ocupă aceeași încăpere, atunci aceasta este o oportunitate grozavă de a face interiorul și mai elegant. Prima regulă este un stil uniform și o schemă uniformă de culori pentru cameră. Nuanțele deschise ale pereților și mobilierului o vor face vizual mai spațioasă și mai ușoară și vor fi deosebit de utile dacă tavanele din casă sunt joase - 2,55 m.

Pentru o bucătărie-sufragerie modestă, Provence este deosebit de potrivită - un stil rustic cu o abundență de elemente din lemn. Fronturile din lemn deschis ale bucătăriei pot fi combinate cu masa de sufragerie în umbră și material. Candelabru opulent general, piatra din zona de gătit și textilele în carouri adaugă contrast.

 • Dormitor. Suprafața unui dormitor obișnuit „Hrușciov” poate varia - de la 8-9 la 19 metri pătrați. m. Dacă camera este mică, dar izolată, merită să plasați un pat plin în ea. Somnul adecvat este mai important decât orice frenezie interioară, așa că alegeți un pat în loc de o canapea.

Spațiul de depozitare poate fi organizat de-a lungul unuia dintre pereți sau într-o nișă a camerei - instalați un dulap pe tavan. Chiar și într-un dormitor modest de 9 pătrate există loc pentru un pat dublu și un dulap de perete-perete. Masuta de toaleta poate fi inlocuita cu o tablie functionala sau rafturi suspendate deasupra capului sau pe laterale.

 • Pentru copii. De obicei, i se atribuie cea mai mare cameră. Pentru a economisi spațiu liber în creșă, nu neglijați dulapurile de perete - este convenabil să depozitați acele lucruri care nu sunt folosite des în ele.

Un element obligatoriu al creșei este un pat: un pat cu drepturi depline, de design sau un pouf. Si un dulap, de preferat un dulap, pentru ca copilul sa isi gaseasca singur lucrurile. Pentru pepiniera, alege nuante calme, lasa luminoase pentru accente - detalii interioare sau jucarii.

Dacă doi copii sunt cazați într-o cameră, atunci alegeți un pat supraetajat: va economisi spațiu pentru jocuri și activități, și poate și alte mobilier - un birou, un suport pentru cărți și jucării.

Sfaturi si trucuri

Adesea, reparațiile și reamenajarea în „Hrușciov” se desfășoară într-un moment în care devine imposibil să locuiești într-un apartament: comunicațiile, podelele și pereții sunt uzați. Este posibil ca acesta din urmă să nu tolereze reparațiile cosmetice și apare ideea de reamenajare.

 • Nu vă fie frică de reamenajare. Vă va permite să măriți spațiul coridorului sau al băii, dacă donați 2-3 pătrate din altă parte a apartamentului - oricare dintre camerele de zi sau bucătărie. Cu ajutorul reamenajării, este ușor să măriți bucătăria dacă o combinați cu o cameră de trecere. Sau păstrați două camere izolate, dar reduceți suprafața uneia dintre ele de dragul bucătăriei.
 • Tratați cu atenție aparatele de încălzire și canalizarea. După ce a început o revizie majoră în „Hrușciov”, rețineți că țevile cu încălzire pot fi în interiorul peretelui. Și înainte de a demola peretele, asigurați-vă că nu există comunicații în el. În ceea ce privește sistemul de canalizare, schimbarea pe cont propriu a coloanei sau a conductelor este riscantă. Dacă nu sunt deteriorate și funcționează corect, lăsați-le să le înlocuiască cu societatea de administrare.
 • Dacă nivelați podeaua, utilizați materiale ușoare. Nivelul podelei în diferite încăperi ale „Hrușciov” poate diferi. Și asta e în regulă. Dacă decideți să faceți podeaua plană, alegeți materiale ușoare, cum ar fi gips-carton.
 • Schimbați cablajul cu unul mai puternic. Cablajul „Hrușciov” ar putea să nu reziste la tensiunea electrică modernă. Acest lucru este periculos - ar putea izbucni un incendiu. Înlocuiți cablajul în întregul apartament. Cablajul poate fi închis, dacă există un loc pentru a-l ascunde, sau deschis - și creați accentul dorit.
 • Utilizați izolație fonică - izolație. Chiar si in interiorul apartamentului si mai ales pe peretii care se invecineaza cu vecinii. De asemenea, este posibil să izolați pereții exteriori „de stradă”, dar va fi mai dificil și mai scump.
 • Nu utilizați tavane false. În clădirea clasică „Hrușciov”, înălțimea tavanului nu depășește 2,77 metri, adesea există tavane de 2,55 metri. Tavanele suspendate sunt absolut nepotrivite într-un astfel de apartament din cauza suprafeței mici a camerei: vor „apăsa” spațiul și îl vor supraîncărca.

Și este mai bine să cheltuiți aceste fonduri pentru izolarea pereților sau înlocuirea cablajului, repararea unei băi.

 • Dacă vorbim despre economisirea spațiului, atunci alege vopsea în loc de gresie în baie sau bucătărie - se va economisi 1-2 cm de grosime de la fiecare perete al acestei camere.
 • Alege mobilier funcțional. Dacă acesta este un dulap, atunci întregul tavan și compartimentul după tipul de deschidere (nu este nevoie de spațiu pentru a deschide ușile dulapului). Dacă acestea sunt dulapuri de perete de bucătărie, atunci până în tavan. Se vor potrivi cu mai multe ustensile. Blatul care se extinde din unitatea de bucătărie va ajuta la economisirea spațiului din bucătărie.

Idei de design interior

Pentru decorarea camerelor din „Hrușciov”, alegeți nuanțe deschise. Dacă dormitorul sau holul este situat pe partea de sud, pereții pot fi vopsiți în nuanțe reci - gri, albastru sau alb. Pentru a ridica vizual un tavan jos, proiectați pereții pe acesta: Așezați o plită de aceeași culoare cu pereții de pe tavan.

Culoarea albă în interiorul apartamentului „Hrușciov” este deosebit de utilă - unește spațiul și îi mărește vizual zona. Apartamentul „Hrușciov”, care are dimensiuni destul de modeste, poate fi transformat într-o garsonieră și puteți obține spațiu fără pereți inutili.

Un proiect interesant pentru oameni reali a fost creat de unul dintre designerii ruși. El a îndepărtat unul dintre pereții din Hrușciov, transformând camera într-o cameră de zi spațioasă, cu un perete de accent și detalii luminoase. Spațiul a devenit nu numai stilat, ci și funcțional: într-unul dintre colțurile sale există un dulap glisant până în tavan, în centru este o canapea spațioasă, în fața acestuia este un televizor cu un suport îngust pentru depozitare. lucruri mici.

Interiorul este interesant în gama de cafea: pereți, textile, mobilier - toate în nuanțe de bej și maro. Designerul a folosit o soluție competentă - nu a vopsit toți cei 4 pereți în același ton: unul dintre pereți a devenit alb ca zăpada. Și pe fundalul său, se află accentul principal - mobilierul turcoaz.Acest interior arată bine în imagine și este perfect pentru implementare reală.

Avantajul apartamentului „Hrușciov” este că este ușor de replanificat - pereții subțiri vă permit să faceți acest lucru fără a risca clădirea. Cu toate acestea, marele dezavantaj al reamenajării este că pereții noi subțiri pot fi slabi la izolarea zgomotului, precum cei vechi. O modalitate excelentă de ieșire pentru reparații majore este izolarea pereților și instalarea de panouri izolate fonic.

Cum să faceți o reamenajare a unui „Hrușciov” cu două camere, vezi mai jos.

2 comentarii
0

Totul este cool, multumesc pentru informatii.

Vreau un perete rotativ cu un televizor pentru zonare.

Comentariul a fost trimis cu succes.

Bucătărie

Dormitor

Mobila