Amenajarea unei nișe în baie

Conţinut
 1. Locație
 2. Dimensiuni (editare)
 3. La ce il poti folosi?
 4. Cum să decorezi?
 5. Proiecta
 6. Cum să o faci singur?
 7. Exemple în interior

O nișă într-o baie nu este doar o soluție arhitecturală atractivă, ci și foarte practică. Astfel, se dovedește cea mai rațională utilizare a spațiului disponibil. Acest articol vă va arăta cum puteți crea o nișă în baia dvs.

Locație

Nișa din baie poate fi amplasată în locuri diferite. Să luăm în considerare care aranjament este cel mai popular și mai ergonomic.

 • Deasupra băii... Foarte des, nișele sunt dispuse direct deasupra băii. În astfel de locuri, elementele luate în considerare pot avea dimensiuni și structuri diferite. Acestea sunt selectate în funcție de dimensiunile instalațiilor sanitare instalate în cameră. De exemplu, structurile alungite realizate de-a lungul laturii mai lungi sunt perfecte pentru băile de colț sau dreptunghiulare.

 • În spatele toaletei. Această soluție nu este mai puțin populară, așa că mulți oameni recurg la ea. Amplasarea în spatele toaletei este foarte convenabilă. Aici puteți plasa sau ascunde diverse comunicații de inginerie, aranjați accesoriile de uz casnic necesare.

În plus, datorită opțiunii luate în considerare, este posibil să economisiți foarte eficient spațiul liber al camerei.

 • Lângă chiuvetă. Nișele dotate în zona indicată pot fi completate cu diverse ornamente decorative. Acestea pot fi frumoase stele de mare sau scoici. Astfel de articole pot fi aranjate frumos, iar cosmeticele pot fi plasate în apropiere. Adesea, aici sunt așezate prosoape și alte articole de igienă.
 • Ascuns... Mulți oameni aleg să monteze nișe ascunse. Sunt nișuri de tip închis. Practic, aceste componente sunt realizate in asa fel incat ulterior sa se armonizeze perfect cu mediul din baie.

Alegerea unui loc specific pentru organizarea unei nișe depinde în mare măsură de preferințele proprietarilor, de aspectul și zona băii.

Dimensiuni (editare)

Nișa din baie poate fi de diferite dimensiuni. Nu există parametri standard uniformi pentru astfel de soluții arhitecturale.

Dacă este planificat să aranjați o mulțime de articole de igienă și alte lucruri într-o nișă, atunci ar trebui să aveți grijă de adâncimea suficientă a acesteia. Într-o structură foarte mică, este puțin probabil să fie posibilă aranjarea unui număr mare de obiecte și accesorii diferite. Cu toate acestea, în modele înguste și compacte, puteți instala iluminarea cu diode, puteți aranja decorațiuni mici. Astfel, o nișă de dimensiuni modeste va deveni o componentă decorativă eficientă a interiorului.

Dimensiunea optimă a structurii în cauză depinde în primul rând de zona băii. Dimensiunea nișelor este direct influențată de scopul pentru care sunt echipate.

La ce il poti folosi?

Elementul structural considerat al băii poate fi folosit în diferite moduri. Vom afla de ce o astfel de structură este cel mai adesea echipată, ce funcții îndeplinește.

 • Foarte des, o nișă este echipată ca sistem de depozitare. Chiar și adânciturile mici pot fi foarte utile. În ele va fi posibilă organizarea unei zone pentru plasarea șampoane, prosoape, săpun, produse de îngrijire pentru mâini și picioare - există o mulțime de opțiuni.

 • O soluție practică este echipamentul în nișa locului pentru instalarea mașinii de spălat. Printr-o astfel de mișcare convenabilă, va fi posibil să economisiți semnificativ spațiul liber al camerei, făcându-l în același timp foarte atractiv și funcțional.

Această opțiune ar fi o soluție excelentă dacă se amenajează o baie într-un apartament Hrușciov.

 • Nișa poate fi echipată pentru instalarea unei căzi în ea. Datorită acestei poziții interesante, va fi posibilă ascunderea perfectă a sistemelor de țevi, precum și realizarea esteticii maxime a interiorului. Astfel, va fi posibil să se formeze un complex de igienă cu drepturi depline într-o anumită cameră.
 • În designul considerat, este posibil să plasați o componentă atât de importantă precum o chiuvetă. Această soluție este foarte populară și solicitată. Chiuveta, împreună cu dulapurile sau blatul de lucru într-o nișă, vor fi perfect protejate de orice influențe externe. În plus, fixarea sa va fi mai puternică și mai fiabilă.
 • O soluție interesantă și frumoasă este organizarea unei nișe pentru a instala o oglindă în ea. Într-un astfel de mediu, va deveni cu siguranță un accent separat al interiorului, va aduce mai multă lumină strălucitoare în baie și, de asemenea, poate schimba artificial percepția spațială în general.
 • Unii oameni aleg să facă nișe doar pentru a depozita prosoape în ele.... Astfel de modele nu sunt doar foarte utile, ci și foarte atractive. Dacă doriți să oferiți mediului un aspect mai interesant, atunci o astfel de soluție va avea succes.

Cum să decorezi?

Există multe modalități de decorare practică și frumoasă a nișelor instalate în baie. Să luăm în considerare în detaliu ce materiale sunt cele mai potrivite pentru aceste scopuri.

 • Ţiglă... Cel mai adesea, proprietarii de băi folosesc ceramică sau țiglă pentru a decora nișe. O mulțime de tipuri diferite de acest material de finisare sunt vândute în magazine. Va fi posibil să găsiți o copie potrivită pentru un interior proiectat în orice paletă și stil.

 • Panouri din plastic... O soluție excelentă este să tăiați nișa cu panouri de plastic. Acestea sunt materiale foarte practice care nu sunt supuse deteriorării din cauza temperaturilor extreme sau a umidității ridicate. Astăzi, un astfel de finisaj este prezentat într-un sortiment imens.

În magazine, puteți găsi panouri care imită lemnul, piatra și orice alte acoperiri.

Aceste materiale sunt cel mai adesea folosite pentru finisarea structurilor arhitecturale considerate. Dacă vorbim despre o nișă ascunsă, atunci aceasta este adesea completată cu diferite suprapuneri care arată ca uși mici, inserții false sau jaluzele de anumite dimensiuni. Ultima opțiune este folosită cel mai adesea în structurile care ascund diverse comunicații în baie.

Proiecta

Elementul arhitectural considerat, plasat în baie, poate fi nu numai funcțional, ci și atractiv din punct de vedere vizual. Designul de nișă poate fi foarte diferit.

Există multe moduri în care este posibil să atrageți atenția asupra unor astfel de modele, făcându-le mai spectaculoase și mai frumoase.

Luați în considerare care poate fi exact designul unei nișe în baie.

 • Cu rafturi. Rafturile sunt adesea prezente în designul unei nișe. Acestea pot fi piese din lemn, sticlă sau plastic. Cu astfel de componente, compoziția se poate dovedi a fi originală și armonioasă, precum și mai funcțională. În acest caz, zona liberă a camerei nu va fi supraîncărcată.

 • Iluminat din spate. Nișele foarte atractive pot fi decorate cu iluminare. Datorită acestei metode de decorare, va fi posibil să aduceți lumină caldă suplimentară în interior. Acest lucru va face baia mult mai confortabilă. O nișă poate fi decorată atât cu spoturi cât și cu bandă LED de culoarea dorită. Este posibil să folosiți decorațiuni sub formă de lumânări parfumate.
 • Cu mozaicuri. Placile de mozaic sunt capabile să transforme foarte delicat interiorul, vă permite să obțineți un aspect uimitor.Pentru a decora bine nișa de nișă, este recomandabil să folosiți un mozaic de înaltă calitate rezistent la umiditate.
 • Opțiuni ondulate. O nișă poate lua atât forme standard, cât și mai neobișnuite. Datorită prezenței unor astfel de componente, compoziția interioară a băii este capabilă să strălucească cu culori complet diferite. Astfel de adâncituri interesante pot fi completate cu inserții de oglindă, decorate cu plăci sau mozaicuri, gresie porțelană sau alte materiale rezistente la umiditate.

Pentru a proiecta și decora corect un ecran cu o nișă în baie, este foarte important să se construiască pe stilul de bază al interiorului, precum și pe combinațiile sale de culori. Dacă faceți totul în conformitate cu stilul general, atunci veți putea decora nișa cât mai eficient și armonios posibil.

Cum să o faci singur?

Detaliul arhitectural considerat în interiorul băii poate fi construit independent. Nu este nimic dificil în realizarea unei astfel de lucrări de instalare. Să luăm în considerare pas cu pas cum trebuie să faci și să construiești o nișă frumoasă și de înaltă calitate cu propriile mâini.

Desene și marcaj

Înainte de a începe lucrările de instalare, trebuie să pregătiți o schiță detaliată a viitorului produs de casă și să calculați totul cu atenție. În schiță, este necesar să afișați toate dimensiunile spațiului, zona și caracteristicile de aspect ale acestuia. Dacă lucrarea se desfășoară într-o casă privată spațioasă, atunci aici puteți asigura amenajarea unei structuri mari. Într-un apartament de oraș, are sens să faci opțiuni mai modeste.

În primul rând, va trebui să marcați viitoarea structură pe perete. Prin intermediul unei nișuri, se va putea realiza o schimbare vizuală a proporțiilor camerei. Dacă baia are tavanul jos, atunci cel mai bine este să instalați o nișă îngustă și îndreptată vertical. Acest detaliu va întinde vizual spațiul. Dacă camera este foarte îngustă și înghesuită, atunci va fi posibil să o extindeți vizual prin intermediul unei structuri orizontale.

În baie, puteți instala o astfel de nișă care va consta din mai multe niveluri sau secțiuni. Deci, copiile cu mai multe secțiuni se dovedesc a fi foarte convenabile dacă intenționați să depozitați diverse accesorii și obiecte în ele. Pentru aceasta, în primul rând, este construită doar 1 nișă, apoi este împărțită în părți separate prin intermediul pereților despărțitori subțiri. Acesta din urmă poate fi din lemn, plastic sau sticlă călită. Toate componentele care vor fi utilizate trebuie să fie marcate pe desen. Dacă sunt furnizate piese din lemn, atunci acestea trebuie tratate în prealabil cu soluții antiseptice.

Cadru

În primul rând, suprafața pe care va fi amplasată viitoarea structură este curățată corespunzător. Găurile cu un diametru adecvat sunt găurite în perete pentru a instala ulterior dibluri în ele. Apoi, trebuie să luați șipcile de aluminiu și să fixați fiecare dintre ele cu 4 elemente de fixare. Dacă structura se va învecina atât cu podeaua, cât și cu tavanul, va trebui, de asemenea, atașată cu dibluri. Procesul de asamblare a structurii cadrului în sine trebuie început de la colțuri. Elementele orizontale și verticale sunt interconectate.

Cât de corect este asamblat cadrul ar trebui verificat folosind un nivel de clădire și un pătrat.... Apoi se instalează rafturi din aluminiu, menținând o treaptă de 60 cm.Structura finită va trebui consolidată prin intermediul unor segmente metalice expuse între elementele de ghidare.

Aceste componente vor permite nu numai consolidarea întregului dispozitiv, dar vor servi și ca bază pentru instalarea gips-cartonului.

Înveliș și chit

Foile de gips-carton rezistente la umiditate trebuie fixate bine cu șuruburi autofiletante. Intervalele dintre elementele de fixare nu trebuie să depășească 15 cm. Pentru a nu deteriora sau despica accidental materialul, cel mai bine este să folosiți bucăți speciale. Foile de gips-carton vor trebui tăiate în conformitate cu schițele și apoi înșurubate pe baza cadrului de aluminiu.Șuruburile autofiletante cu lungimea de 35 mm și diametrul de 3,5 mm sunt ideale pentru aceste scopuri. Secțiunile de gips-carton trebuie prelucrate cu ajutorul unei rindele speciale.

Colțurile structurii pot fi completate cu benzi decorative ale unei structuri perforate. Aceste articole pot fi realizate din metal sau plastic. Datorită prezenței suprapunerilor, materialul va fi protejat de deteriorare în timpul instalării și funcționării. Îmbinările trebuie montate cât mai strâns posibil, astfel încât să nu rămână nici măcar goluri minime. Dacă plăcile de gips-carton sunt planificate să fie finisate cu plăci ceramice grele, atunci între elemente de fixare trebuie făcute intervale de cel mult 10 cm. Suprafețele trebuie amorsate, toate cusăturile sunt chit, iar elementele cadrului sunt vopsite.

Exemple în interior

Luați în considerare câteva băi interesante care au o nișă.

 • Nișa poate fi echipată deasupra instalației de toaletă montată pe perete. Interiorul în cauză nu este susținut complet în culori deschise - podelele, dulapurile, părțile laterale ale băii și suprafața interioară a părții de nișă au o imprimeu din lemn și o nuanță gri-maro.

 • Degajările mari încorporate în perete pot fi completate cu spoturi. Astfel de soluții arată deosebit de impresionant în băile luminoase. În acest caz, nișele sunt echipate lângă chiuvetă. Rafturile sunt decorate cu coșuri decorative și ghivece cu plante verzi.
 • Nișele pe mai multe niveluri arată foarte interesante și bogate. Ele pot fi făcute în peretele de beton celular direct deasupra băii, iar apoi placat totul. Puteți juca un design interesant prin intermediul unor rafturi contrastante din lemn de culoare închisă.

1 Comentariu
Chiriaş 01.08.2021 06:20
0

Mulțumiri.

Comentariul a fost trimis cu succes.

Bucătărie

Dormitor

Mobila