Ce este o nișă și cum să o folosești într-un apartament?

Conţinut
 1. Ce este?
 2. Ce se poate posta?
 3. Cum să aranjezi în camere diferite?
 4. Cum să închid?
 5. Exemple frumoase în interior

Nișele de perete sunt acum utilizate în mod activ de către designeri atunci când decorează spațiul. Acestea vă permit să faceți camera mai spațioasă și mai atractivă și sunt, de asemenea, ideale pentru zonarea chiar și a spațiilor mici.

Ce este?

O nișă este o adâncitură în perete care face parte din interior. Poate fi folosit în diferite scopuri în funcție de dimensiunea și locația sa.

Toate nișele pot fi împărțite în orizontale și verticale. Primele sunt mult mai frecvente. Cel mai adesea, puteți vedea astfel de nișe pe holuri și coridoare. De regulă, ele îndeplinesc funcții practice și sunt folosite pentru a depozita diverse articole de uz casnic.

Nișele verticale sunt mai puțin frecvente. Acestea sunt de obicei situate lângă uși sau ferestre. Nișele verticale mari sunt adesea folosite pentru a decora o zonă separată dintr-o cameră. Este foarte convenabil de utilizat în apartamente mici.

Dimensiunile nișelor sunt foarte diferite. Lățimea, înălțimea și adâncimea lor depind, de regulă, de cât de mare este camera în sine.

Ce se poate posta?

Majoritatea proprietarilor de case și apartamente preferă să folosească nișele în avantajul lor. Ele plasează în ele atât obiecte de decor mici, cât și mobilier de dimensiuni mari.

 • rafturi de cărți. În nișe echipate pentru astfel de rafturi, puteți depozita nu numai cărți, ci și reviste, precum și diverse fleacuri decorative. Echipând una mare sau mai multe nișe mici pentru rafturi, puteți uita de rafturile voluminoase de lângă locul de muncă.

 • Tehnică. Foarte des, nișele sunt folosite pentru instalarea unui televizor, stereo sau mașină de spălat.
 • Radiator. În multe apartamente moderne, sub fereastră există o nișă pentru baterie. Arată îngrijită și elegantă. Dacă doriți, poate fi decorat suplimentar în diferite moduri.
 • Mobila. Nișele funcționale sunt grozave pentru mobilierul mare. În camera de zi și dormitor, astfel de nișe sunt cel mai adesea rezervate pentru canapele și paturi. În restul încăperilor, în alcov sunt instalate dulapuri, dulapuri sau dulapuri.
 • Rafturi pentru accesorii de baie. Într-o baie sau toaletă, rafturile echipate pentru depozitarea prosoapelor sau șervețelelor, lumânărilor, cosmeticelor decorative și de îngrijire vor arăta grozav.
 • Echipament sportiv. Zonarea spațiului apartamentului, un mic colț de sport ar trebui să i se aloce și un loc. Într-o nișă adâncă, puteți plasa o bancă pentru abdomene, o bandă de alergare sau orice alt echipament de exerciții. Deci cu siguranță nu vor deranja pe nimeni. Principalul lucru este să plasați toate cojile astfel încât să fie convenabil să le folosiți.
 • Mini sera. Într-o nișă, puteți plasa plante iubitoare de umbră în ghivece. Menținerea lor ridicată va proteja florile și de animalele de companie. Și, de asemenea, pe astfel de rafturi puteți depozita vaze cu flori proaspăt tăiate.
 • Acvariu. Într-un apartament mare într-una dintre nișe, puteți amenaja și un frumos acvariu. O astfel de soluție stilistică este perfectă pentru o cameră decorată în stil ecologic.
 • Tablouri, vitralii, desene. Un accent original sub forma unui panou mare sau a unei imagini într-o nișă va arăta frumos pe un perete simplu. Și, de asemenea, în nișă puteți plasa o fotografie mare tipărită sau mai multe poze semnificative în rame.

Când proiectați nișe, ar trebui să respectați următoarele reguli:

 • selectați cu atenție schema de culori;

 • folosiți iluminare artificială bună;

 • rămâneți la un stil ales;

 • dacă este necesar, împărțiți spațiul în mai multe compartimente;

 • nu folosiți culori prea închise atunci când decorați un alcov;

 • nu aglomerați spațiul liber cu mult decor.

O nișă proiectată corespunzător va face camera mai spațioasă. Fiecare lucru din casă va fi la locul lui și va încânta privirea proprietarilor casei și a oaspeților.

Cum să aranjezi în camere diferite?

Designul nișelor depinde în mare măsură de încăperile din apartament în care se află.

În hol

Nișele verticale practice sunt de obicei amplasate pe coridor. Deoarece acesta este de obicei primul spațiu pe care îl vede oricine intră în apartament, acesta ar trebui să fie bine decorat și practic.

Nișele din hol sunt cel mai adesea rezervate pentru rafturi, sau acolo sunt instalate dulapuri și dulapuri. Și, de asemenea, oglinzile sunt adesea plasate acolo. Dacă utilizați corect spațiul liber, atunci va exista un loc pentru depozitarea îmbrăcămintei exterioare și pantofilor și pentru diverse lucruri mici decorative care vor face camera mai confortabilă.

Când decorați nișele pe coridor, merită să utilizați tonuri moale și dezactivate. O opțiune excelentă sunt rafturile finisate cu lemn sau tencuială decorativă. Pentru un plus de confort, merită să utilizați o lumină de fundal care oferă o lumină difuză moale.

În camera de zi

Multe idei interesante pot fi realizate și în această cameră. Cel mai adesea, într-o nișă liberă, designerii preferă să echipeze o zonă de recreere. Este foarte posibil să instalați o canapea într-un spațiu deschis. Și, de asemenea, în adâncitura mare puteți amplasa un șemineu real sau electric. Acest lucru va face imediat camera mai confortabilă.

Amenajarea unui loc de muncă în camera de zi ar fi, de asemenea, o idee bună. Într-o nișă mică, se va potrivi o masă mică cu un computer și rafturi pentru depozitarea documentelor de lucru. Cel mai bine este să alegeți această opțiune dacă există ferestre lângă nișă. Și, de asemenea, un mic atelier poate fi plasat într-o nișă.

Pentru ca nișa să se potrivească bine în interiorul camerei, aceasta ar trebui să fie frumos decorată. Pentru a decora spațiul din camera de zi, designerii folosesc ikeban-uri, statui și alte elemente decorative.

În dormitor

Nișele din dormitor, de regulă, sunt folosite pentru a aranja o dană în ele. Un pat mare se potrivește perfect în adâncitura largă. Camera cu acest aranjament de mobilier pare mai spatioasa si mai mare.

Adesea, în dormitoare, deasupra patului sunt create mai multe adâncituri orizontale mici. Pot fi echipate cu lumânări decorative, produse cosmetice și alte lucruri mărunte care se folosesc seara.

O soluție de design interesantă ar fi proiectarea unei nișe decorative cu o formă neobișnuită vizavi de pat.... Va arăta grozav fără umplutură interioară. Puteți decora spațiul de nișă cu lumini sau ghirlande. Desenul autorului sau un tablou mare într-un cadru masiv vor arăta frumos acolo.

Pe bucătărie

De regulă, nișele din bucătărie sunt folosite pentru a depozita toate ustensilele necesare pentru gătit. Acolo poti aseza vase frumoase, pahare de cristal sau seturi de ceai. Dacă nișa este ascunsă, pe rafturi pot fi depozitate recipiente cu cereale sau condimente. Deci vor fi mereu la îndemână.

Nișele decorative cu desene interesante sunt de obicei situate lângă zona de luat masa. Diverse vaze și figurine mici vor arăta frumos acolo. Iubitorii de alcool bun își pot aranja un loc în care să-și depoziteze băuturile preferate în bucătărie. Principalul lucru este că sunt protejate în mod fiabil de lumina soarelui. Dacă doriți, puteți chiar să instalați rafturi speciale pentru vin sau orice alt tip de alcool în nișa din perete.

În zona de lucru, nișele sunt de obicei rezervate pentru aparatele încorporate, de exemplu, o mașină de spălat vase sau un cuptor cu microunde... Într-un alcov mare, este foarte posibil să plasați un frigider sau un dulap. Dacă este posibil, echipamentele și mobilierul trebuie selectate după dimensiune.

Pe balcon

În apartamentele cu o cameră, nișele sunt adesea folosite pentru depozitarea lucrurilor. Le puteți echipa ca o cămară chiar și într-un „Hrușciov” obișnuit. Acest lucru va economisi semnificativ spațiul liber pe hol și în bucătărie. Pe balcon se pot aranja:

 • ghivece cu flori sau răsaduri;

 • conserve sau alte stocuri de alimente care nu se strică mult timp;

 • încălțăminte sau îmbrăcăminte de sezon.

Dacă se dorește, site-ul poate fi închis cu o frumoasă partiție glisantă. Și, de asemenea, într-o nișă îngrijită de pe balcon, puteți instala un dulap închis, un suport sau un dulap mic pentru depozitarea lucrurilor. Acest lucru va proteja toate lucrurile necesare de praf.

In toaleta

O mică nișă deschisă în toaletă poate fi amenajată deasupra toaletei, lângă chiuvetă sau oglindă. Dacă baia este combinată, aceasta este adesea amplasată lângă baie pentru depozitarea produselor cosmetice.

Pentru a mări vizual spațiul, atunci când îl aranjați, merită să utilizați un finisaj ușor. Dimensiunile indentărilor nu trebuie să fie prea mari.

O opțiune excelentă este o depresiune care măsoară 15-20 de centimetri. Înălțimea și lățimea depind de dimensiunea camerei.

În creșă

Caracteristica principală a unei camere pentru copii este că, de regulă, mai multe zone principale cu funcționalități diferite sunt combinate acolo simultan: un dormitor, o zonă de joacă și o zonă de lucru. Diferite nișe ajută la separarea lor una de alta.

Pot găzdui un pat, pot aranja un loc pentru cursuri sau jocuri. Pentru a depozita hainele și alte lucruri mărunte într-o nișă, puteți plasa un mic dulap sau comodă. Rafturile închise sunt, de asemenea, o opțiune bună.

Decorarea nișelor, precum și alegerea mobilierului și a decorului, depind complet de vârsta și hobby-urile copilului. Atunci când decorați un spațiu pentru copii, puteți activa în siguranță fantezia, folosind ca inspirație intrigi din desene animate sau basme. Te poți juca cu povestea preferată a copilului tău în diferite moduri.

Cum să închid?

Nișele deschise pot fi decorate dacă se dorește. Pentru aceasta, pot fi folosite diverse elemente suplimentare.

 • Ușă glisantă. O astfel de ușă poate transforma o nișă cu rafturi într-o alternativă la un dulap. Această opțiune este excelentă pentru un hol sau dormitor. În spații mici, se recomandă utilizarea ușilor cu oglindă. Aceasta este una dintre cele mai simple moduri de a mări vizual spațiul unei camere.

 • Perdea. De regulă, draperiile din țesătură sau plastic sunt folosite pentru decorare. Este de dorit ca un astfel de element decorativ să se potrivească în interiorul camerei.
 • Usi batante. Acest tip de decor este de obicei văzut în bucătărie. Ușile se deschid ușor și nu interferează cu nimeni.
 • Sticlă. Dacă nișa este folosită pentru a depozita ceva, aceasta poate fi închisă cu sticlă. Acest lucru va proteja interiorul de praf.

Mulți preferă, de asemenea, să decoreze nișele cu diverse materiale de finisare. Pentru a decora un alcov în oricare dintre camere, puteți alege una dintre opțiunile populare.

 • Tapet. Aceasta este una dintre cele mai accesibile opțiuni. Selecția de imagini de fundal este acum foarte mare, astfel încât fiecare poate găsi o nuanță și o textură potrivite pentru ei înșiși. Cel mai adesea, pentru decorare se folosesc tapete simple sau materiale cu modele simple.

 • Ţiglă. Acest finisaj se găsește cel mai adesea într-o baie sau bucătărie. O opțiune testată în timp este nuanțele calme de faianță, care arată bine atât într-o cameră luminoasă, cât și într-o cameră decorată în culori luminoase.
 • Caramida si piatra. Materialele naturale sunt acum foarte populare. Prin urmare, sunt perfecte pentru decorarea unui apartament modern. Piatra decorativă sau cărămidă se potrivește bine cu mobilierul din lemn și țesăturile naturale.
 • Lemn. Placa sau lambriuri din lemn sunt, de asemenea, potrivite pentru decorarea nișelor deschise.Aceste materiale se disting nu numai prin aspectul lor atractiv, ci și prin calitatea lor ridicată și ecologic.
 • Tencuiala decorativa. Aceasta este una dintre cele mai simple moduri de a proiecta nișe de orice dimensiune. Materialul este practic și testat în timp. Folosind-o, puteți crea diferite texturi. Culoarea nișelor finisate cu tencuială poate coincide cu nuanța pereților sau poate diferi de aceasta.

Exemple frumoase în interior

Atunci când planificați proiectarea uneia sau mai multor nișe din apartamentul dvs., puteți folosi exemple gata făcute ca surse de inspirație.

Rafturi în dormitor

Nu ar trebui să fie nimic de prisos în camera de recreere. Prin urmare, nișele din dormitor, de regulă, sunt folosite pentru a depozita lucrurile necesare. Pentru confortul proprietarilor apartamentului, spațiul de deasupra patului poate fi umplut cu cărți, lumânări parfumate și cutii pentru depozitarea produselor cosmetice și a altor fleacuri.

Colțuri deschise

Pe hol sau sufragerie, nișele orizontale deschise vor arăta grozav. Pentru a sublinia zona selectată, rafturile dintr-o cameră luminoasă ar trebui să fie tăiate cu lemn de culoare închisă. Sunt potrivite pentru depozitarea unui număr mare de lucruri. Dar pentru ca camera să nu pară mai mică, nu le aglomerați prea mult.

Rafturi decorative în sufragerie

Pentru a face camera vizual spațioasă, nișele nu trebuie evidențiate cu o culoare închisă. Livingul, decorat în alb, arată modern și elegant.

Elementele decorative tematice vor ajuta la crearea unei atmosfere confortabile în cameră. Focar elegant și funcțional va arăta frumos lângă un șemineu artificial sau real.

Dulap pentru haine

Daca apartamentul are suficient spatiu, o nisa in camera poate fi amenajata ca dressing. Realizat în culori deschise, se va potrivi perfect în interior. Există suficient spațiu atât pentru umerase cu îmbrăcăminte exterioară, cât și pentru sertare și rafturi pentru pantofi. Această alternativă la dulapuri poate fi amplasată nu numai în dormitor, ci și pe hol.

Mini bar

Rafturile cu o colecție de băuturi alcoolice vor arăta, de asemenea, bine într-o nișă. Ele pot fi amplasate într-o nișă care ocupă întregul perete liber. Pentru comoditate, rafturile ar trebui să fie combinate cu piedestale închise. Deasupra, puteți pune pahare și sticle frumoase. Mai jos este un loc pentru restul vaselor și obiectelor de uz casnic.

O nișă goală este un loc minunat pentru a-ți îndeplini fanteziile creative. Principalul lucru este să-l folosiți cu înțelepciune și să nu uitați să decorați frumos chiar și cele mai obișnuite rafturi.

fara comentarii

Comentariul a fost trimis cu succes.

Bucătărie

Dormitor

Mobila