Proprietăți și caracteristici ale percalei pentru lenjerie de pat

Proprietăți și caracteristici ale percalei pentru lenjerie de pat
 1. Caracteristicile generale și compoziția textilelor
 2. pro
 3. Minusuri
 4. La ce se foloseste materialul?
 5. Sfaturi de îngrijire
 6. Recenzii

Un pat moale cu lenjerie plăcută pentru corp este garanția unui somn sănătos și confortabil. Popularitatea meritată în rândul consumatorilor este o țesătură subțire de bumbac numită percal. În Rusia, este plasat la egalitate cu materiale atât de cunoscute precum satinul și mătasea.

Caracteristicile generale și compoziția textilelor

Percale este o țesătură de bumbac realizată din fibre pieptănate nerăsucite. În etapa de fabricație, fiecare fir este tratat cu un adeziv special, astfel încât țesătura să devină netedă, uniformă, durabilă și lucioasă.

Mulți oameni nu înțeleg cum sunt legate lipiciul și așternutul. Consumatorii se confruntă în mod invariabil cu problema siguranței mediului și a moliciunii unei astfel de materii. Temerile lor sunt complet în zadar - adezivul folosit la fabricarea percalei este absolut neutru din punct de vedere chimic, nu afectează în niciun fel pielea și nu provoacă iritații. Mai mult, prezența unei astfel de componente nu se simte în niciun fel atunci când adorm. Țesătura este delicată și aerisită, așa că puteți achiziționa în siguranță seturi de dormit din acest material.

Percale are parametri de performanță extrem de înalți:

 • densitate mare și rezistență;
 • textură netedă;
 • tandrețe și moliciune;
 • hipoalergenic;
 • prietenos cu mediul.

În plus, percalul nu permite trecerea penelor și pufului, așa că din el sunt adesea cusute saltele, pături și perne. Un astfel de set de avantaje ale materialului se explică prin particularitățile producției sale.

În primul rând, după cum am menționat deja, fibrele nerăsucite sunt utilizate la fabricarea percalului. Acest lucru vă permite să aplicați absolut orice model pe țesătură, datorită căruia țesătura, de regulă, se distinge printr-o varietate de modele și culori. Pentru a face pânza mai densă și mai puternică, firele sunt dimensionate cu grijă. Apropo, acest lucru le oferă în același timp catifelare și finețe, datorită cărora materialul provoacă o senzație tactilă excepțional de plăcută.

Industria modernă produce două tipuri de percale:

 • dens de uz casnic - un material care este utilizat la coaserea lenjeriei de pat, a lenjeriei de pat, precum și a altor textile de casă (fețe de masă, pături etc.), având o densitate de cel puțin 115 g / mp. m;
 • pânză tehnică - folosită pentru fabricarea de corturi, precum și parașute și copertine.

Cel mai faimos tip de material tehnic este percalul dur. Are o densitate mai mică decât versiunea de uz casnic, care variază de la 70 la 105 g/mp. m. Datorită unui indicator atât de scăzut, nu poate fi utilizat pentru fabricarea fețelor de pernă și a huselor de saltea, deoarece nu numai puf și pene, ci și umpluturi sintetice de pernă se pot strecura cu ușurință prin el.

pro

Numeroase recenzii ale gospodinelor care au preferat percalele atunci când achiziționează seturi de pat mărturisesc caracteristicile sale excepționale. În primul rând, este practic o putere unică, datorită căreia lenjeria poate fi folosită timp de câțiva ani.

Percale are o textură netedă, o suprafață plăcută la atingere și moliciune care oferă un somn confortabil și plin, favorizează adormirea rapidă. Suprafața pânzei este foarte netedă, fără scame și se caracterizează printr-un randament ridicat. În consecință, materialul este „respirabil”, adică permite trecerea aerului fără a crea un „efect de seră”.Este important ca iarna materialul să se încălzească rapid și să rețină căldura mult timp, iar vara, dimpotrivă, să mențină o răcoare plăcută.

Percalul este higroscopic - absoarbe si retine bine transpiratia, lacrimile si saliva, asa ca poate fi recomandat chiar si copiilor mici. Materialul este 100% bumbac, prin urmare nu provoaca alergii si nu acumuleaza electricitate statica.

Lenjeria de pat percal se caracterizeaza printr-o rezistenta crescuta la uzura. Materialul poate rezista până la 1000 de spălări, păstrând culoarea și textura neschimbate. În același timp, desenele nu sunt șterse, nu se estompează. Problema în sine este mată. De aceea, produsele realizate din el arată grozav, indiferent de culoare.

Modul special de țesut a firelor previne formarea de pastile, tot felul de pufături și pliuri. Datorită acestui fapt, pânza își păstrează tandrețea și moliciunea chiar și după o utilizare prelungită. În plus, soluția adezivă care ține firele împreună se caracterizează prin proprietăți de lipire excepționale. Ca urmare, pânza se micșorează cu cel mult 2%.

Minusuri

Din păcate, țesătura ideală nu a fost încă creată și nici măcar percalul, cu toate avantajele sale, nu face excepție. Materialul are și dezavantaje. Cel mai grav dintre ele este prețul ridicat al produsului finit. Costul seturi de pat este cu un ordin de mărime mai mare decât produsele fabricate din alte tipuri de lenjerie de bumbac. De exemplu, un set de 1,5 dormitoare poate costa până la 20 de mii de ruble, în timp ce această țesătură nu poate fi numită nepretențioasă.

Percale nu tolerează abrazivi puternici, este capricios în raport cu apa dură. Oricare dintre acești factori poate duce la deteriorarea și deformarea semnificativă a pânzei. Nu există nicio modalitate de a recăpăta aspectul pierdut. Tot ce-ți rămâne este să admiri fotografia unor textile frumoase anterior.

La ce se foloseste materialul?

India este considerată locul de naștere al percalei, unde a fost stăpânită pentru prima dată o tehnică specială de țesut a firelor. Cu toate acestea, producția de masă de percal a început abia în secolul al XVII-lea în Franța, unde pânza a fost folosită pentru a face pânze de nave. Pentru aceasta, a fost acoperit suplimentar cu ulei.

De mult timp, percalea a fost denumită materiale exclusiv în scopuri tehnice. A fost folosit în industrie și chiar în aviație (până la mijlocul secolului trecut, a fost adesea folosit pentru placarea interioară a aeronavelor). Astăzi, această etapă este cu mult în urmă, oamenii preferă să se odihnească pe o astfel de pânză, decât să o admire pe cer.

De aceea, astăzi principala sferă de utilizare a percalei a devenit cusutul seturi de lenjerie de pat pentru casă, precum și pentru locuri publice (hoteluri de elită și centre de recreere). Este foarte prestigios să ai acasă textile din in sub numele neobișnuit de percale în zilele noastre. Prezența sa mărturisește nu numai gustul excepțional, ci și bogăția destul de mare a proprietarului.

În anii precedenți, palma în producția de percal aparținea Franței. Astăzi, în Rusia, o astfel de lenjerie este reprezentată de produsele producătorilor din Portugalia și Italia. Nu cu mult timp în urmă, întreprinderile autohtone au început să producă percale, care au lansat producția următoarelor tipuri de lenjerie de pat:

 • unu și jumătate - mai des achiziționat pentru copiii de la 3 ani;
 • dublu standard - este format din 2 fete de perna, un cearceaf si o husa de pilota;
 • euro - similar cu versiunea anterioară, dar ușor diferit în parametrii de lungime și lățime a foilor;
 • familie - aceasta este in, în care cearceaful este puțin mai mare decât cea a setului dublu clasic, iar husa de pilota, dimpotrivă, este mai mică.

Sfaturi de îngrijire

Percale necesită îngrijire extrem de atentă, prin urmare, dacă decideți să cumpărați un set din această cârpă, nu uitați de particularitățile funcționării și spălării sale.În primul rând, la curățarea percalului, este strict interzisă utilizarea oricărui înălbitor (atât formulări care conțin clor, cât și cele fără clor). În al doilea rând, materialul nu poate fi fiert. În al treilea rând, spălarea este permisă numai la o temperatură care nu depășește 45 de grade. În plus, materialul nu tolerează absolut preînmuierea și spălarea cu un produs conceput pentru a îndepărta petele.

Înainte de a începe spălarea, ar trebui să lăsați rufele să se întindă într-un loc răcoros. Abia atunci poate fi pus în tamburul mașinii de spălat. Rețineți că atunci când este udă, țesătura se încrețește foarte mult, așadar, atârnă rufele pentru uscare strict orizontal sau vertical, după ce le-ați îndreptat cu grijă. Dintre avantaje, se poate observa că lenjeria nu se teme absolut de razele soarelui, așa că poate fi uscată pe partea însorită. Setul nu se va estompa atunci când este expus la lumina UV. Când călcați, nu setați fierul de călcat la maximum. Temperatura maximă admisă este de 140 de grade.

Recenzii

Recenziile de lenjerie de pat percal sunt cele mai pozitive. Majoritatea consumatorilor subliniază că este foarte confortabil să dormi pe o astfel de lenjerie. Percalul este plăcut pentru corp, este blând, ușor și aerisit, permite pielii să „respire”. Utilizatorii notează că percalul se încălzește foarte bine în nopțile reci de toamnă și iarnă, dar vara, contrar declarațiilor producătorilor, merită totuși să folosești alte materiale, deoarece poate fi cald.

Produsele sunt ideale pentru protejarea canapelelor și saltelelor - materialul nu permite pătrunderea prafului în interior, contribuind astfel la curățenia igienă a setului de dormit. Perna din fata de percală nu se înțeapă deoarece este complet impermeabilă la pene. Un avantaj foarte important este că materialul nu se udă de la capul transpirat, așa că lenjeria este potrivită în special copiilor mici, care, după cum știți, au crescut semnificativ transpirația nocturnă. Produsele nu se sifoneaza, chiar daca oamenii dorm foarte nelinistiti, iar trusele pot fi folosite mult timp.

Mulți utilizatori compară percalul cu poplinul. Poplinul este o pânză care este foarte des folosită și pentru coaserea așternutului. Este o combinație de bumbac și mătase și are o coastă mică. Din punct de vedere vizual, o pânză este semnificativ diferită de cealaltă. Percale este netedă, în timp ce popelina are o textură mai în relief. În același timp, ambele materiale sunt durabile, naturale și plăcute corpului. De aceea, recenziile consumatorilor nu oferă un răspuns clar la întrebarea care dintre cele două tipuri de lenjerie de pat ar trebui să fie preferată atunci când alegeți seturi de pat.

Dar în comparație cu satinul, alegerea este mult mai ușoară. În ciuda faptului că satinul are o suprafață lucioasă și o strălucire pronunțată, acest material este extrem de de scurtă durată. Se uzează repede, se uzează, culoarea și strălucirea se estompează la spălare frecventă. De aceea, recenziile consumatorilor sunt de acord în unanimitate cu privire la avantajele țesăturii percale - astfel de truse sunt mai practice și mai durabile. Unele gospodine compară, de asemenea, percale și calico. Ambele țesături sunt 100% bumbac, cu toate acestea, calicotul grosier este mai grosier și mai dur la atingere decât percalul, în plus, este mult mai puțin durabil. Pe de alta parte, permite si aerului sa treaca bine si in acelasi timp costa de cateva ori mai ieftin, prin urmare este disponibil in general, ceea ce nu se poate spune despre panza luata in considerare in articol.

În general, orice comparație cu alte materiale de bumbac vorbește clar despre avantajele percalei, cu toate acestea, costul ridicat al pânzei nu permite celor mai mulți dintre compatrioții noștri să cumpere astfel de seturi pentru ei înșiși și pentru alți membri ai familiei lor.

În concluzie, merită remarcat un sfat valoros de la proprietarii de lenjerie de pat de calitate. Din păcate, ca toate materialele scumpe, percalul este adesea contrafăcut.Un cumpărător neexperimentat nu poate distinge vizual o pânză de alta, prin urmare, la ieșire, primește o chestiune de scurtă durată pentru bani fabulos de mari. Pentru a nu fi înșelat, examinați cu atenție țesutul pânzei înainte de a cumpăra. Dacă firele din el sunt conectate printr-o țesătură cruciformă sau circulară, atunci aceasta este o imitație de calitate scăzută. Este mai bine să refuzi să-l cumperi.

Pentru informații despre cum să călcați corect lenjeria de pat percală, vedeți următorul videoclip.

fara comentarii

Comentariul a fost trimis cu succes.

Bucătărie

Dormitor

Mobila