Ce este o garsonieră?

Ce este o garsonieră?
 1. Ce este și cum este diferit de un apartament cu o cameră?
 2. Avantaje și dezavantaje
 3. Vizualizări
 4. Stiluri
 5. Opțiuni de amenajare și zonare
 6. Cum se echipa: opțiuni de finisare și mobilier
 7. Culoare și decor
 8. Idei frumoase în interior

Garsonierele devin din ce în ce mai populare. Cei care cumpără sau închiriază un astfel de spațiu de locuit se confruntă cu caracteristicile sale specifice. Unele dintre ele, de exemplu, lipsa ușilor, necesită mult timp pentru a se obișnui, în timp ce altele, cum ar fi spațiul deschis, dimpotrivă, vă permit să apreciați rapid avantajele unui aspect neobișnuit.

Ce este și cum este diferit de un apartament cu o cameră?

O garsoniera este un apartament fara compartimentari interioare si pereti care ar delimita spatiul. De fapt, este un singur spațiu de locuit, care este alocat simultan pentru dormitor, și pentru living, și pentru bucătărie. Singura cameră împrejmuită din garsonieră este baia și toaleta.

Garsonierele au apărut în Japonia, unde există o problemă de lipsă de spațiu în mega-orașe. Oamenii care lucrează în orașele mari și, în același timp, au locuințe principale mari în afara granițelor sale, au dotat apartamente mici doar cu cele mai necesare. Aveau un loc de locuit în timpul săptămânii de lucru și, în același timp, nu pierdeau timpul călătorind în afara orașului sau în alte orașe.

SUA au luat moda garsonierelor. În primul rând, o astfel de locuință era destinată tinerilor care nu își puteau permite ceva mai mult și boemiilor creativi, realizându-și potențialul în design. După aceea, acest tip de aspect a început să fie folosit de arhitecții din Europa și Rusia.

În codurile de bază, regulile și standardele de construcție, nu există o definiție precisă a acestui tip de spațiu de locuit, cu toate acestea, principala sa diferență față de un apartament cu o cameră este tocmai absența împărțirii sale în zone prin pereți despărțitori și uși. Amintiți-vă: chiar și apartamentele cu o cameră pot avea un coridor și o bucătărie, separate de pereți, în timp ce în garsoniere nu sunt prevăzute inițial.

Avantaje și dezavantaje

Principalul avantaj al garsonierelor este prețul mai mic în comparație cu apartamentele cu o cameră. În plus, li se percepe adesea facturi mai mici la utilități. Acest lucru se datorează dimensiunii reduse a încăperii și utilizării ei mai eficiente.

Cu toate acestea, dimensiunea mică este și principalul dezavantaj. Garsonierele economice obișnuite nu conțin adesea toate lucrurile de care au nevoie proprietarii. Pentru a le depozita, proprietarii închiriază adesea depozite separate, dar acest lucru afectează costurile suplimentare și inconvenientele. Pentru a folosi un spațiu mic mai ergonomic, trebuie să vă gândiți la aspectul până la cel mai mic detaliu.

Un alt plus indubitabil sunt în principal ferestrele mari, din care există suficientă lumină pentru întregul apartament. Adică, în timpul orelor de zi nu este nevoie să folosiți iluminare suplimentară. Într-un spațiu deschis, undele sonore sunt mai bine distribuite, ceea ce va fi de mare ajutor pentru muzicieni sau iubitorii de home theater.

Un plus poate fi numit atmosfera pe care o poartă garsoniera. Pentru tineri, un astfel de spațiu de locuit este impregnat cu spiritul de independență și libertate. Persoanele creative își găsesc expresia în amenajarea unui apartament sau în transformarea acestuia într-o garsonieră. Oamenii bogați își demonstrează statutul datorită unui apartament mare echipat modern.

Printre dezavantaje se numără și lipsa unui hol care să rețină praful și murdăria aduse de pe stradă în aceeași încăpere.Lipsa unui compartiment despărțitor între zona bucătăriei și dormitor poate deveni o problemă dacă sistemul de ventilație din apartament este învechit sau nu este suficient de puternic, deoarece mirosurile vor umple întreaga cameră.

Pe de altă parte, absența limitelor dintre bucătărie și sufragerie face camera mai confortabilă pentru desfășurarea meselor festive.

Zona de dormit este expusă pentru toți oaspeții și vizitatorii apartamentului, ceea ce încalcă adesea spațiul personal.

Pe lângă mirosurile din bucătărie, alte mirosuri neplăcute se pot răspândi cu ușurință în tot apartamentul, mai ales dacă în apartament există un animal de companie.

Partea negativă este că curenții pot trece prin garsonieră dacă există un balcon în cameră.

Lipsa confidențialității va fi un dezavantaj pentru cei care nu locuiesc singuri într-un apartament. Dacă nevoia de intimitate este importantă, zonele împrejmuite ar trebui să fie luate în considerare în aspect.

Mai multe dezavantaje apar deodată dacă un apartament obișnuit este transformat într-o garsonieră. Acest lucru se datorează nevoii de inspecții și autorizații de la autorități, reamenajări, demontare a pereților și podelelor, refacerea sistemului de alimentare cu energie electrică și, uneori, alimentarea cu apă. Toate acestea necesită nu numai mult timp, ci uneori cheltuieli atât de mari încât sunt comparabile cu achiziționarea unui studio cu drepturi depline și nu pentru a remodela spațiul de locuit existent.

Vizualizări

Există mai multe opțiuni pentru aspectul garsonierelor:

 • aspectul prevăzut de proiectul inițial al clădirii. Acest tip de apartament devine din ce în ce mai popular, de aceea este prezent în tipurile de case din diferite categorii de preț. În locuințele economice, acestea sunt garsoniere mici potrivite pentru o familie de doi, studenți, persoane singure. In casele de lux, acestea pot fi mari si chiar ocupa zona penthouse-ului.
 • reamenajarea apartamentelor obișnuite cu mai multe camere. Cel mai adesea sunt realizate din apartamente cu o cameră și, mai rar, cu două camere, în care se îndepărtează special pereții despărțitori dintre dormitor și bucătărie. Acest lucru se poate face numai cu permisiunea unor servicii și organe speciale, precum Ministerul Situațiilor de Urgență, departamentul de arhitectură, biroul de inventariere tehnică. În același timp, există mai multe interdicții care nu permit reamenajarea, care se referă la demolarea pereților portanti, transferul de coloane și o reducere a zonei băii și loggiei.

Adesea există garsoniere cu două și chiar trei etaje, în care zonele și camerele sunt separate între ele prin niveluri și scări.

Cele mai comune sunt garsonierele standard dreptunghiulare și pătrate, dar adesea arhitecții folosesc configurații diferite, uneori arbitrare, în proiectele lor. Există locuințe în formă de triunghi, trapez, oval.

Stiluri

Se acordă o mare atenție amenajării garsonierelor, astfel încât spațiul liber să pară armonios și în același stil. Proprietarii pot fie să apeleze la ajutorul profesioniștilor, fie să proiecteze independent apartamentul.

Printre tendințele stilistice, există câteva care sunt deosebit de populare și relevante pentru studiouri. Acestea sunt tendințe predominant moderniste, deoarece arată cel mai relevant în garsonierele moderne. Cu toate acestea, designul este posibil în mai multe stiluri clasice și etnice, dar de cele mai multe ori, un singur spațiu nu este suficient pentru a le reflecta pe deplin.

Modernul industrial este unul dintre cele mai minimaliste și austere stiluri. Datorită utilizării texturilor din beton, metal și lemn, interiorul arată puțin aspru, dar satisface complet spiritul urbanismului modern. Sunt folosite articole care imită lucruri vechi și vintage. Cu pereții, tavanul și podeaua crudă, apartamentul industrial seamănă cu o fabrică.

Implică utilizarea solzelor „naturale” predominant întunecate. Maro, cărămidă, gri, precum și alb, ruginit, negru sunt cele mai comune. Este, de asemenea, permisă utilizarea unor accente luminoase mici.În ceea ce privește decorul, acesta ar trebui să aibă un caracter general minimalist în stilul industrial modern. O atenție deosebită este acordată iluminatului, deoarece în lipsa acestuia, un apartament poate evoca emoții înspăimântătoare.

Similar cu stilul industrial și mansardă, care se mai numește și „mansardă”. Combină antichitatea și inovația, simplitatea și, în același timp, patosul antic. Ca și în cel precedent, în acest stil preferința este acordată texturilor naturale de perete, cărămidă sau tapet cu un model similar este deosebit de popular. În direcția mansardei, se acordă multă atenție detaliilor decorative care creează un singur concept. Este considerat un stil preferat al oamenilor creativi, așa că multe obiecte de artă, picturi murale, figurine și candelabre îndrăznețe sunt folosite ca decorațiuni.

Opusul celor două stiluri anterioare este Provence. Este puțin mai luxos, deși este simplu în felul său, deoarece folosește și imitația antichității. Principala diferență este schema de culori - este predominant alb, pastel delicat. Materiale precum textile naturale și dantelă, cusut, ceramică, porțelan sunt folosite ca decor și detalii. O trăsătură caracteristică este achiziționarea de mobilier din lemn sau răchită, inclusiv cele cu detalii forjate, iar modelele florale se găsesc adesea pe tapițeria moale.

Stilul de fuziune propune combinarea conservatorismului cu futurismul, și, de asemenea, acționează în direcția maximalismului. Ideea principală este absența oricărui cadru și reguli. Acest lucru afectează faptul că într-o cameră este utilizată o combinație de diverse detalii, care în același timp se adaugă la o compoziție armonioasă. Materialele predominante sunt piatra naturală, pielea, inul, pânza și pieile de animale. În ciuda combinației de incongruente, toate elementele interioare nu ar trebui să fie plasate haotic și să dezordine spațiul.

Schema de culori „fuziune” este concepută în nuanțe luminoase, de exemplu, auriu, purpuriu, turcoaz, combinate cu cele de bază. Ca o soluție interesantă, iluminarea spot este folosită peste locuri deosebit de spectaculoase din interior, în timp ce adesea toate lămpile sunt diferite una de cealaltă. Mobilierul este clasic, cu finisaje aurii sau argintii. Stilul Fusion necesită perdele și perdele drapate, numeroase perne, covoare.

Stilul Art Deco este romantic, sofisticat și chiar luxos. Combină elemente de constructivism și cultură din Egipt, Africa, Mesopotamia, Grecia Antică. Aluminiul și oțelul inoxidabil sunt combinate cu piele exotică, email, fildeș, lemn rar, vitraliu. Decorul folosește motive animale, geometrice, etnice și florale. Paleta de culori este strălucitoare și adesea contrastantă.

Un alt stil francez popular este boho, care este adesea tradus ca „țigan”. Aceasta este una dintre cele mai strălucitoare și mai strălucitoare direcții în care totul este susținut într-o singură schemă de culori, dar în același timp combină elemente ale altor stiluri în decor.

Decorațiile din interior poartă o încărcătură semantică, deoarece ar trebui să reflecte interesele proprietarului, dar, în același timp, articolele de înaltă tehnologie ar trebui să lipsească complet. Lemnul, textilele și piatra sunt alese ca materiale principale. Schema de culori este predominant naturală și, în general, este necesară o abundență de decorațiuni cu plante sau flori.

Opțiuni de amenajare și zonare

Aspectul unei garsoniere poate fi împărțit în mai multe tipuri:

 • în cel deschis nu există pereți despărțitori, iar separarea vizuală este creată de mobilier. Spațiul este folosit cel mai funcțional, dar este aproape imposibil să te retragi într-o astfel de garsonieră, ceea ce îl face convenabil pentru a locui singur sau împreună. Baia și baia sunt singurele camere care sunt separate de spațiul comun, dar aceasta este și o regulă complet opțională;
 • într-o zonă închisă, toate zonele sunt separate între ele prin pereți despărțitori sau fără uși.Într-un astfel de apartament va exista un loc personal pentru fiecare rezident, dar o suprafață deja mică va fi redusă prin tranziții și separatoare;
 • in cel combinat este separat un loc de dormit sau un birou de camera comuna. Se crede că aceasta este cea mai optimă opțiune, deoarece o singură partiție aproape nu ocupă spațiu liber, permițându-vă în același timp să vă retrageți într-una dintre camere.

Într-o garsonieră sunt de obicei alocate zone precum un dormitor, bucătărie, loc de muncă, living sau un loc de relaxare. În total, există două tipuri de zonare a spațiului:

 • Primul este constructiv, folosind pereți și pereți reali.
 • Al doilea este vizual.

În zonarea constructivă, se folosesc adesea pereți despărțitori decorativi, deoarece este mult mai ușor să le plasați și să le mutați decât pereții. Ele pot avea atât înălțimea tavanului, cât și jumătatea înălțimii umane. Este mai dificil să creezi de la zero un compartiment despărțitor cu arc sau secțiuni de pereți pentru întreaga zonă, dar sunt ușor de implementat în cazul reamenajării unui apartament obișnuit sau a unei camere într-un apartament comun. Perdelele, paravanele, ușile glisante sunt mult mai populare.

Dacă garsoniera are tavane înalte, atunci puteți împărți camera în zone folosind mai multe niveluri. De exemplu, faceți un pat „mansardă” sau un loc de odihnă ridicându-le până la tavan. Pentru a economisi spațiu sub nivelul superior, există un loc de muncă, un pat suplimentar sau dulapuri.

Zonarea vizuală nu aglomera spațiul cu pereți, uși, perdele. Tehnica sa principală este utilizarea diferitelor finisaje și texturi, precum și a podiumurilor și a diferitelor niveluri de tavan întins. Puteți împărți spațiul și cu ajutorul mobilierului, de exemplu, întorcând patul cu spatele spre sufragerie sau despărțind holul de cea mai mare parte a camerei cu un dulap.

Este posibilă delimitarea zonelor studioului bazându-se pe numărul de ferestre. Într-un apartament cu două ferestre, este într-adevăr posibil să faci un aspect închis fără probleme, evidențiind, de exemplu, un dormitor și un living unul câte unul. Cu ferestre panoramice, este de preferat să faceți un aspect deschis sau combinat, deoarece există o singură sursă mare de lumină naturală în cameră.

Studiourile cu balcoane nu sunt neobișnuite. Prezența spațiului suplimentar oferă noi oportunități în amenajarea apartamentului. Balconul își poate îndeplini rolul obișnuit sau poate fi o zonă separată cu drepturi depline, de exemplu, un dormitor sau un loc de odihnă.

Cum se echipa: opțiuni de finisare și mobilier

Înainte de a continua cu amenajarea apartamentului, ar trebui să înțelegeți clar care dintre părțile sale vor fi date acestei zone sau aceleia.

Pentru bucătărie ar trebui alocată o zonă compactă și, dacă apartamentul are un material mic, profitați la maximum de spațiu. Acest lucru se poate face cu ajutorul unor mici seturi de bucătărie, care au multe sertare etajate. Poti folosi si electrocasnice mici: frigider mini sau mic, aragaz cu doua arzatoare si cu cuptor incorporabil. Elementele multifuncționale vor ajuta, de asemenea, de exemplu, multicooker, cuptor cu microunde.

Într-o garsonieră, o hotă puternică este vitală, altfel mirosurile se vor raspandi in toata zona. Bucătăria se poate muta treptat în zona de luat masa sau de luat masa. Pentru a economisi spațiu, puteți folosi mese pliabile atașate de perete sau de blaturile de bar, care servesc ca o despărțire vizuală între zone.

Canapeaua poate diferenția camera de zi de alte zone și poate deveni piesa centrală a stilului ales. Poate fi un model low minimalist, usor cu o gramada de perne. Dacă în casă sunt oaspeți, puteți pune o canapea care poate fi folosită într-un pat suplimentar.

O solutie excelenta ar fi folosirea altor piese de mobilier transformatoare in apartament. În dormitor, acestea pot fi paturi care se ridică pe perete sau se ascund în dulap, iar în sufragerie, ecrane glisante sau prefabricate.

În apartamentele mici, cel mai bine este să folosiți mobilier care îndeplinește mai multe funcții simultan. De exemplu, poate fi un pat cu dulapuri extensibile, un pouf gol pentru depozitarea lenjeriei sau a altor lucruri. Aparatele pot fi încorporate în rafturi sau atârnate pe perete, de exemplu, un televizor cu platantă sau consolă de jocuri.

Există câteva trucuri care vă permit fie să delimitați spațiul, fie să îl măriți vizual. Perdelele subțiri ar trebui folosite pentru a crea o senzație de lejeritate. Oglinzile de podea de pe perete sau dulapuri vor crea iluzia de mai mult spațiu. Pervazul poate fi transformat într-o masă de lucru sau de luat masa, iar cele joase - într-un loc de odihnă.

Designul este complet numai în armonia mobilierului și a părților fundamentale ale apartamentului - podea, perete, tavan. Atât în ​​machete deschise, cât și în cele închise, acestea pot fi proiectate în aceeași schemă de culori sau în altele diferite, separând zonele unele de altele. Pereții pot fi vopsiți, din gips-carton sau acoperiți cu tapet. Unele stiluri permit o lipsă completă de decor pe pereți.

Tavanul întins de diferite înălțimi va separa vizual zonele unele de altele. În plus, permite utilizarea spoturilor compacte care nu ocupă spațiu suplimentar precum lămpile.

Balconul poate fi echipat cu ustensile de bucătărie, aparate de exerciții, o canapea cu perne și propria seră. Iar dacă pui o masă de colț, primești o zonă de luat masa utilată.

Designerii recomandă utilizarea mobilierului într-un stil minimalist, cu linii drepte, astfel încât silueta să pară uniformă și uniformă, nu aglomerată. Cu toate acestea, alegerea ar trebui să depindă în primul rând de stilul preferat.

Culoare și decor

Schema de culori trebuie tratată cu prudență, deoarece poate crește spațiul și îl poate face mai încărcat. În apartament sunt ferestre mari, atunci sunt permise și culorile închise, dar dacă camera este foarte limitată și este puțină iluminare, este mai bine să folosiți o paletă albă sau pastelată. Bejul, albastrul deschis, nisipul și alte nuanțe delicate vor face vizual camera mai spațioasă și mai proaspătă.

Cu o combinație contrastantă de culori, de exemplu, alb-negru, alb și roșu, puteți crea accente vizuale. Sunt utile dacă există dorința de a evidenția un obiect din interiorul general armonios, de exemplu, o canapea, un covor complicat sau o pictură originală.

Schema de culori este un delimitator de zonă eficient. Așadar, studioul poate fi realizat într-o singură paletă, dar fiecare dintre „camere” are propriile sale accente și pete proeminente.

Experții sfătuiesc să folosiți cât mai puțin decor posibil pentru a nu supraîncărca o cameră mică. Cu toate acestea, adesea în stiluri diferite, de exemplu, boho, utilizarea unui număr mare de elemente decorative este pur și simplu necesară. În alegerea lor, ar trebui să adere la un concept. Cel mai bine este dacă decorul nu va ocupa mult spațiu, cum ar fi vaze mari și statui. Prioritatea este pentru decorațiunile care se încadrează în mobilierul general - tablouri și postere pe pereți, figurine pe rafturi.

În ciuda prezenței unei ferestre, a cărei lumină este suficientă pentru întreg spațiul, este încă întuneric în părțile mai îndepărtate de acesta. O bucătărie se află cel mai adesea acolo, dar, indiferent de zonă, ar trebui să aveți grijă de iluminat în avans. Cel mai bine este să folosiți lămpi în spectrul alb, deoarece este aproape de natural. În studiourile mici, este mai bine să folosiți lămpi de tavan și de perete, dar dacă există spațiu liber, atunci pot fi amplasate și lămpi de podea acolo.

Idei frumoase în interior

Un aspect combinat cu uși glisante separă zona de dormit de camera de zi. Rupe o singură poză și utilizarea diferitelor culori: în zona de dormit este bej și alb, în ​​zona pentru oaspeți combină albastrul bogat, maro și gri. Cutiile de perete sunt situate deasupra patului dublu mare, în care este convenabil să depozitați hainele de dormit.Livingul folosește o măsuță de cafea pliabilă, o bibliotecă deschisă cu rafturi, oglinzi pe pereți.

Delimitarea spațiului pe două niveluri economisește în mod semnificativ spațiu. Un coridor deschis este creat de pereți despărțitori, în spatele căruia există o zonă de bucătărie și rafturi de nișă pentru TV și articole de decor. Zona „mansarda” era ocupata de un dormitor cu un raft suplimentar.

Livingul este combinat cu sufrageria datorită prezenței unei mese. Spațiul liber permitea agățată de tavan o mașină de exerciții de tragere. Schema de culori este concepută în nuanțe de alb și lemn natural.

Design minimalist într-o paletă bej și gri. Fiecare zonă a interiorului are propriile sale nuanțe de culoare principale - gri în bucătărie, bej și nisip în camera de zi. Diferențierea este creată și de diferite niveluri de plafoane. Un covor moale strălucitor în sufragerie și postere pe pereții din hol sunt folosite ca accente de culoare strălucitoare.

Bucătăria în plan deschis se integrează perfect în camera de zi cu masă și scaune. Perdeaua cu perdele ușoare și dense creează un contrast care face compoziția generală mai profundă.

fara comentarii

Comentariul a fost trimis cu succes.

Bucătărie

Dormitor

Mobila