Interior și amenajarea unei garsoniere

Interior și amenajarea unei garsoniere
 1. Particularități
 2. Proiecte de proiectare
 3. Amenajarea mobilierului
 4. Stiluri și culori
 5. Creștem suprafața utilă - facem al doilea nivel
 6. Idei de interior

O garsonieră este un tip special de spațiu de locuit preferat de oamenii creativi sau tinerii. Spatiul spatios, liber, lipsit de compartimentari si pereti, este un excelent domeniu de activitate pentru folosirea ideilor creative si inovatoare in design si mobilier.

O garsonieră poate deveni un atelier confortabil, un loc de întâlnire pentru companii vesele, un colț confortabil pentru o odihnă liniștită. Articolul nostru vă va spune despre caracteristicile și avantajele acestei camere, opțiunile de amenajare, alegerea unei soluții stilistice pentru interior.

Particularități

O garsonieră este un concept care ne-a venit din Statele Unite la începutul secolului trecut. În această perioadă, țara s-a confruntat cu un aflux uriaș de imigranți din țările europene și asiatice. Emigranții aveau mare nevoie de locuințe accesibile și confortabile. Prin urmare, au apărut în curând apartamente mici, de buget, care mai târziu au devenit cunoscute sub numele de garsoniere.

Apartamentul era o cameră mică cu bucătărie, baie și spațiu de locuit. Un tip de locuință ieftină pentru imigranți s-a transformat treptat într-un spațiu de locuit de elită pentru boemi, datorită proiectelor de design neobișnuite și originale, care erau ideale pentru implementarea în astfel de apartamente.

Astăzi, apartamentele cu un astfel de aspect sunt destul de comune. Mai mult, acestea pot fi în categorii de locuințe cu o categorie de preț diametral opusă. Opțiunile bugetare sunt construite pe baza apartamentelor cu 1-2 camere de o suprafață mică. Apartamentele garsoniere de prestigiu se disting printr-o suprafață imensă, design modern, zonarea originală a spațiului.

Avantajele unor astfel de premise includ:

 1. Marimea. Un spațiu de locuit liber, spațios, care nu este limitat de pereți și pereți despărțitori, poate fi transformat într-o zonă de locuit modernă și funcțională cu ajutorul mobilierului și a zonei corect selectate și amplasate.
 2. Ideal pentru persoanele care nu sunt de familie. Un astfel de apartament este potrivit pentru întâlnirea cu prietenii, munca și petrecerea timpului liber.
 3. Spațiul liber poate fi proiectat într-o singură direcție stilistică sau într-o combinație de mai multe stiluri simultan.
 4. Libertatea de mișcare pe care nu o oferă apartamentele standard cu pereții și pereții lor.
 5. Acustica ideală a camerei (un fapt important pentru muzicieni).

Datorită acestor avantaje, astăzi mulți oameni se gândesc să își reamenajeze propriile apartamente în garsonieră. Cu toate acestea, acest lucru necesită rezolvarea anumitor întrebări:

 • clădirile cu panouri exclud posibilitatea demolării pereților despărțitori portanti;
 • clădirile vechi nu sunt supuse reamenajării;
 • demontarea pereților, montarea de noi sisteme de alimentare cu apă și căldură, sisteme de canalizare, cablaje vor necesita investiții financiare semnificative;
 • un astfel de apartament nu este potrivit pentru familiile cu copii sau un număr mare de rezidenți;
 • o atenție deosebită trebuie acordată sistemului de ventilație datorită combinației dintre bucătărie și spațiul de locuit.

Printre dezavantajele locuințelor, se poate remarca doar același spațiu deschis. Cea mai mică mizerie (vase nespălate, lucruri împrăștiate, cărți, jucării) va fi observată instantaneu pentru un străin care vine în vizită. În plus, prezența oaspeților sau a rudelor nu oferă o oportunitate de a te retrage, deoarece permite un apartament cu un aspect convențional.

Proiecte de proiectare

Înainte de a crea un proiect de design pentru o garsonieră, trebuie să-i stăpâniți principiile de bază: spațiu liber și un minim de articole. Este foarte posibil să fiți nevoit să vă despărțiți de unele lucruri și mobilier, deoarece acestea nu se vor potrivi în noul interior.

Un apartament nou ar trebui să fie spațios, confortabil, funcțional, confortabil și frumos.

 • Prima etapă a lucrării este asociată cu reamenajarea. Este necesar să obțineți în prealabil o autorizație oficială pentru reconstrucția unui imobil sau a unui apartament.
 • Apoi puteți începe să lucrați direct la proiectul de design. Întreaga suprafață utilă, chiar și cea mai mică, ar trebui maximizată în proiect.
 • Opțiunile de amenajare depind de mulți parametri, inclusiv configurația, dimensiunea, scopul funcțional al sediului și capacitățile financiare ale proprietarului. Camerele pot fi pătrate, dreptunghiulare sau în formă de tunel.

Aspectul unei studiouri dreptunghiulare

Este de dorit ca interiorul să fie proiectat în culori deschise, plictisitoare. Mobilierul trebuie selectat suficient de compact și mobil, de exemplu, transformatoare. Camera ar trebui să fie luminoasă. Dacă lumina naturală nu este suficientă pentru aceasta, ar trebui să se ia în considerare amplasarea diferitelor surse de lumină artificială.

Apropo, suprafețele din sticlă sau oglinzi nu numai că măresc vizual camera, ci o fac și mai ușoară. De aceea, aceste materiale pot fi folosite ca mici pereți despărțitori pentru zonarea spațiului.

Ar trebui evitată decorarea elegantă. Cele mai esențiale părți sunt suficiente pentru decorare. Perdelele sau draperiile clasice grele consumă spațiul, așa că jaluzelele sau draperiile ușoare sunt cele mai bune.

Zonarea competentă este unul dintre principalele aspecte ale planificării. În primul rând, se referă la amplasarea băii și izolarea acesteia de restul spațiului.

Pentru dormitor, este mai bine să alegeți un loc departe de ușa din față și baie. Este bine dacă este împrejmuit cu un dulap, un paravan sau un mic despărțitor. Acest lucru creează senzația unei camere mici, separate.

Zona de bucătărie poate fi amplasată în orice loc convenabil pentru aceasta. Cel mai adesea, cu un aspect dreptunghiular, este situat pe peretele opus ferestrelor. Dacă zona camerei permite, atunci în acest fel puteți crea mai multe zone funcțional diferite (de lucru, sufragerie, cameră de joacă).

Un apartament pătrat sau o garsonieră are o serie de avantaje față de camerele dreptunghiulare:

 • chiar și în ciuda unei suprafețe mici, camera se dovedește totuși a fi ușoară și spațioasă datorită formei geometrice corecte;
 • aspectul poate fi întotdeauna schimbat (este mai dificil să faci asta cu o cameră dreptunghiulară);
 • zonele funcționale dintr-o cameră pătrată sunt mai mobile, precum și mobilierul care poate fi folosit ca compartimentări;
 • absența pereților „lungi” și „scurți” face ca toate zonele să fie echidistante unele de altele.

Alegerea materialelor de constructii si finisaje... Pentru podea, designerii recomandă linoleum sau gresie. Acestea sunt materiale foarte practice, rezistente la uzură și durabile.

Când decorați ferestrele, puteți utiliza pervazurile largi ca blat de masă, blat de bar sau masă de calculator. Acest lucru va salva suprafața utilizabilă a camerei și va organiza o altă zonă funcțională.

Pentru decorarea pereților, nu trebuie să alegeți tapet sau vopsea de aceeași culoare. Principiul de zonare presupune combinarea mai multor culori și nuanțe într-o cameră. De exemplu, zona de bucătărie poate fi finisată cu un material care imită cărămidă, camera de zi - cu tapet foto, dormitorul - cu tencuială decorativă sau textile. O oglindă trebuie să fie un element obligatoriu al interiorului.

Un sistem de iluminat selectat corespunzător va ajuta la decorarea frumos a camerei și o va face mai convenabilă pentru viață, precum și la concentrarea pe zonele individuale.

De exemplu, pentru un hol, se poate folosi iluminarea cu LED, situată de-a lungul/în jurul perimetrului încăperii, sau 1-2 aplice amplasate lângă intrare. Pentru camera principală, puteți utiliza un sistem de spoturi amplasate de-a lungul întregului tavan sau un candelabru. Atât sursele de lumină încorporate, cât și cele suspendate sunt potrivite pentru bucătărie. O lampă de podea compactă va fi suficientă pentru a ilumina dormitorul.

Amenajarea mobilierului

Nu aglomerați spațiul cu un număr mare de piese de mobilier. Fiecare element trebuie să efectueze o anumită sarcină. Este recomandat să acordați atenție mobilierului multifuncțional precum o canapea extensibilă. Este compact, confortabil și arată bine în orice interior. Modulele de mobilier se pot realiza si la comanda. Nu numai că vor face viața mai ușoară, vor lăsa camera mai spațioasă, dar vor da și propria lor „aromă” interiorului. Puteți considera o astfel de opțiune drept un pat care se ascunde în spatele unui dulap și se desfășoară când îl deschideți.

În bucătărie-sufragerie

Blatul de bar va ajuta la separarea bucătăriei de spațiul principal. Un suport deschis este util pentru amplasarea ustensilelor de bucătărie; chiuveta poate fi amplasată într-un colț liber al camerei. Pentru o soluție mai competentă și mai ergonomică a spațiului liber, este mai bine să alegeți un panou-panou încorporat. Este necesară o hotă puternică. Nu uitați că spațiul bucătăriei nu este practic închis de nimic din camera de zi, așa că mirosurile se vor răspândi în tot apartamentul.

Zona de luat masa va fi ajutata la dotarea unui tejghea de bar, o masa plianta, o masa de soclu, scaune pliante, taburete.

Colțul camerei este de obicei folosit pentru a plasa bucătăria. Prin urmare, este mai bine să selectați un set de mobilier (dacă acesta este prevăzut de plan) cu un colț. Spatiul trebuie folosit cat mai eficient, alegand o masina de spalat vase de dimensiuni compacte, masina de spalat rufe si alte gadget-uri.

Chiar și în cea mai mică garsonieră trebuie să fie prevăzută o cameră de zi mică și confortabilă. Cel mai adesea, o canapea mică situată în fața televizorului va fi suficientă pentru asta. Pentru a economisi spațiu, este mai bine să plasați televizorul nu pe un dulap separat, ci în interiorul peretelui sau al dulapului.

Zona de zi poate servi si ca dormitor in acelasi timp, asa ca o canapea extensibila sau fotoliu este optima pentru decorarea unei camere. Mobilierul trebuie să fie compact, să nu înglobeze spațiul și să se deplaseze rapid dintr-o stare în alta.

Pentru a depozita cărți, vase, haine, aparate de uz casnic, accesorii, lenjerie de pat și alte lucruri, cu siguranță ar trebui să achiziționați un dulap. Poate fi încorporat sau de sine stătător. Aceasta este cea mai practică, compactă, convenabilă și frumoasă opțiune pentru plasarea și depozitarea articolelor de uz casnic.

Pentru a îngrădi un loc de dormit sau pentru a selecta un mic colț pentru intimitate, puteți folosi paravane sau o perdea frumoasă.

Dacă sunt planificate petreceri și întâlniri zgomotoase cu prietenii, atunci este logic să achiziționați o masă pliabilă compactă și aceleași scaune. Acestea vor ajuta la găzduirea oaspeților cu suficient confort și nu ocupă mult spațiu atunci când sunt pliate.

Printre alte optiuni de mobilier care pot fi folosite pentru mobilarea sufrageriei: masuta de cafea, puf-uri, scaune cu perna. În ceea ce privește electrocasnicele, cel mai bine este să alegeți cele mai compacte lucruri. De exemplu, televizoarele cu plasmă pot fi amplasate nu numai pe masă, ci și pe perete.

Mobilierul joasă (mese, puf, perne) vă va permite să conturați perfect limitele unei anumite zone funcționale, fără a aglomera spațiul.

Pe coridor

Deoarece se presupune că o garsonieră este o locuință pentru 1-2 persoane, nici pe hol nu ar trebui să existe multă mobilier. Un mic compartiment despărțitor care separă zona holului de restul apartamentului poate fi o bază excelentă pentru crearea unui dulap compact.Poate găzdui mai multe cârlige pentru îmbrăcăminte exterioară și rafturi pentru pantofi și pălării.

Puteți pune un dulap deschis sau un dulap cu 1 - 2 aripi, un puf sau canapea mic, o oglindă - și holul este gata!

În baie

Cel mai rațional este să combinați spațiul toaletei și al băii. Mai mult, pentru ca camera să nu ocupe mult spațiu, în loc de baie, cel mai bine este să luați în considerare opțiunea unei cabine de duș.

Instalațiile sanitare sunt selectate în cea mai mică dimensiune posibilă: cabină de duș, compactă, chiuvetă, mașină de spălat. Pe pereți pot fi atașate mai multe rafturi de duș.

Stiluri și culori

Alegerea direcției stilistice depinde în mare măsură de gradul de lumină naturală din cameră. Dacă apartamentul este situat pe partea însorită, atunci pentru decorare puteți folosi atât tonuri ușoare, delicate, cât și bogate, grele. Cu toate acestea, prima opțiune este încă de preferat. Culorile pastelate (laptoase, albe, nisipoase, cremoase și alte tonuri) nu irită ochii, umplu camera de lumină, o fac mai aerisită și mai ușoară.

Același lucru este valabil și pentru alegerea mobilierului. Dacă intenționați să amenajați camera cu mobilier din lemn, atunci cel mai bine este să alegeți lemn de nuanțe deschise. Dulapurile, paturile și scaunele întunecate vor reduce vizual o suprafață deja mică.

Nu ar trebui să alegeți imagini de fundal cu modele prea colorate, strălucitoare. Cel mai bine este ca imprimeul să fie discret, mic. O opțiune și mai interesantă este un accent luminos pe unul dintre pereți. De exemplu, folosind tapet foto. Pernele decorative luminoase, o cuvertură de pat neobișnuită sau huse pentru scaune vor ajuta să facă interiorul discret mai spectaculos și mai expresiv.

Stilul clasic. Camera este decorată în culori proaspete, deschise. Mobilier: dulap sau perete, canapea extensibilă, măsuță de cafea și câteva fotolii. Zonele funcționale sunt separate între ele cu un tejghea de bar, un mic despărțitor și mobilier.

Interioarele în stil scandinav sunt grozave pentru spațiile mici sau întunecate. Caracteristica sa distinctivă este utilizarea albului. Pereții, podeaua, tavanul, mobilierul alb ca zăpada - un interior atât de rece și de zăpadă face ca camera să fie destul de spațioasă și foarte luminoasă. Este permisă utilizarea covoarelor colorate, candelabrelor, draperiilor, textilelor ca detalii contrastante. Numărul lor ar trebui să fie minim.

Combinația mai multor stiluri într-o cameră pare și mai interesantă și neașteptată. De exemplu, un birou poate fi decorat într-un stil minimalist; un clasic este potrivit pentru o cameră de zi. Pentru iubitorii de stiluri mai excentrice, le putem recomanda direcția pop art cu tablouri luminoase, captivante, panouri, covoare, mobilier și elemente decorative.

Pentru cei care preferă soluții interioare complet diferite de arta pop, le putem recomanda să acorde atenție stilului loft. Este potrivită în special pentru un apartament tânăr de burlac. Pereții de beton, zidăria, liniile aspre, lipsa decorului creează o senzație de renovare neterminată. Ușile sau mobilierul pot fi folosite ca accente întunecate.

O opțiune de design foarte proaspătă, originală și elegantă este combinația de alb și negru într-un interior. Cel mai adesea, albul este ales pentru placarea pereților și a tavanului. Podeaua poate fi decorată cu o tablă de șah alb-negru. Mobilierul se pastreaza si in aceste culori contrastante. Această opțiune arată întotdeauna interesantă, în ciuda combinației tradiționale de culori clasice. Lămpile și elementele decorative de culoare argintie adaugă o notă de eleganță și expresivitate interiorului.

Pentru iubitorii unui cadru mai romantic, stilul Provence este perfect. Culori calde (nisip, lavandă, albastru pal, măsline), flori proaspete și ciorchini de plante uscate, rafturi metalice elegante, perne decorative, mese joase, perdele chintz la ferestre - toate aceste detalii dau interiorului o senzație de căldură și confort acasă. .

Creștem suprafața utilă - facem al doilea nivel

O caracteristică a proiectelor de design ale garsonierelor este utilizarea maximă posibilă a fiecărui centimetru pătrat de suprafață utilă. Camera nu trebuie să fie doar spațioasă, ci și confortabilă. Trebuie luate în considerare toate nevoile umane de a mânca, dormi, întâlni oaspeții.

Prin urmare, de foarte multe ori designerii oferă o opțiune de layout rațională și creativă - dispozitivul de al doilea nivel. Desigur, această soluție este posibilă doar cu o înălțime suficientă a tavanului. Puteți muta un loc de dormit la etajul doi, puteți amenaja un mic birou sau chiar o baie.

Al doilea nivel, de regulă, nu ocupă un spațiu continuu deasupra zonei principale de locuit, ci o zonă mică, la care o scară duce de la "primul etaj". Scara poate fi permanentă, pliabilă sau extensibilă, pentru a nu ocupa mult spațiu. Desigur, ultimele două opțiuni nu sunt potrivite pentru copii sau bătrâni.

În funcție de configurația și dimensiunea celui de-al doilea nivel, puteți crește efectiv suprafața de locuit cu 5-7 sau chiar 10 metri pătrați. Cea mai comună utilizare pentru etajul doi este dormitorul. Un colț confortabil, liniștit, aproape ascuns de privirile indiscrete este cel mai potrivit pentru o odihnă bună.

Parterul poate fi acum utilizat pe deplin ca bucătărie / zonă de luat masa / living. În funcție de designul scării, aceasta poate fi folosită și în moduri diferite. De exemplu, puneți în sertare pentru lenjerie sau folosiți spațiul de sub scări ca un mic colț pentru relaxare.

Al doilea nivel nu trebuie să fie practic sub tavan. Puteți folosi un podium înalt pentru a evidenția o zonă separată (studiu, dormitor). Corpul podiumului poate fi folosit și ca depozit.

Idei de interior

Pentru a înțelege cât de interesant, original și multifuncțional poate fi folosit o garsonieră, trebuie să vă uitați la diferite exemple ale situației.

Chiar și un apartament foarte mic poate găzdui mai multe camere funcționale simultan, cum ar fi un apartament cu 2 sau chiar 3 camere. Livingul, bucătăria, zona de luat masa și dormitorul sunt amplasate foarte compact într-un spațiu mic, datorită unei amenajări competente. Pereții ușori, iluminarea naturală bună și o sursă suplimentară de lumină sub forma unui candelabru larg și voluminos, fac camera foarte luminoasă. Fără mobilier suplimentar: televizorul este amplasat pe perete, o valiză mare este folosită ca suport pentru DVD player. Mobilierul din lemn confera interiorului un aspect finisat si modern.

Apartament studio într-o versiune clasică. Tejgheaua de bar și diferitele opțiuni de pardoseală ajută la separarea zonei de recreere de bucătărie. Interiorul camerei este proiectat într-o combinație de diferite nuanțe de maro și lăptos. O atenție deosebită este acordată iluminatului: spoturile plasate în jurul perimetrului sufrageriei și bucătăriei, precum și mai multe lămpi suspendate deasupra barului, vă permit să zonați corect spațiul și să plasați accente acolo unde este necesar.

Un mic apartament studio poate fi făcut confortabil și confortabil. O unitate de rafturi deschise separă o zonă mică de lucru de un loc de dormit, iar un podium vă permite să selectați o zonă de luat masa din spațiul comun. Detaliile decorative neobișnuite (covor care imită un gazon, materiale moderne de finisare pentru placarea pereților, pictură originală) dau interiorului un aspect elegant și creativ.

fara comentarii

Comentariul a fost trimis cu succes.

Bucătărie

Dormitor

Mobila