Ce este mai bun pentru lenjerie de pat - percal sau poplin?

Ce este mai bun pentru lenjerie de pat - percal sau poplin?
 1. Asemănări ale țesuturilor
 2. Diferențele fundamentale
 3. Comparația avantajelor și dezavantajelor
 4. Care e mai bun?

În varietatea prezentată de țesături folosite astăzi pentru fabricarea seturi de pat, uneori este destul de dificil de înțeles. Printre materialele care acționează cel mai adesea ca materii prime pentru cusut, percalul și popelina au o cerere specială.

Pentru a înțelege cât mai complet aceste țesături, trebuie să luați în considerare în detaliu caracteristicile, avantajele și dezavantajele acestora.

Asemănări ale țesuturilor

Alegerea lenjeriei de pat doar la prima vedere poate părea un eveniment destul de simplu, însă, de fapt, posibilitatea unei odihne bune va depinde direct de alegerea făcută. Somnul este cheia reumplerii cu succes a energiei cheltuite, iar materialul din care va fi confectionata cearceaful, fata de perna si husa de pilota va afecta in mod direct confortul petrecut in pat.

Seturile de poplin și percal au fost mult timp la mare căutare, datorită unei astfel de preferințe pentru o serie de caracteristici ale acestor țesături. În primul rând, este de remarcat faptul că materialele au o anumită asemănare între ele, datorită faptului că firele de bumbac natural sunt folosite ca materii prime pentru fabricarea lor.

Popelina și percalul au indicatori de densitate aproape identici, ceea ce determină o bună rezistență la uzură a acestora în timpul funcționării active a seturilor gata făcute. Producția acestor materiale are loc prin țeserea simplă a firelor de bumbac. Cu o creștere multiplă a unei piese de material, se poate observa o oarecare similitudine a pânzei cu o tablă de șah, deoarece firele principale sunt împletite cu cele secundare unul prin unul.

În ceea ce privește aspectul, ambele sunt atractive și disponibile într-o gamă largă de culori.

Diferențele fundamentale

În ciuda unei anumite similitudini a țesăturilor, acestea au încă o serie de caracteristici unice care permit atribuirii acestor materiale diferitelor tipuri de materii prime utilizate pentru cusut produse textile pentru dormitoare.

În primul rând, ar trebui să ne oprim asupra istoriei originii celor două materiale. Un material precum poplinul a început să fie produs în Franța cu câteva secole în urmă. Pentru prima dată, a fost primit special pentru Papă, care a dat naștere numelui său.

În ceea ce privește cel de-al doilea material, putem spune că a început să fie realizat în Orient - în India fierbinte, unde a fost de o importanță deosebită ca textilele să aducă răcoare atât de necesară corpului.

În ciuda numelui destul de neplăcut al materialului, iar percale în traducere înseamnă „cârpă”, într-o perioadă foarte scurtă de timp țesătura a devenit solicitată nu numai acasă, ci și dincolo de granițele sale. Și țesătorii și țesătorii francezi, după ce au adoptat experiența maeștrilor indieni, au început să facă percale în atelierele lor și să coasă din el o varietate de produse pentru casă, precum și haine casual pentru bărbați și femei.

O diferență notabilă între materiale poate fi considerată grosimea firelor utilizate pentru producție. Percale este alcătuită din țesături mai groase de bumbac, în plus, fibrele sunt pieptănate într-un mod special, dar nu răsucite împreună.

O altă caracteristică specifică a producției de țesătură este acoperirea fibrelor cu o substanță specială care are capacitatea de a lipi fire de bumbac între ele.Astfel de metode au un efect benefic asupra unui astfel de indicator al materiilor prime precum rezistența.

Din istoria lungă a percalei, se poate observa o caracteristică atât de remarcabilă precum utilizarea țesăturii pentru fabricarea parașuturilor, care vorbește de la sine despre rezistența materiilor prime și a produselor finite din aceasta.

Dimensionarea cu un adeziv are, de asemenea, un efect benefic asupra capacității materialului de a-și menține aspectul original pentru o lungă perioadă de timp, deoarece agentul previne pierderea culorii din cauza expunerii la razele ultraviolete. În plus, previne umflarea fibrelor, ceea ce face ca produsele să fie fine și plăcute la atingere pentru o lungă perioadă de timp. Dar produsele percal se încrețesc destul de repede, ceea ce face necesară călcarea lenjeriei de pat din astfel de materii prime.

Din cele de mai sus, putem concluziona că percalul este o țesătură ușoară, dar în același timp rezistentă, se deosebește de poplin la un cost mai mare. In medie durata de viață a seturilor de pat din percal este de zece ani.

Popelina aproape că nu se șifonează în timpul funcționării, este considerat un material rafinat cu o structură de țesut mai poroasă, deoarece firele de bumbac nu aderă atât de mult între ele în timpul producției. Dar patul Lenjeria poplină va fi utilizată cel mult cinci ani.

Realizarea de materiale precum poplin, apare prin țeserea fibrelor de bumbac, uneori cu adaos de materii prime sintetice diferite niveluri de densitate. Această metodă de producție determină structura unică a suprafeței materialului - este acoperită cu mici cicatrici.

Popelina este utilizată pe scară largă nu numai pentru a face lenjerie de pat, ci și pentru a coase fețe de masă, prosoape și haine.

La reducere puteți găsi produse din poplin, care includ mătase și chiar fire de lână. Aceste tipuri de materiale sunt solicitate pentru cusutul de elită și lenjerie de pat de înaltă calitate.

Pentru a verifica compoziția produsului, ar trebui să vă familiarizați în detaliu cu eticheta de pe produs, în care producătorii indică prezența fibrelor naturale și sintetice în procente.

Comparația avantajelor și dezavantajelor

Pentru a vă face o idee obiectivă a materialelor folosite pentru cusut lenjerie, este necesar să luați în considerare în detaliu aspectele pozitive și negative ale fiecăruia dintre ele.

În ceea ce privește produsele percal, următoarele caracteristici pot fi considerate avantajele produselor.

 • Durată lungă de funcționare... După cum arată practica și numeroasele recenzii ale consumatorilor, percalele demonstrează o rezistență ridicată la uzură în comparație cu majoritatea produselor din bumbac pentru dormitoare. Acest avantaj se explică prin densitatea firelor de materie primă, care este de aproximativ 140 g / m2, care este de câteva ori mai mare decât indicatorii similari ai altor țesături naturale.
 • Durabilitatea produselor... Chiar și după numeroase spălări în mașini de spălat și fier de călcat, lenjeria de pat nu își pierde rezistența, ceea ce reduce la minimum riscul formării de găuri pe produse.
 • Abilitatea de a menține luminozitatea modelului aplicat și forma originală. Experiența arată că țesătura nu se deformează sub influența factorilor mecanici și, de asemenea, nu este susceptibilă la formarea de pastile și decolorarea culorilor după spălare.
 • Confortul de utilizare a materialului. Deoarece în procesul de fabricare a percalei, metoda de răsucire a fibrelor de bumbac între ele nu este utilizată, aceasta îi crește moliciunea, făcând inul mai plăcut. În unele cazuri, este posibil să observați un ușor efect de alunecare a corpului pe suprafața foilor de percal.
 • Materialul nu se răcește. Astfel de produse pot fi folosite în sezonul rece fără teama de îngheț, deoarece mențin temperatura, dar sunt perfect permeabile la aer, ceea ce are un efect de răcire atunci când sunt folosite vara.

Există și dezavantaje ale lenjeriei de pat percal.Printre acestea se numără faptul că țesătura încă se șifonează în timpul utilizării, prin urmare, după spălare, indiferent de metoda sa, produsul va trebui să fie călcat.

Recent, unii producători, în timpul fabricării materialului din oțel, includ suplimentar materiale sintetice în compoziția sa, care pot afecta negativ caracteristicile produsului finit, în special, complică schimbul de aer. De regulă, pe eticheta unor astfel de truse există o denumire corespunzătoare - percal mixt.

Atenționând asupra avantajelor poplinului și produselor fabricate din acesta, trebuie remarcate astfel de caracteristici.

 • Rezistența materialului... În timpul funcționării, cazurile de uzură a produselor, chiar și cum ar fi o cearșaf pe seturile de familie și copii, sunt destul de rare.
 • Produsele sunt perfect respirabile... Datorită unei bune circulații a aerului, organismul poate „respira”, ceea ce crește igiena produselor textile.
 • Țesătura este excelentă la acumularea căldurii... Produsele nu vor provoca disconfort atunci când sunt folosite iarna.
 • Selecție mare de produse... Astăzi producătorii de seturi de pat oferă produse din popelin imprimat, vopsit simplu și multicolor, ceea ce vă permite să alegeți produse pentru preferințele dumneavoastră individuale în ceea ce privește aspectul.
 • Material hipoalergenic... Lenjeria de pat din poplin este permisă pentru utilizare în prezența diferitelor afecțiuni ale pielii fără teama de a dezvolta reacții neplăcute ale dermului la contactul cu acesta.
 • Ușor de îngrijit pentru produse... O caracteristică pozitivă a textilelor este considerată nesolicitantă în ceea ce privește utilizarea oricăror mijloace speciale pentru spălare.
 • Rezistenta la deformare... Astfel de produse nu se șifonează după spălare, în plus, nu își pierd culoarea.
 • Moliciunea texturii... Materialul este foarte moale si matasos, deci este placut contactul cu corpul in timpul somnului.

Printre dezavantajele lenjeriei de pat poplin, este necesar să se evidențieze cazurile în care produsele achiziționate cu un amestec de lână sau mătase în compoziția lor după spălare au dat o contracție decentă.

Care e mai bun?

Este destul de dificil să dai un răspuns fără ambiguitate la întrebarea care dintre materialele luate în considerare va fi cel mai bun, deoarece în ceea ce privește alegerea unor astfel de produse, fiecare cumpărător este ghidat de preferințele individuale, evaluând anumite caracteristici ale țesăturii.

Cu toate acestea, ținând cont de proprietățile fundamentale ale materialelor, trebuie avut în vedere că percalul va depăși în continuare poplinul în rezistența firului, datorită utilizării unei compoziții speciale în fabricație. Prin urmare, urmează rezistența sa mai mare la abraziune în timpul funcționării. Densitatea este, de asemenea, importantă, dar dacă este nevoie să achiziționați articole mai subțiri, poplinul ar trebui să fie preferat.

Pentru cei cărora nu le place călcatul, este recomandat să opteze pentru cearșafuri și fețe de pernă din poplin, deoarece acestea nu vor trebui aburite după spălare.

Pentru consumatorii, a căror întrebare principală este prețul unui set de lenjerie de pat, merită să ne oprim asupra produselor din poplin, al căror cost va fi cel mai adesea mult mai mic. Dar durata lor de viață va fi și mai scurtă, ceea ce este important în ceea ce privește oportunitatea achiziției în ceea ce privește economiile. O atenție deosebită trebuie acordată seturi de pat care conțin impurități sintetice suplimentare, deoarece fibrele artificiale pot afecta în mod semnificativ caracteristicile și beneficiile țesăturii naturale.

Lenjeria de pat este un lucru care este în mod constant în uz, prin urmare, în unele cazuri, durabilitatea percalului este încă un avantaj mai semnificativ față de poplin. Având în vedere numărul mare de produse textile de calitate scăzută care au apărut pe piață, trebuie acordată o atenție deosebită cusăturilor produselor, acestea trebuie făcute pentru a se potrivi cu setul, precum și mirosul noului set, care nu trebuie să conțină impurități chimice dure.

Mai multe informații despre diferența dintre poplin și percal în următorul videoclip.

fara comentarii

Comentariul a fost trimis cu succes.

Bucătărie

Dormitor

Mobila