Cum să alegi lenjerie de pat de calitate?

Cum să alegi lenjerie de pat de calitate?
 1. Parametrii de bază de calitate
 2. Evaluarea materialelor
 3. Recenzii

Pentru a te trezi dimineața plin de spirit, este necesar să asigurăm un somn de calitate, care depinde în mare măsură de așternutul bun. În acest articol vom vorbi despre materialele din care este realizat.

Parametrii de bază de calitate

Somnul adecvat afectează starea generală a unei persoane, starea sa de spirit și sănătatea. Având în vedere că ne petrecem o treime din viață în brațele lui Morpheus, o persoană are nevoie de un pat bun și lenjerie de pat de înaltă calitate pentru a asigura confort și odihnă bună.

În comerțul cu amănuntul, producătorii oferă astăzi o selecție uriașă de seturi de pat care diferă în ceea ce privește structura țesăturii, densitatea și o varietate de culori. La vânzare există seturi de pat de la cele mai ieftine - propuneri de buget până la cele mai scumpe - de lux.

Luați în considerare principalele caracteristici cărora ar trebui să le acordați atenție atunci când cumpărați. Un criteriu important indicat pe etichete este clasa de calitate a lenjeriei, aceasta fiind determinată de diferiți indicatori ai țesăturilor din bumbac, mătase și in.

 • Clasa de calitate a țesăturilor din fibre de bumbac arată procentul de gunoi din țesătură. Acest indicator este clasificat în cinci pași, începând de la cel mai înalt și terminând cu buruiana. Această clasificare determină calitatea și aspectul lenjeriei de pat.
 • Clasa de calitate a așternutului de mătase este determinată de densitatea firelor din urzeală. Unitatea de densitate este mommee sau gram pe metru pătrat. Lenjeria de elită are indicatori de la 22 la 40 de mame.
 • Clasa de calitate a lenjeriei de pat este determinată de proprietățile ecologice și de densitate. Fără impurități, lenjeria trebuie să aibă o densitate de 120-150 g pe mp. m.

Rezistența lenjeriei și durabilitatea acesteia se numără printre principalii indicatori la alegere. O problemă de acest fel poate fi întâlnită după primele spălări, deoarece țesătura lentă a lenjeriei de pat își pierde rapid aspectul și devine inutilizabilă.

Proprietățile de higroscopicitate și permeabilitatea aerului sunt foarte importante vara datorită capacității corpului uman de a transpira. Conform acestor proprietăți, țesăturile naturale asigură condiții mai confortabile decât cele sintetice. Coloranții folosiți la fabricarea lenjeriei și care îi conferă un aspect frumos și luminos în aer liber trebuie să fie hipoalergenici și rezistenți la spălarea regulată. Densitatea este principalul criteriu, căruia, în primul rând, trebuie să acordați atenție atunci când cumpărați, deoarece de aceasta depinde durabilitatea lenjeriei de pat. Densitatea se determină în funcție de numărul de fibre la 1 mp. cm și este reflectată de producător pe etichetă:

 • foarte scăzut - de la 20-30 de fibre la 1 mp. cm;
 • scăzut - de la 35-40 de fibre la 1 mp. cm;
 • medie - de la 50-65 de fibre pe 1 mp. cm;
 • peste medie - de la 65-120 de fibre la 1 mp. cm;
 • foarte mare - de la 130 la 280 de fibre pe metru pătrat. cm.

Densitatea depinde de tipul de material din care este realizat setul, de metoda de țesut și de tehnologia de răsucire a firului:

 • mătase naturală - de la 130 la 280;
 • in și bumbac - nu mai puțin de 60;
 • percal, satin - mai mult de 65;
 • cambric - cel puțin 20-30 de fibre la 1 mp. cm.

În primul rând, când intrăm într-un magazin și alegem un produs, ne uităm la ambalaj. Trebuie să fie de înaltă calitate, deoarece sarcina sa este de a proteja lenjeria de pat de influența mediului și de a o asigura în timpul transportului și depozitării.Calitatea mărfurilor din el depinde și de aspectul pachetului. În conformitate cu GOST, fiecare produs trebuie cusut dintr-o țesătură cu o singură tăietură, adică nu sunt permise cusături suplimentare pe cearșaf și plapumă, astfel de cusături agravează rezistența produsului. Dacă este posibil, ar trebui să verificați cât de puternice sunt cusăturile principale ale produselor. Dacă, atunci când întindeți materialul, vedeți goluri în zona cusăturii, atunci ar trebui să vă abțineți de la cumpărare.

La producerea rufelor colorate trebuie folosit un colorant bun care sa reziste la temperaturi ridicate in timpul spalarii. Eticheta producătorului trebuie să conțină o inscripție cu o recomandare despre modul și temperatura de spălare necesară. Pentru a verifica calitatea vopselei, frecați țesătura cu mâna: prezența vopselei pe palmă indică un produs de proastă calitate. Culoarea neclară a modelului indică faptul că rufele se pot pierde în timpul spălării.

Lenjeria nouă realizată în conformitate cu GOST are un miros de textil, prezența oricărui alt miros (chimie, mucegai) indică o tehnologie de producție incorectă și depozitare și transport inadecvat.

Evaluarea materialelor

Natural

Lenjeria de pat este realizată din diverse țesături, dar nu uitați că cel mai bine este să alegeți una care este făcută din materii prime naturale. Va prezentam caracteristicile materialelor din care este realizata asternutul.

 • Mătase naturală este de elită și se referă la materiale scumpe (acesta este poate singurul său dezavantaj). Mătasea este o țesătură care se poate încălzi iarna și aduce răcoare căldurii nopții de vară. Lenjeria de mătase arată superb, se simte bine, este foarte durabilă, dar necesită îngrijire adecvată. Istoria acestui material textil datează de câteva milenii.

Pentru producția de țesături, fibrele sunt extrase din coconii de viermi de mătase, prin urmare astfel de textile sunt considerate cele mai scumpe și mai luxoase din lume. Materialul este blând, curgător, oferă un somn plin și sănătos și oferă senzații plăcute. Țesătura are proprietăți bune de permeabilitate la aer, conține substanțe care încetinesc procesul de îmbătrânire, absoarbe bine umezeala, dar nu o absoarbe complet, astfel încât pielea să nu se usuce.

 • Lenjerie îndeplinește toate cerințele necesare: confortabil pentru corp, nu se electrizează, nu se estompează, nu se estompează, absoarbe perfect umezeala, respinge razele UV. Inul este prietenos cu mediul, deoarece este cultivat fără utilizarea pesticidelor. Are o disipare bună a căldurii și cea mai mare rezistență, astfel de lenjerie de corp vă va servi cu fidelitate mulți ani.

La prima utilizare, lenjeria de pat se simte aspră la contactul cu corpul, dar după două spălări devine foarte confortabilă. Singurul dezavantaj al lenjeriei este că materialul este greu de călcat. Lenjeria naturală este ușor de identificat prin nodurile de pe suprafața țesăturii.

 • Țesătură amestecată este format din bumbac și fibre de in, călcat mult mai ușor decât inul, rezistența este mai mică. Unii producători fac seturi care includ o cearșaf de in și un amestec de in/bumbac de husă de pilota și fețe de pernă.
 • Bambus a apărut recent pe piața rusă. Lenjeria este strălucitoare și moale, foarte confortabilă pentru corp în orice perioadă a anului, are proprietăți antimicrobiene și o rezistență destul de mare.
 • Bumbac este cel mai comun material pentru fabricarea lenjeriei. Preturile in functie de producator sunt foarte diferite datorita calitatii si tehnologiei de prelucrare a materiilor prime. Când este spălat și folosit, bumbacul este mult mai confortabil decât inul. Cel mai bun și mai durabil bumbac este considerat a fi produs în Egipt.
 • Satin mult mai moale decât materialul 100% bumbac. Este realizat din fibre de bumbac răsucite. La fabricarea sa se folosesc atât fire naturale, cât și cele sintetice. Arată ca de mătase, dar costul este mult mai mic.

Lenjeria din satin nu se sifoneaza. Partea inversă a țesăturii are o structură aspră și, prin urmare, nu alunecă. Avantajul satinului este ca este rezistent, practic si incalzeste iarna. Vara, este mai bine să refuzați satinul și să preferați materialele care permit mai bine să treacă aerul.

 • Poplin în exterior foarte asemănător cu calicotul grosier, dar în timpul producției sale se adaugă fibre de bumbac mătase, viscoză și fire sintetice. Principala diferență față de alte tipuri de lenjerie de pat este că la fabricarea acestuia se folosesc fire de diferite lățimi, creând astfel o țesătură cu nervuri. Avantajele poplinului: materialul este foarte moale și elastic, prin urmare este plăcut pentru corp; rezistă la multe spălări, are higroscopicitate bună, reține bine căldura, nu se estompează.
 • Percale din bumbac cu o grămadă lungă. Materialul este realizat prin țeserea fibrelor și adăugarea de fire nerăsucite, care conferă rezistență și netezime țesăturii. Percale are o densitate mare și, în consecință, o durată de viață lungă, fără pierderea aspectului de înaltă calitate. Avantaje: creează condiții confortabile în timpul somnului, are o structură de suprafață catifelată și delicată, are o respirabilitate excelentă, reține bine căldura.
 • Batist - un material sofisticat, translucid si delicat care este folosit pentru realizarea patului doar la ocazii speciale. Țesătura este realizată din fire răsucite de cea mai bună calitate, constând dintr-un amestec de bumbac, in și fibre sintetice. Pentru prima dată o astfel de țesătură a fost realizată de Baptiste Cambrai în secolul al XIII-lea în Flandra. Pentru a îmbunătăți rezistența, țesătura este supusă mercerizării (inventatorul J. Mercer) - tratată cu alcali.

Lenjeria delicată necesită îngrijire foarte atentă, așa că spălarea trebuie făcută numai în modul manual la o temperatură care să nu depășească 30 ° C, fără centrifugare. Călcarea se face prin țesături de tifon și numai din partea cusăturii. Avantaje: are o suprafata matasoasa delicata, permeabilitate buna la aer, foarte confortabil pentru organism, hipoalergenic, isi pastreaza bine aspectul original.

 • Ranfors realizate din bumbac rafinat. Trebuie remarcat faptul că capacitatea țesăturii de a se micșora depinde de calitatea curățării bumbacului, așa că ranforce practic nu o dă după spălare. La fabricarea țesăturii, se efectuează o țesătură diagonală, care oferă o rezistență sporită și o suprafață netedă. Avantajele ranforce: are o suprafață ușoară și delicată, are rezistență ridicată, tolerează bine spălarea, își păstrează aspectul inițial pentru o lungă perioadă de timp, nu se electrizează.

Ranfors este extrem de igienic, deoarece la producerea sa se folosesc coloranți de calitate excelentă. Ranfors, din cauza asemănării structurilor, este adesea confundat cu calico sau poplin grosier, dar trebuie menționat că are un cost mare.

Sintetic

Lenjeria de pat sintetică este realizată din poliester și celuloză. Există o gamă largă de lenjerie din fibre sintetice la vânzare, acestea sunt achiziționate din cauza costului scăzut, dar nu trebuie călcată, se usucă pe balcon în 10 minute, are o suprafață alunecoasă, nu este higroscopică și etanșă, incomod pentru corp, este rece să dormi pe el, plumburile și bobinele sunt create rapid.

Lenjeria din policoton este realizată dintr-un amestec de bumbac și materiale sintetice, are culori strălucitoare frumoase, este ușor de întreținut, durabilă, dar incomodă pentru corp. Oamenii de știință susțin că lenjeria sintetică este dăunătoare corpului uman. Asemenea afirmații trebuie luate în considerare, deoarece au existat multe studii care au confirmat acest lucru.

O astfel de lenjerie de pat perturbă schimbul de căldură, nu absoarbe umezeala și, atunci când este folosită, nu se realizează o ventilație adecvată a aerului. Lenjeria sintetică poate provoca dermatită, acumulează microorganisme care provoacă boli fungice.

Recenzii

Cele mai entuziaste recenzii pot fi găsite cel mai adesea despre lenjeria de mătase naturală.Cumpărătorii spun că mătasea are o suprafață delicată și un aspect foarte frumos care nu provoacă alergii. Este termoconductiv, deci indiferent de sezon este foarte confortabil să dormi pe el, are o durabilitate ridicată, astfel de lenjerie de pat va dura foarte mult timp. Pentru ca lenjeria de pat de mătase să-și păstreze aspectul original, trebuie respectate reguli stricte:

 • când este complet umedă, țesătura devine foarte fragilă, astfel încât poate fi spălată doar manual (prin înmuiere) sau într-un mod delicat la o temperatură care nu depășește 40 ° C, într-o soluție de săpun complet dizolvată;
 • albirea este inacceptabilă;
 • clătirea se efectuează de mai multe ori, până când detergentul este spălat complet;
 • filarea se efectuează manual, cu grijă și numai printr-un prosop;
 • puteți usca materialul numai într-un loc întunecat;
 • călcați numai la cea mai scăzută temperatură.

Diverse mărci încearcă să reproducă proprietățile mătăsii naturale în analogi artificiali mai ieftini. Viscoza are proprietăți similare, care este fabricată din pulpă de lemn și are un aspect curgător și neted, este foarte blândă la atingere, higroscopică și respirabilă, hipoalergenică. Cumpărătorii observă că analogul de viscoză se mototolește puternic, nu are rezistența necesară, nu are proprietăți de vindecare și impermeabilitatea necesară.

Cea mai mare parte a producatorilor autohtoni sunt orientati catre consumatorul de masa, oferind lenjerie de pat la preturi accesibile. Majoritatea companiilor produc lenjerie de pat pe bază de bumbac. Dintr-o astfel de varietate, poți alege oricând un set de lenjerie de pat naturală de calitate, cel mai practic ca preț și calitate este poplinul.

Pentru informații despre cum să alegeți lenjerie de pat de calitate, vedeți următorul videoclip.

fara comentarii

Comentariul a fost trimis cu succes.

Bucătărie

Dormitor

Mobila