Case în stil scandinav: idei frumoase de design

Conţinut
 1. Trăsături distinctive
 2. Decoratiune interioara
 3. Iluminat
 4. Mobila si decor
 5. Textile
 6. Opțiuni de interior
 7. Exemple exterioare

O casă cu note de design scandinav în arhitectură și design interior nu a mai fost numită exotică de mult timp. În acest moment, aceasta este una dintre cele mai populare tendințe stilistice. Revistele de modă și magazinele de designer sunt pline de idei pentru decorarea interioarelor frumoase în stilul popoarelor din Europa de Nord.

La urma urmei, Scandinavia este cea care aduce în casă spiritul popoarelor din nord și toate acele trăsături de caracter valoroase pe care le posedă. Dintre acestea se remarcă în special dragostea pentru natură, economiile, familia și ritmul măsurat al vieții. Nimeni altcineva nu știe să se bucure de viață și să aprecieze fiecare moment ca indigeni din nord. Să încercăm să ne dăm seama care sunt caracteristicile și accentele speciale ale stilului scandinav în designul interior și exterior al caselor.

Trăsături distinctive

Designul scandinav se distinge prin:

 • Cantitatea maximă de lumină naturală, precum și materiale de finisare și elemente de decor, decorate în nuanțe deschise ale paletei de culori, care măresc vizual spațiul. Acest lucru este facilitat și de fluxul natural al diferitelor zone teritoriale ale casei unele în altele. Așadar, bucătăria poate fi combinată cu camera de zi sau sufrageria, împiedicând lumina naturală să se ciocnească de obstacole sub formă de uși inutile.
 • Materiale naturalefolosit in constructii, decoratiuni, mobilier si textile. Dacă „naturalitatea” este absentă în unele aspecte, Scandinavia își asumă imitația vizuală. De exemplu, cărămizi artificiale, blană și alte materiale.
 • Practicitate. Orice accesoriu sau piesa de mobilier isi asuma folosirea directa. Nordicii nu sunt adepți ai luxului artistic.
 • Modestie în decor și mobilier.

Designul scandinav al unei camere mici separate sau al unei case de țară uriașe cu o terasă este, în primul rând, o oglindă a proprietarului, care reflectă atitudinea acestuia față de viață, un sentiment de stil și confort. În ciuda tradițiilor stabilite în acest stil, direcția este cât se poate de modernă și relevantă.

O notă de Scandinavie în interior se va potrivi oricui apreciază confortul unei căminuri și căldura unei case de familie.

Dacă ai visat mereu să locuiești într-un spațiu luminos, plin de liniște și seninătate, poți opta oricând pentru stilul scandinav.

Să aruncăm o privire pas cu pas asupra caracteristicilor interiorului scandinav în construcție și design.

Numărul de etaje

Ca în orice proiect, construirea unei case începe cu aspectul acesteia. După cum am menționat mai devreme, stilul scandinav arată grozav atât pe zonele mici, cât și pe cele destul de spațioase. De aceea o casă poate avea mai mult decât un mini-amenajare. Cel mai adesea, casele private în stil scandinav nu au mai mult de două etaje.

În cazul în care casa este cu două etaje, un element separat al interiorului este o scară din lemn care conectează nivelurile între ele. Poate fi un accent sau, dimpotrivă, îndeplinind o funcție extrem de practică, se potrivește laconic în interior. De exemplu, scarile in spirala cu trepte mari din lemn pot reimprospata spatiul, in timp ce scarile standard sunt un element pur practic care include depozitarea sub forma de cutii incorporate in trepte.

În casele cu un etaj, mansarda joacă adesea rolul celui de-al doilea nivel.Casele cu mansardă arată deosebit nu numai pentru aspectul lor exterior, ci și pentru amenajarea lor interioară. Nivelul mansardei poate combina un loc de odihnă confortabil, o cameră pentru copii cu posibilitatea de acces la un balcon spațios, minimalist. Funcționalitatea încăperii de la mansardă depinde direct de cuadratura acesteia și de panta acoperișului.

Faţadă

Dacă oaspetele este întâmpinat de haine, atunci casa este întâmpinată de fațadă. Aspectul său artistic și arhitectural este cel care influențează prima impresie pe care o va lăsa casa în memoria unei persoane: fie că va fi acceptarea ei caldă sau o respingere de neînțeles.

De asemenea, fațada casei presupune respectarea deplină a locației clădirii. Astfel, cabanele din busteni se gasesc cel mai des in peisaje naturale din afara orasului, si cladiri care arata ultramodern din exterior, in interiorul orasului sau metropolei. Un alt mare avantaj constă în versatilitatea și relevanța stilului scandinav.

Decorarea exterioară a stilului scandinav implică în primul rând caracterul practic și, desigur, laconismul. Nordicii sunt foarte pasionați de expresia „frumusețe discretă”, care este perfectă pentru a descrie aspectul majorității acestor case. Clădirile norvegiene sunt o confirmare vie a acestui lucru. De regulă, acoperișul are o formă simplă de fronton, iar fațada casei în sine nu diferă în multe detalii sau accente.

Inițial, casa poate fi din lemn, construită din bușteni, tocată manual, sau cadru, ceea ce în viitor afectează și necesitatea decorațiunii sale exterioare. Lemnul este cel mai adesea folosit pentru a decora fațada caselor cu cadru. Materialele naturale nu sunt cea mai ieftină opțiune, dar cu siguranță arată decent. Adesea, lemnul este acoperit cu nuanțe închise de vopsea. Cele mai populare sunt nuanțele de albastru închis, visiniu, smarald adânc, ciocolată.

O opțiune mai economică este acoperirea casei.

Fereastră

Ferestrele, grinzile și benzile sunt, de asemenea, elemente ale fațadei clădirii și afectează foarte mult aspectul acesteia. O caracteristică a unei astfel de case este prezența ferestrelor înalte, aspre, uneori una dintre ferestre poate avea vedere la două etaje, unindu-le sau având un design panoramic. Ramele sunt din lemn brut și sunt foarte solide. Platbandurile sunt absolut minimaliste, de regulă, contrastează cu culoarea clădirii.

Acoperiş

Acoperișurile caselor în stil scandinav sunt cel mai adesea țiglă sau încadrate cu metale vopsite. Are un design înclinat și, în general, unghiuri de pantă abrupte.

Decoratiune interioara

Ce se ascunde în interiorul unei case atât de laconice și fascinante? Culoarea, lumina și starea de spirit generală sunt stabilite inițial de decorația interioară. Chiar fiind minimalist din multe puncte de vedere, presupune respectarea anumitor reguli in crearea unui singur stil interior. Să trecem prin câteva aspecte importante pas cu pas.

Pereți și tavan

O soluție excelentă pentru pereții în stil scandinav este albul. El este cel care reflectă razele soarelui, umplând spațiul cu lumină, care este atât de lipsită în nord.

Primul pas este tencuiala albă sau bej. Cel mai adesea, pereții sunt tencuiți perfect fin și acoperiți cu nuanțe deschise de vopsele, iar alegerea nuanței poate varia de la culoarea cafelei cu lapte până la nuanțe de albastru pal. Atunci când alegeți, este important să nu vă puneți în cadrul exclusiv albului, ci să continuați să căutați cea mai bună opțiune. Stilul scandinav aprobă prezența a nu mai mult de una sau două culori principale, așa că multicolorul nu ar trebui permis.

Alegerea în favoarea vopselei nu limitează zborul imaginației; uneori, ca accent, unele din pereți sunt lipite cu tapet. De exemplu, colecțiile de acoperiri de la companiile suedeze nu exclud ornamentele mici și oferă, de asemenea, o selecție suficientă de modele care se potrivesc perfect.

Destul de des puteți găsi zidărie sau decorațiuni de pereți din lemn, care adaugă în special confort interiorului. Poate fi atât panouri de lemn, cât și scânduri de lemn așezate orizontal. Nuanța lemnului poate varia și ea.

Pe lângă vopsirea pereților, poate fi atribuit și tavanul. Cel mai adesea, se realizează și în culori deschise. Perfect aliniat, este completat de elemente de iluminat artificial precum lămpi cu diode sau candelabre.

Podea

Pardoseala din lemn natural este foarte comună în acest stil interior. Lemnul este acoperit cu lac sau uleiuri speciale care ii subliniaza perfect textura. O astfel de acoperire scoate în evidență pereții albi ca zăpada și face camera mai caldă vizual, precum și nuanțele delicate de lemn completează perfect produsele de covoare care adaugă accente. În mod obișnuit, covoarele mari sau pieile artificiale contrastează cu culoarea pardoselii.

Spre deosebire de lemn, care acoperă cea mai mare parte a podelei unei case, zonele de bucătărie și baie sunt adesea plăci de șah. Placile ceramice cu diverse modele completează perfect spațiul și îl împart geografic, adăugând varietate.

De îndată ce decorarea cosmetică interioară a camerei este finalizată, iar etapa de zonare nu mai este cea mai importantă problemă, este timpul să umpleți spațiul. Este timpul să ridici mobilier, să combini textile și alte lucruri mărunte care completează spațiul. Este timpul să punem totul la locul lui.

Iluminat

Poate unul dintre elementele cheie ale interiorului. După cum am menționat deja, Scandinavia este maximul de lumină naturală, motiv pentru care nordicii scapă fără regret de draperiile de la ferestre. Tulle alb deschis sau țesătură din bumbac natural poate fi o excepție rară.

Dar seara? Obiceiul danez de a aprinde o mulțime de lumânări este puțin probabil să ofere o iluminare adecvată. Sursele de lumină, minimaliste în design, vin în ajutor. De exemplu, candelabrele cu diode, care se disting prin ergonomia lor.

Un alt avantaj al unei astfel de surse de lumină este puterea fluxului luminos și directivitatea acestuia. În comparație cu sursele alternative de lumină, lămpile cu diode se aprind instantaneu și pot avea, de asemenea, diferite culori și nuanțe de culoare, ceea ce ajută și la jocul cu designul camerei.

Ar trebui să existe suficiente surse de lumină artificială, ceea ce înseamnă că un candelabru în sine nu este suficient.

Regula este că ar trebui să existe trei surse de lumină în orice spațiu. Dintre acestea, principalul este iluminatul principal sub formă de candelabru, cel suplimentar este iluminatul direcțional, precum lămpile sau lampadarele, iar al treilea tip este iluminatul decorativ care completează spațiul și atmosfera acestuia.

Orice sursă de lumină poate deveni o parte armonioasă a interiorului sau un obiect de artă separat care adaugă un accent deosebit. Așadar, nordicii nu se tem să folosească multe alternative în iluminat: lămpi de masă, lămpi de podea, lămpi de perete și tavan, lămpi cu pandantiv pentru terase și decorarea teritoriului adiacent. Sursele de lumină pot fi de diferite forme și dimensiuni, realizate din diferite materiale.

Mobila si decor

Cel mai probabil, ați ghicit deja că mobilierul din interiorul scandinav este cât se poate de practic și arată restrâns și laconic. Dar acestea nu sunt singurele caracteristici ale amenajării unor astfel de spații.

Faptul este că designul scandinav modern combină perfect elementele istorice și noutățile absolute. Astfel, o capodopera de mobilier vintage din anii 50-60 se poate incadra intr-o incapere cu acelasi succes. dintr-o piață suedeză de vechituri și o lampă de podea modernă simplă. Nu toată lumea este un cunoscător al antichităților de designer și este gata să plătească o sumă forfetară pentru un dulap ponosit.Cineva încearcă să echipeze o casă de țară drăguță, iar cineva este o cabană de țară spațioasă.

O soluție alternativă este compania suedeză accesibilă Ikea, care menține canoanele minimalismului și practicii. Totul, de la mobilier mare, articole pentru amenajarea completă a unei băi sau bucătărie până la cele mai mici detalii de textile și decor pot fi găsite cu ușurință în milioane de suedezi îndrăgiți.

Principalul lucru este să-ți imaginezi imaginea finală a spațiului tău unic din capul tău și apoi, după cum se spune, „există o idee - există Ikea”.

Este mobilierul care pune accent pe mesajul care a fost inițial încorporat în exteriorul casei și în decorul interior al acesteia. Mobilierul dă accente rămânând cât mai simplu posibil. Pretenția nu ține de stilul scandinav. Nu vor exista îndoituri și detalii inutile pe mânerele dulapului, dimpotrivă, simplitate maximă și, desigur, practicitate.

Adesea, mobilierul este realizat din tipuri simple de lemn precum mesteacan, fag, pin: scaune, măsuțe de cafea, seturi de bucătărie, dulapuri spațioase sau sisteme de depozitare convenabile sub formă de rafturi. Mobilierul din răchită rămâne foarte popular. Acestea pot fi fotolii confortabile din răchită înmuiate cu pături sau perne, scaune, elemente din răchită în căști din lemn, precum și cutii de podea, convenabile pentru depozitare.

Sistemele de depozitare și o atitudine reverențioasă față de acestea sunt, poate, un punct special în amenajarea unei camere. Nordicii, ca adevărați cunoscători ai minimalismului în orice, iubesc, de asemenea, o structură și o organizare clară, atât în ​​viață, cât și în menaj.

De aici se vede o relatie deosebita cu sistemele de depozitare, logica organizarii spatiului in manifestari exterioare, dar si in interiorul anumitor dulapuri sau depozite. Nimic mai mult - motto-ul scandinavilor.

Unul dintre principalele atribute ale stilului scandinav este șemineul. Nu este în niciun caz întotdeauna practic, dar joacă un rol important în exprimarea valorii tradiției și aduce o notă specială de căldură în interior. Semineele pot fi realizate din caramida sau fonta, precum si decorate in stil clasic sau modern. Care va fi exact șemineul dvs. depinde pe deplin de stilul general al camerei în care se află.

Decorul unor astfel de spații este exprimat în accente. Fiecare lucru care are o utilizare practică servește drept decor, fie că este un covor pe podea sau o lampă elegantă. Chiar și o bibliotecă voluminoasă, completată cu lumânări și un afiș, este o soluție excelentă pentru interior.

Textile

Răceala naturii nordice scandinave este mai mult decât compensată de prezența unei varietăți de textile. Creează confort suplimentar și umple casa cu căldură.

Atunci când alegeți textile, este mai bine să acordați preferință țesăturilor naturale. Livingul va fi completat perfect de o pereche de pături confortabile în nuanțe pastelate. Pernele pot fi folosite nu numai ca atașament la canapea, ci și ca locuri separate pe podea. Dacă zonați condiționat un loc pentru lectură, atunci o pereche de perne cu ornamente scandinave va completa armonios un astfel de colț.

De asemenea, textilele sunt foarte populare în amenajarea mesei. Mesele comune în familie sunt o valoare și o procedură specială pentru nordici.

Termenul danez „hygge” ne încurajează să ascultăm nu numai ce mâncăm, ci și cum o facem. Orice fel de mâncare de pe masă nu ar trebui să fie doar gustos, ci și servit rafinat pentru a transforma fiecare masă într-un mic ritual.

Fețe de masă frumoase albe ca zăpada, șervețele decorate cu ornamente discrete armonioase vor ajuta la servire. Puteți adăuga mâncăruri frumoase, lumânări și o masă rafinată în stil scandinav este gata!

Opțiuni de interior

Dacă, după ce te-ai familiarizat cu principalele trăsături distinctive ale unui interior scandinav, încă îți lipsește inspirația pentru a-ți planifica propriul colț, iată câteva idei interesante.

Sufragerie albă confortabilă, plină de lumină.Mai multe tipuri de iluminat, textile pentru podea cu mai multe straturi. Confortul deosebit al camerei este creat de detaliile care se completează reciproc.

Sau minimalism sofisticat, dar totuși aceeași plinătate de lumină și utilizarea materialelor naturale.

O cameră spațioasă pentru familii sau pentru primirea oaspeților. Șemineul și lambriurile din lemn adaugă o căldură deosebită spațiului. De asemenea, puteți urmări materiale naturale în orice, de la mobilier la textile.

Exemple excelente de flux armonios al unei zone în alta. Bucătăria este adiacentă sufrageriei fără conflict. Camera arată complet datorită accentelor de culoare plasate corect. Albul și simplitatea pereților și a mobilierului este completată de elemente din lemn, tapițerie luminoasă a canapelei, precum și detalii precum postere și aparate de bucătărie, care în acest caz are o funcție mai mult decât practică.

După cum puteți vedea, designul scandinav se potrivește armonios nu numai în orice zonă, ci și în orice tip de cameră, exemplele de camere pentru copii sunt dovada acestui lucru.

Ecologia materialelor, tandrețea culorilor pastelate, o combinație de mai multe surse de lumină: interiorul nu arată prea copilăresc, ci, dimpotrivă, insuflă un sentiment de stil de la o vârstă fragedă.

Exemple exterioare

Versiunea clasică a exteriorului casei, concepută în stil scandinav. Finisaj albastru și alb, linii curate, design laconic.

Simplitatea scandinavă și laconismul sunt perfecte pentru iubitorii stilului clasic și modern. Materiale naturale, combinație de culori contrastante, formă strictă. O abundență de verdeață va ajuta la adăugarea confortului unei astfel de case: plante de apartament, gazon bine îngrijit, spații verzi din jurul clădirii.

O decorare neobișnuită a unui acoperiș înclinat folosind amenajarea peisagistică va ajuta la crearea unei case mici și confortabile cu adevărat originale.

Pentru informații despre cum să decorați interiorul unui apartament în stil scandinav, vedeți următorul videoclip.

fara comentarii

Comentariul a fost trimis cu succes.

Bucătărie

Dormitor

Mobila