Casă în stilul „cabanei”: caracteristici ale arhitecturii „alpine”.

Casă în stil cabană: caracteristici ale arhitecturii alpine
  1. Istoria originii
  2. Caracteristici ale arhitecturii
  3. Avantajele stilului
  4. Materialele folosite
  5. Caracteristici distinctive ale interiorului
  6. Selecția de mobilier
  7. Accente importante pentru crearea unei atmosfere
  8. Exemple de interioare frumoase
  9. Proiecte interesante de cabane

Casele în stilul cabanelor alpine arată puțin exotice, dar, în același timp, astfel de clădiri se încadrează perfect în condițiile climatului modern. Veți afla despre toate caracteristicile acestei direcții neobișnuite din acest articol.

Istoria originii

Stilul cabană ne-a venit din sud-estul Franței. În ciuda acestei origini, francezii înșiși numesc astfel de clădiri case elvețiene.

Cuvântul „cabana” în sine este tradus ca „colibă ​​ciobanului”, iar acest nume explică pe deplin toate trăsăturile acestui stil. Cabanele au fost construite inițial în munții Alpi. În aceste simple colibe de lemn, ciobanii s-au ascuns de frig și au hibernat. De aceea, casele private de pe coasta muntelui au fost construite într-un mod special.

Lemnul natural și piatra au fost folosite în construcție. Lemnul a fost folosit la construcția etajului principal și a mansardei suplimentare. Iar subsolul și fundația solidă erau deja făcute din piatră. Cabanele în stil alpin păreau încorporate într-o bază de piatră.

Pentru protecție împotriva zăpezii, ciobanii au încercat să facă acoperișul cu forma corectă. Acoperișul era înclinat, iar marginile lui se întindeau departe de baza casei.

Acest lucru a fost făcut pentru ca iarna casa să fie protejată de zăpadă, iar primăvara - de apa de topire, care poate dăuna lemnului.

Astfel, casele au deservit mai mult de o generație, în ciuda faptului că condițiile meteorologice nu au contribuit deloc la acest lucru.

Interiorul cabanei a fost, de asemenea, dotat cu materiale preponderent naturale. Cantitatea de mobilier a fost menținută la minimum - fotolii, mese și scaune - de care era nevoie pentru ca păstorii simpli să trăiască confortabil.

Casele alpine erau înconjurate de natură: copaci verzi, tufișuri, la poalele munților înzăpeziți. Cel mai adesea, casele erau situate într-o zonă retrasă, ceea ce permitea păstorilor să fie constant în armonie cu ei înșiși și cu lumea din jurul lor. Acum, acest stil francez sofisticat s-a răspândit pe teritoriul Rusiei.

Este ușor să te îndrăgostești de aceste case rafinate și confortabile la prima vedere și pentru totdeauna. Așa că acum se poate construi o astfel de casă, chiar dacă locuiești departe de zona muntoasă și nu știi practic nimic despre îndepărtata Franță și tradițiile ei.

Caracteristici ale arhitecturii

Casele luxoase în stil francez se potrivesc perfect în realitățile rusești. Deoarece clima noastră este aproape aceeași ca în satele alpine acoperite de zăpadă, astfel de case sunt de asemenea potrivite aici. Aproape toate detaliile principale sunt determinate de condițiile în care au trăit ciobanii.

Principala caracteristică a acestor structuri arhitecturale este acoperișurile largi cu margini înclinate. Iarna, când sunt acoperite de zăpadă, casele arată ca niște mici munți acoperiți de zăpadă.

Principiul de proiectare a subsolului și a podelei subsolului se bazează, de asemenea, pe caracteristicile climatului. Păstorii au folosit piatra pentru a face casa să stea mai ferm în zona muntoasă. În plus, finisajul din piatră arată și foarte frumos. Ca decor suplimentar la exterior sunt folosite și pilaștrii, grinzile din lemn și sculpturile frumoase pe balustrade sau arcade.

O altă caracteristică tradițională a cabanei alpine este veranda mare. Foarte des se extinde dincolo de acoperiș și este susținut de coloane speciale.

În lunile mai calde, această verandă poate fi folosită ca zonă de luat masa, loc pentru a crește flori frumoase sau zonă de joacă dacă aveți copii.

Dispunerea standard a tuturor cabanelor alpine poate fi numită și un detaliu tradițional. Amenajarea exterioară este destul de simplă. La parter se afla un hol de intrare, o bucatarie, un living si o baie. Iar etajul al doilea este rezervat dormitoarelor, camerelor de oaspeți și altor spații. De exemplu, puteți amplasa acolo un dressing sau un birou. Dar acest lucru nu este deloc necesar. Astfel, puteți echipa chiar și o casă foarte mică cu un etaj.

Casele moderne în stil cabană sunt de obicei spații combinate care combină elemente tradiționale cu câteva idei inovatoare.

Cabanele rusești sau canadiene arată puțin diferit de simple colibe de cioban. Dar, totuși, principalele detalii tradiționale sunt prezente în ele.

Avantajele stilului

Stilul alpin inspiră mulți designeri. Acest lucru nu este surprinzător, deoarece astfel de case, oriunde sunt construite, arată ca și cum ar fi fost pictate de un artist francez. Fiecare familie ar visa să trăiască într-o astfel de cabană fabuloasă.

Pe lângă aspectul său fabulos, casa în stil cabană mulțumește și prin respectarea mediului înconjurător. Unul dintre principiile principale pentru alegerea materialelor pentru construcție este naturalețea acestora. Atât tavanul, cât și podeaua într-o astfel de casă sunt din lemn.

Suprafața lemnului este de obicei tratată cu tencuială și un strat subțire de văruire. Uneori, copacul poate fi lăsat netratat.

De asemenea, merită remarcat faptul că astfel de case sunt cât se poate de confortabile. Totul în ele este aranjat în așa fel încât să vă fie confortabil să fiți acolo.

Pentru a crea atmosfera potrivită, toate detaliile decorative sunt, de asemenea, selectate - de la un șemineu masiv sau lumânări parfumate până la textile de înaltă calitate.

Materialele folosite

Dacă construiți o casă de la zero, atunci puteți face o structură din bușteni naturali netratati, grinzi lipite sau cărămizi. Deși varianta tradițională a cabanei este, desigur, o clădire din lemn cu fațadă din piatră. Cărămida este folosită mult mai rar.

O casă cu cadru de sus este protejată de zăpadă și frig printr-un acoperiș larg. Dacă construiți o cabană din lemn, cel mai bine este șindrila din lemn.

Cu toate acestea, aceasta este o opțiune costisitoare și, dacă ați cheltuit deja bani pentru construirea bazei și finisarea cărămizii, atunci este foarte posibil să economisiți șindrila.

Puteți înlocui un acoperiș de țiglă cu stuf, șindrilă sau chiar paie. În Rusia, această opțiune de acoperiș va arăta și mai naturală. În interiorul casei ar trebui să existe covoare, cuverturi de pat și perdele din țesături naturale. Acestea pot fi covoare din pânză de pânză sau de in, covoare pufoase din lână sau tricotate, pilote colorate cu patchwork și perne brodate.

Caracteristici distinctive ale interiorului

Casele moderne în acest stil francez se disting prin aspectul lor frumos și un nivel ridicat de confort. De fapt, astfel de case au puține în comun cu colibele în care locuiau ciobanii. Tot ce rămâne din această idee este un aspect fabulos și utilizarea materialelor naturale.

În interior, ei încearcă să facă o astfel de casă mai potrivită pentru a trăi în lumea modernă și mai confortabilă. Dar, în același timp, decorarea interioară ar trebui să corespundă conceptului de cabană și să rămână mai confortabilă.

Încercați să alegeți lucruri simple din materiale naturale. Vor decora și transforma chiar și o casă mică de 6x4 m.

Din interior, precum și din exterior, pereții unei case în stil cabană sunt fie din lemn lăsat, fie acoperiți cu un strat suplimentar de lambriuri din lemn. Tencuiala albă sau orice altă decorare ușoară a peretelui este de asemenea relevantă. Deși acești pereți se murdăresc ușor, arată foarte elegant și grațios.

Un șemineu de lux este adesea instalat în interiorul unei case mici de acest tip. Acesta este, fără îndoială, un adevărat simbol al confortului și al căldurii familiei.

Cel mai adesea este plasat în sufragerie, unde toată familia se poate aduna seara.Se obișnuiește să finiseze o parte din șemineu și peretele de lângă acesta cu piatră naturală.

Casele în stil cabană nu sunt doar cu un etaj, ci și cu două etaje. În astfel de încăperi, este important să instalați o scară care să se potrivească cu stilul. Desigur, cel mai bine este să fie fabricat din lemn natural.

De asemenea, in interiorul casei, poti decora ferestrele cu perdele de lux. Designul modern este completat în mod ideal de perdele opace din țesături de calitate sau perdele ușoare din tul.

După cum puteți vedea, mobilarea unei case de țară în stil cabană din interior este o combinație de motive tradiționale și idei moderne practice. Interiorul ar trebui să fie confortabil pentru locuit, dar, în același timp, ar trebui să arate ca și cum mai multe generații din familia ta au locuit în această cameră.

Selecția de mobilier

Odată ce ai ales finisajele pereților, scările și draperiile, este timpul să treci la alegerea mobilierului potrivit. Materialul dominant într-o casă în stil cabană ar trebui să rămână lemnul. Prin urmare, merită să alegeți mobilier din lemn.

Designerii sfătuiesc să nu uite că casele alpine sunt diferite de toate celelalte clădiri franceze. Sunt mai putin sofisticati, atat din punct de vedere al decorului, cat si din punct de vedere al decorului.

Prin urmare, este mai bine să alegeți mobilier simplu. De exemplu, canapele ponosite de modă veche, mese și scaune robuste, comode unghiulare și așa mai departe. Uitați de dulapuri elegante cu picioare curbate și scaune cu spătar sculptat și volanuri. Cu cât mobila este mai simplă, cu atât mai bine. Nu se recomandă utilizarea transformatoarelor sau a meselor moderne din sticlă și metal.

Stilul de cabană este calm, negrabă și moderație, așa că nu este nevoie să vă grăbiți să țineți pasul cu toate tendințele nou-fangle și să vă transformați casa într-un depozit de inovații tehnologice.

Alegeți mobilierul care vă va oferi o senzație de confort și căldură. Acestea pot fi canapele vechi îmbrăcate în piele, care doar arată mai bine în timp, scaune cu cotiere din material textil, mese din răchită și balansoare.

Ar trebui să fii confortabil să stai pe fiecare dintre scaunele tale toată seara. Dacă este posibil, selectați mobilier „cu istorie”. Acesta poate fi un adevărat scaun al bunicii sau o comodă cumpărată de la o piață de vechituri.

Și dacă nu aveți ocazia să achiziționați un produs vintage adevărat, atunci puteți stiliza un obiect antic modern. Pentru a face acest lucru, puteți prelucra o suprafață de lemn cu șmirghel, utilizați o tehnică specială de vopsea sau decoupage.

Adevărat, decorarea mobilierului folosind această tehnică, nu ar trebui să vă lăsați dus de autocolante drăguțe cu flori și picturi argintii sau aurii. Acest lucru este mai tipic stilului Provence, unde rafinamentul este mai apreciat decât confortul.

Folosirea mobilierului simplu unghiular fără picioare va fi, de asemenea, o descoperire bună. Pare solid și simplu. Dulapuri masive sau dulapuri brute vor merge bine cu toate celelalte detalii interioare. Este convenabil să vă depozitați toate ținutele și cărțile în astfel de dulapuri.

În bucătărie, o masă masivă și largă va fi potrivită. Două opțiuni arată cel mai bine: o masă din lemn brut sau un produs cu blat de piatră. Alături, puteți instala scaune din lemn masiv care se potrivesc cu stilul. Rafturile de bucătărie și un dulap în care sunt depozitate vasele și toate lucrurile mici necesare bucătăriei ar trebui să fie făcute din același material.

Este recomandabil să lăsați toate acoperirile din lemn în forma lor naturală, fără acoperire cu vopsea sau lac.

În dormitor, interiorul ar trebui să fie și rustic. Un pat supradimensionat din lemn acoperit cu o pătură moale sau cuvertură de lână este detaliul său central. Este recomandat să folosiți lenjerie naturală. Vei dormi ca un bebeluș pe lenjerie de pat sau din bumbac.

De obicei există o baie lângă dormitor, care, de asemenea, nu ar trebui să fie supraîncărcată cu mobilier inutil. Limitați-vă la cele mai de bază accesorii și accesorii și un dulap simplu în care vă veți depozita prosoapele și articolele de toaletă.Oglinda din baie ar trebui să fie mică. Cel mai bine este dacă este într-un cadru robust din lemn.

Mobilierul rafinat din răchită arată bine pe o terasă sau verandă. Fotoliile și mesele, realizate în culori pastelate sau nuanțe de maro, adaugă lejeritate interiorului auster. Pe langa acestea, poti folosi si cosuri de rachita, cutii, vaze si chiar veioze cu abajur din ratan pentru decor.

Accente importante pentru crearea unei atmosfere

Cel mai simplu mod de a crea accente într-o casă alpină este prin combinarea culorilor dorite. Paleta principală de culori într-o astfel de cameră ar trebui să fie naturală. Culoarea de bază este în mod natural maro. Toate nuantele sale, de la ciocolata deschisa la ciocolata neagra, sunt combinate armonios intre ele. Pe un fundal maro, detaliile de nuanțe bogate de roșu, visiniu și teracotă arată bine.

Culorile pestrițe uimitoare ar trebui să fie prezente într-o cantitate minimă. Este mai bine să le înlocuiți cu culori pastelate - cafea, bej, roz pal.

Un alt detaliu important de design al cabanei este șemineul masiv. Stilul nu va fi atât de confortabil fără el. Semineul se afla de obicei in camera de zi, in colt sau in mijlocul camerei. Dimensiunile sale sunt calculate in functie de cat de spatioasa este camera. Cu cât camera este mai mare, cu atât mai luxos și mai masiv poate fi șemineul ales.

În acest caz, un loc suplimentar pentru instalarea biciuielilor decorative va fi un șemineu lat, care poate fi decorat cu flori uscate, ghivece ceramice sau ustensile pictate.

Nu uitați de lucrurile mărunte. Multora li se pare că toate aceste elemente decorative sunt ceva complet de prisos. Dar ei sunt cei care sunt responsabili pentru atmosfera de confort de care ne lipsește atât de mult în apartamentele pe jumătate goale din oraș.

Cele mai bune detalii decorative pentru o casa alpina sunt cele care sunt realizate manual. Inițial, aceste case din lemn au fost ocupate de oameni care au știut să creeze lucruri minunate cu propriile mâini.

Îți poți decora casa cu perne drăguțe brodate, sfeșnice delicate din lemn, cuverturi de pat colorate cu mozaic, vaze de lut sau coșuri de răchită pentru depozitarea produselor cosmetice și a obiectelor mici.

În aproape fiecare cameră, piei de animale sau imitația lor artificială pot fi folosite pentru a decora camera. O piele atât de frumoasă pufoasă poate servi drept covor sau pătură caldă în care te vei înfășura stând lângă șemineu. Deoarece vânătorii trăiau adesea în cabane tradiționale, o piele atârnată pe perete va arăta destul de organic acolo. Coarnele ornamentale sau chiar un cap de cerb arată bine lângă el.

Un alt detaliu important este lumina potrivită.

Pe lângă șemineu și lumina naturală, trebuie să existe și alte surse de lumină. Deși trebuie menționat că o casă în stil cabană ar trebui să aibă ferestre largi care să lase lumina să pătrundă în casă. Dar trebuie să le completați și cu candelabre.

Principala sursă de lumină artificială într-o casă în stil cabană ar trebui să fie un candelabru frumos care oferă multă lumină difuză. Lămpile de podea, aplicele și alte lămpi îl vor completa. Principalul lucru este că toate se potrivesc armonios în interiorul cabanei tale.

Candelabrele forjate, aplicele care seamănă cu candelabre și lămpile de masă care arată ca niște sfeșnice arată bine. Apropo, puteți ridica becuri potrivite sub forma unei lumânări. Este indicat să alegeți acele dispozitive care oferă o lumină slabă și slabă, care să nu rănească ochii. Acest tip de iluminare va fi suficient pentru tine, plus totul, te va ajuta sa creezi atmosfera perfecta pentru relaxare.

De asemenea, nu trebuie să uităm de o astfel de sursă de lumină precum lumânările. Li se acordă o atenție specială în culturile franceze și scandinave. Chiar dacă nu poți instala un șemineu în casa ta, cu siguranță îți poți permite o astfel de sursă de căldură și lumină naturală precum o lumânare.

Alege lumanari parfumate cu arome interesante de Craciun - scortisoara, mandarina, vanilie sau ciocolata, de exemplu.

Exemple de interioare frumoase

Amenajarea unei cabane de țară în stil cabană este un proces destul de complicat. Puteți începe singur proiectul viitoarei dvs. case sau puteți încredința această afacere unor profesioniști.

Când decorați o casă modernă, încercați să nu uitați de tradiție. Într-o clădire clasică în stil cabană, toate camerele utilitare sunt situate la subsol. Etajul al doilea este rezervat camerelor de zi. Dar în pod, dacă îl atașați, puteți echipa un dormitor sau un studiu.

Interiorul unei case de sat în stil cabană ar trebui să fie cât mai simplu posibil - lemn natural, textile, grinzi puternice de susținere și un șemineu masiv.

Chiar dacă construiești o casă de la zero, cel mai bine este să arate ca o casă cu istorie. Mobilierul ușor ponosit, grinzile aspre, pereții cu un strat subțire de tencuială ușoară vă vor ajuta în acest sens.

Unul dintre principalele avantaje ale unei locuințe în stil cabană este că nu trebuie să vă faceți griji pentru finisaj. Pereții și podelele din lemn din scânduri nevopsite pot fi pur și simplu acoperite cu un strat protector de lac. De sus, scândurile goale pot fi acoperite cu un covor de blană sau răchită.

Folosiți și perdele frumoase din țesături naturale, cu modele simple sau fără niciun decor. Într-o astfel de cameră, trebuie să fii atent la a doua lumină - perdelele groase nu permit luminii naturale să pătrundă în casă, așa că trebuie să găsești lămpi potrivite.

Și pentru a face proiectul casei tale mai individual, folosește câteva detalii importante pentru decorare - bibelouri făcute manual, cadouri de la cei dragi sau doar fotografii de familie în rame frumoase de răchită.

Proiecte interesante de cabane

Cu toate acestea, o casă de țară în stil cabană ar trebui să fie frumoasă nu numai din interior, ci și din exterior. Puteți începe să construiți o cabană de vară de la zero sau să stilizați o casă deja terminată ca o cabană alpină. Pentru a face acest lucru, este suficient să acoperiți primul etaj cu piatră și să acoperiți podul cu panouri din lemn, care vor imita cheresteaua. Este de remarcat faptul că opțiunea cu finisarea casei și nu construirea ei de la zero vă va costa mai puțin.

O altă mișcare interesantă este instalarea de ferestre cu perete complet la parter sau construirea unei terase sau a unei verande vitrate. Acest lucru este valabil dacă casa ta este situată lângă o pădure sau orice altă zonă pitorească care este plăcut de admirat.

O casa cu mansarda sau terasa are un alt avantaj. În lunile mai calde, puteți pune un leagăn de răchită, o canapea largă sau o masă acolo. Va fi frumos să luați cina pe terasă sau pur și simplu să vă adunați seara cu întreaga familie.O parte importantă a exteriorului unei case în stil cabană este amenajarea teritoriului de lângă clădire.

Cabanele alpine erau amplasate în mod tradițional la poalele munților, lângă pădurile dese. Prin urmare, casa era, parcă, o parte a pădurii, pierdută printre copaci și tufișuri. Dar, în ciuda acestui fapt, ciobanii au reușit totuși să echipeze toate clădirile necesare de pe teritoriul lor.

Puteți adăuga un șopron cu un garaj sau puteți instala un foișor grațios. Ca și casa în sine, este construită și din lemn natural. În interiorul foișorului, puteți pune o masă din lemn și scaune din răchită. Arată elegant și elegant. Puteți completa baza foișorului cu flori în ghivece sau alte plante vii. Ele pot sta pe podea sau pe mese sau chiar pot fi așezate în cutii suspendate.

O casă în stil cabană este combinația perfectă dintre viața simplă la țară și atenția modernă în alegerea detaliilor. Acest design pare foarte simplu, dar în același timp elegant și plăcut din punct de vedere estetic. Dacă îți decorezi casa în acest stil, vei putea experimenta sută la sută viața în natură, ceea ce cu siguranță nu vei putea face într-un oraș zgomotos.

În acest videoclip, vedeți o prezentare generală a unei case de țară în stil cabană.

fara comentarii

Comentariul a fost trimis cu succes.

Bucătărie

Dormitor

Mobila