Cât de des trebuie schimbată lenjeria de pat?

Conţinut
 1. Cum se murdărește rufele?
 2. Frecvența optimă de schimbare a trusei
 3. Reguli de spălare

Este întotdeauna plăcut să dormi pe lenjerie de pat care miroase a curățenie. Pentru un somn plin și confortabil, ar trebui să acordați o atenție deosebită curățeniei acestuia. Cât de des trebuie schimbată lenjeria și cum trebuie spălate corect seturile? Răspunsuri la toate întrebările din materialul nostru.

Cum se murdărește rufele?

În medie, fiecare dintre noi petrece opt ore pe zi în pat. Acesta este timpul necesar pentru un somn plin și sănătos. Pentru ca somnul să fie plăcut și confortabil, fiecare persoană primește un pat confortabil, saltele, perne și pături de înaltă calitate. O atenție deosebită este acordată alegerii lenjeriei de pat.

Un set de lenjerie intimă ar trebui să fie de înaltă calitate și naturalețe, deoarece acest lucru ne afectează în mod direct somnul.

În ciuda faptului că o persoană face un duș sau o baie seara, lenjeria de pat se murdărește în continuare și ar trebui schimbată în mod regulat. Cum și ce se murdăresc cearșafurile și alte accesorii?

Cea mai de bază problemă a tuturor caselor și apartamentelor este praful. Praful se acumulează nu numai pe mobilier și diverse obiecte, ci și pe lenjerie de pat. Desigur, este aproape imposibil să discernești particule de praf pe cearșaf sau fețe de pernă, dar asta nu înseamnă că nu sunt acolo. În fiecare dimineață, realizarea patului, scuturarea păturii sau a cearșafului pot fi schimbate, pe măsură ce coloanele de praf se ridică la soare. Praful este un alergen grav care poate dăuna organismului. Organismul copiilor este deosebit de sensibil la acesta.

Pielea oricui contribuie la contaminarea rapidă a lenjeriei de pat. Dacă o persoană este obișnuită să doarmă fără pijamale, atunci sebumul va fi absorbit destul de repede în cearșafuri și fețe de pernă, mai ales în sezonul cald când corpul transpira. Pielea tinde să se reînnoiască. Pe pat rămân și părți mici ale husei keratinizate. Desigur, este imposibil să le vezi, deoarece sunt foarte mici. Din aceste motive, lenjeria de pat isi schimba culoarea, apar un miros neplacut si pete. Astfel de rufe murdare pot provoca mâncărime sau o reacție alergică.

Particulele de murdărie pot rămâne în continuare pe corp, de exemplu, dacă doar clătiți corpul cu apă, fără săpun și prosoape și nu înotați. Dacă nu purtați papuci în drum spre dormitor, atunci toată murdăria de la tălpile picioarelor va ajunge pe lenjerie de pat și acesta este un alt motiv pentru contaminarea acesteia.

Cei cărora le place să mănânce prăjituri înainte de culcare sau să bea cafeaua de dimineață în pat își poluează singuri locul de dormit cu particule de mâncare. Indiferent cât de atent ai mânca, firimiturile mici pot rămâne în continuare pe pat.

Dacă există animale de companie în casă, particulele de lână și puful lor vor cădea pe seturile de lenjerie. Desigur, acest lucru va afecta negativ curățenia cearșafurilor.

Toți factorii de mai sus au un impact nu numai asupra curățeniei lenjeriei, ci și asupra sănătății. Oamenii de știință au demonstrat că lenjeria de pat conține multe microorganisme diferite, de care este aproape imposibil de scăpat.

Dacă lenjeria de pat nu este schimbată la timp, situația se va înrăutăți, bacteriile se vor răspândi cu răzbunare. Toate acestea vor afecta negativ starea generală de sănătate, vor slăbi sistemul imunitar și pot provoca apariția bolilor alergice.

Frecvența optimă de schimbare a trusei

Mulți oameni se întreabă cât de des trebuie schimbată lenjeria de pat acasă? Desigur, cu cât faci asta mai des, cu atât mai bine pentru tine. Schimbarea la timp a lenjeriei de pat poate contribui la un somn confortabil și adecvat.În cinci sau șase zile, materialul este ușor înfundat cu particule de praf și nu mai „respira”.

Ca urmare, o persoană poate simți disconfort în timpul somnului, transpira din ce în ce mai des. Rufele murdare au un impact negativ nu numai asupra sănătății generale, ci și asupra sănătății pielii. După ce a dormit pe o astfel de lenjerie, pot apărea erupții cutanate, iritații și așa mai departe.

Din cauza contaminării trusei, somnul complet este perturbat, a doua zi dimineața o persoană se va simți obosită și iritată.

Adulti

Adulții ar trebui să-și schimbe așternutul o dată pe săptămână. Asta dacă persoana este complet sănătoasă. În cazul în care în casă există un pacient care stă constant în pat, atunci trusa trebuie schimbată la fiecare două zile. Dacă vărsați ceva pe cearșaf sau apare o pată pe lenjerie, atunci întregul set trebuie schimbat imediat.

Avand in vedere faptul ca cearceaful si fata de perna se murdaresc mult mai repede decat husa de pilota, aceasta poate fi schimbata la fiecare zece sau paisprezece zile.

Apropo, frecvența schimbării lenjeriei depinde și de sezon. De exemplu, in sezonul cald, cand organismul transpira foarte mult, poti schimba kiturile la doua-trei zile, altfel apare un miros greu si neplacut. În plus, vara și primăvara, ferestrele din casă sunt deschise de cele mai multe ori. Prin urmare, mult praf și murdărie intră în cameră. În sezonul de iarnă, vă puteți schimba lenjeria la fiecare zece zile.

Pentru copii

Corpul unui copil este foarte diferit de cel al unui adult. Din acest motiv, există anumite norme și recomandări cu privire la cât de des trebuie schimbată lenjeria de pe un pat pentru copii.

Pentru bebelușii sub un an, se recomandă schimbarea setului de lenjerie la fiecare cinci zile. Desigur, în cazul în care un nou-născut se murdărește pe cearșaf, atunci trebuie să o schimbați imediat. Același lucru este valabil și pentru așternutul copiilor preșcolari.

Copiii de peste șapte ani trebuie să schimbe seturile de pat o dată pe săptămână. În cazul în care copilul este bolnav, atunci tura trebuie efectuată o dată la două zile.

Când un copil este bolnav, are febră și transpiră mult în timpul somnului, fața de pernă și cearceaful trebuie schimbate de fiecare dată când doarme. Copilul ar trebui să doarmă pe haine curate și uscate.

Adolescenții, având în vedere schimbările lor legate de vârstă, ar trebui să schimbe așternutul la fiecare cinci până la șase zile. Pe lângă faptul că părinții trebuie să schimbe în timp util așternuturile de pe paturile copiilor lor, ar trebui să monitorizați igiena personală a bebelușilor. Copiii merg adesea la culcare fără să facă duș sau să se spele. Toate acestea vor afecta negativ sănătatea, imunitatea și curățenia lenjeriei.

Reguli de spălare

Pentru ca toate seturile de pat să fie în stare perfectă, acestea trebuie spălate corespunzător. Există câteva subtilități pe care fiecare gospodină trebuie să le cunoască.

 • Înainte de a începe spălarea, asigurați-vă că verificați compoziția țesăturii și recomandările pentru spălarea trusei. Toate caracteristicile țesăturii, compoziția și metoda de spălare trebuie să fie indicate pe o etichetă sau etichetă specială pentru lenjerie de pat. Fiecare țesătură necesită o abordare individuală și acest lucru trebuie luat în considerare.
 • În cazul în care un set de lenjerie este realizat în întregime din bumbac sau in, acesta trebuie spălat la o temperatură de cel mult 60 de grade.
 • Seturile colorate nu trebuie spălate la temperaturi prea ridicate, acest lucru va afecta negativ calitatea produselor. Mai bine să te limitezi la 40 de grade. În plus, pentru astfel de truse, cel mai bine este să folosiți detergenți speciali care nu conțin agenți de albire activi. Astfel de recomandări vor ajuta la păstrarea culorii originale a kitului pentru o lungă perioadă de timp.
 • Pentru a vă asigura că țesăturile albe ca zăpada nu își pierd aspectul, se recomandă să adăugați foarte puțin înălbitor la fiecare spălare. Înălbitorul, care conține clor, este excelent pentru țesăturile albe. Un astfel de instrument nu numai că întoarce albul, dar ajută și la distrugerea organismelor dăunătoare.
 • Țesăturile precum mătasea trebuie spălate cu un ciclu de spălare special.Setul de mătase poate fi reîmprospătat doar cu ciclul de spălare delicată. Este mai bine să opriți rotirea, deoarece acest lucru strica fibrele capricioase ale țesăturii. În plus, merită să ne amintim că produsele din mătase nu rezistă spălărilor repetate, așa că astfel de seturi ar trebui folosite mai rar.
 • În cazul în care rufele sunt foarte murdare, este mai bine să le înmuiați mai întâi și abia apoi să începeți spălarea.
 • Se recomandă spălarea fețelor de pernă și a huselor de pilote din partea greșită.
 • Când tocmai ați cumpărat un nou set de lenjerie de pat astăzi, asigurați-vă că îl spălați în modul recomandat înainte de al face. Înainte de a fi vândute, țesăturile sunt impregnate cu agenți speciali care pot provoca iritații sau o reacție alergică.
 • Rufele spălate nu trebuie lăsate mult timp în ligheanul sau tamburul mașinii de spălat. Uscați-l imediat. În cazul în care îl lăsați cel puțin o oră sau două într-o formă umedă și mototolită, atunci cearșafurile și fețele de pernă vor începe să ruginească. Ca urmare, va apărea un miros neplăcut, fibrele țesăturii vor începe să se deterioreze. Când nu există un aparat separat pentru uscarea hainelor în casă, îl puteți agăța pe uscătoare speciale din metal. Se recomandă să uscați rufele acasă, deoarece acestea vor fi acoperite cu particule de praf invizibile afară.
 • Este foarte posibil să uscați lenjeria pe stradă, la aer curat dacă locuiți în afara orașului sau într-o casă privată. Este deosebit de bine să stea rufele după ploaie, când practic nu există praf în aer.
 • Produsele colorate și luminoase nu se recomandă să fie lăsate în lumina directă a soarelui, deoarece țesătura va deveni mai decolorată și mai urâtă.
 • După ce întregul set s-a uscat, asigurați-vă că ați călcat toată lenjeria de pat și o pliați cu grijă pe un raft curat din dulapul cu lenjerie.
 • Pentru ca rufele să fie mai ușor de călcat și să nu lase riduri sau pliuri, călcarea trebuie începută cât timp sunt încă puțin umede.
 • Dacă lenjeria de pat este viu colorată sau are broderie, acestea trebuie călcate exclusiv din partea greșită. Această metodă de călcare va păstra saturația culorii pentru o lungă perioadă de timp.

Metoda de spălare a rufelor este în următorul videoclip.

fara comentarii

Comentariul a fost trimis cu succes.

Bucătărie

Dormitor

Mobila