Designul unei camere de zi mici: caracteristici de planificare și zonare

Conţinut
 1. Particularități
 2. Zonarea
 3. Stil de design
 4. Culori și decor
 5. Materiale necesare
 6. Decor suplimentar
 7. Sfaturi profesionale
 8. Exemple frumoase în interior

Mulți oameni se întreabă cum să planifice corect designul interior al unui living mic. În ciuda dimensiunilor reduse ale camerei, există multe opțiuni care te vor ajuta să folosești spațiul din casa ta într-un mod rațional și cu bun gust.

Particularități

Dacă vă gândiți să actualizați designul micului living, ar trebui să studiați cu atenție specificul planificării și creării unui interior.

Subtilitățile includ:

 • atunci când cumpărați mobilier, alegeți articole fără părți convexe. Bulbiile iau centimetri in plus, dintre care nu sunt foarte multi.
 • Când lucrați cu o cameră de zi mică, puteți face reamenajarea întregului apartament. De exemplu, mulți oameni din Hrușciov combină o cameră cu o bucătărie, ceea ce face interiorul original.
 • Culorile selectate corect și iluminarea competentă vă vor ajuta să echipați un nou interior.
 • Într-o sufragerie de 15 metri, cel mai bine este să achiziționați pereți modulari în miniatură și dulapuri încorporate care vă vor ajuta să câștigați puțin spațiu.

Indiferent de stilul în care este realizat livingul tău, clasic sau modern, este important să te gândești la fiecare centimetru de spațiu și să-l faci funcțional.

Zonarea

Apartamentele mici se caracterizează prin spațiu limitat, așa că mulți oameni decid să zonaze ​​o cameră. Pentru a planifica funcțional situația, trebuie să plasați corect accente și să evidențiați cele mai importante zone din cameră.

Zonarea unui apartament mic poate fi efectuată folosind următoarele tehnici:

 • lucra cu iluminatul.
 • instalarea pereților despărțitori;
 • prin combinarea tapetului;
 • amenajarea nișelor;
 • amenajarea specială a pieselor de mobilier;
 • împărțirea printr-un podium și o creștere a suprafeței unei încăperi foarte mici prin alăturarea unei logie.

Ideile moderne oferă mai multe opțiuni pentru zonarea spațiului:

 • Sufragerie si dormitor de cartier. Dormitorul ar trebui să fie amplasat lângă fereastră, deoarece, conform regulilor, locul de dormit ar trebui să fie situat cât mai departe de intrare.
 • Zonarea cu bucătărie. Puteți aranja ambele zone în funcție de preferințele dvs. Cu toate acestea, designerii recomandă să plasați bucătăria lângă fereastră, astfel încât gătitul să fie cât mai confortabil posibil. Livingul în această situație va fi o cameră de trecere.
 • Zona de zi si de luat masa. Aceste zone sunt complete, așa că proiectarea dvs. ar trebui să ia în considerare o suprafață suficientă pentru fiecare unitate.
 • Cartier cu cabinetul. Un colț mic va fi suficient pentru ultima zonă. Când planificați o renovare, luați în considerare o opțiune cu iluminare auxiliară.
 • Camera de zi și creșă. Această combinație este considerată neobișnuită, deoarece majoritatea părinților le oferă copilului lor camera. Dacă decideți să amenajați camera folosind o astfel de zonare, ar trebui să planificați cu atenție designul și să împărțiți zonele folosind pereții despărțitori. Acest pas îi va permite copilului să se odihnească pe teritoriul său.

Separare cu mobilier

Această metodă este cea mai simplă și mai accesibilă.Alegându-l, oferi camerei tale mai multe zone funcționale la discreția ta. Datorită colțului mare de canapea, vă puteți așeza oaspeții în timpul zilei și utilizați acest loc pentru a dormi seara.

Pentru a oferi zonei intimitate, merită să folosiți partiții portabile sau un ecran.

Această soluție este convenabilă, mai ales dacă camera de zi are câteva fotolii și o măsuță de cafea. Dacă unul dintre membrii familiei este obosit, poate pleca să se odihnească, iar restul oamenilor vor rămâne la masă și vor continua să comunice.

Cu pereți mobili

Această tehnică este potrivită pentru cei care doresc să separe dormitorul mic de camera de zi. Magazinele vând structuri miniaturale care pot fi amenajate la momentul potrivit. Pereții despărțitori sunt din sticlă și plastic. Pentru a-ți ascunde patul de dormit de străini, atârnă perdele pe structură.

Puteți utiliza, de asemenea, pereți mici de insulă. O lungime de 1,5-2 m va fi suficientă. De obicei, pe o parte a peretelui este instalat un suport TV, dulap sau dulap. O astfel de soluție va ajuta la zonarea clară a camerei.

Utilizarea partițiilor ajurate

Astfel de modele acționează ca o componentă decorativă și ajută la separarea limitelor zonelor funcționale. Structurile sunt din metal, lemn și plastic. În exterior, arată ca niște structuri arhitecturale mici, dar în majoritatea cazurilor produc un ansamblu bun de rafturi atractive.

Achizitie de nise si dulapuri

Nișele și dulapurile fac o treabă bună cu zonarea teritoriului. Cu cât înălțimea cabinetului dvs. este mai mare, cu atât va apărea mai clară separarea. Dacă doriți să împărțiți teritoriul cu o nișă în miniatură, echipați-o cu obiecte lungi. În acest scop sunt potrivite o lampă de masă, figurine sau chiar vaze cu flori.

Utilizarea podiumului

Acesta este cel mai de succes mod de a zona o sufragerie. Atunci când îl alegeți, rețineți că podiumul va fi potrivit în încăperile cu tavane înalte. Prin instalarea unui astfel de add-on, identificați clar zonele funcționale. Designerii recomandă echiparea podiumurilor cu sertare pentru a le spori funcționalitatea.

Diverse tipuri de finisaje

Utilizarea diferitelor materiale în decor va arăta imediat împărțirea în zone. Această tehnică este adesea folosită de designeri, deoarece vă permite să creați două zone independente în camera de zi. Puteți folosi același material, dar cu un stil diferit. Această soluție se aplică numai plăcilor de pardoseală sau altor acoperiri mici.

Pentru a separa zonele cât mai mult posibil, așezați pe podea covoare cu modele sau suprafețe diferite.

Lucrul cu iluminatul

Lumina joacă un rol cheie în crearea unui interior, așa că lucrul cu acesta va ajuta la evidențierea limitelor zonelor. De exemplu, iluminarea locului de muncă cu luminile stinse în dormitor îi va ajuta pe ceilalți membri ai gospodăriei să se relaxeze.

Dacă folosiți o singură sursă de lumină în sufragerie, aceasta nu va fi suficientă pentru o cameră care este împărțită în mai multe zone funcționale. Iluminarea excesivă a uneia dintre zone ar trebui exclusă, deoarece aceasta va strica întreaga situație. Spoturile sunt cea mai bună alegere în acest caz. Așezați candelabru principal deasupra zonei principale și puneți mai multe locuri în zona auxiliară.

Zonarea cu coloane false

Coloanele false sunt considerate o metodă convenabilă pentru zonarea oricărei încăperi. Ele sunt cele mai căutate în camere de zi, deoarece această parte a casei aparține categoriei celor solemne. Instalarea coloanelor antice va ajuta la împărțirea spațiului și la originalitatea interiorului.

O coloană mare poate acționa ca o imitație a unui coș de fum sau ca un perete fals. Alegerea oricărui design vă va ajuta să câștigați un anumit spațiu în care va fi amplasată a doua cameră.

Stil de design

Când lucrați într-un apartament cu o cameră de zi mică, luați în considerare un stil nou.Un mediu bine gândit nu numai că vă va ajuta să vă scufundați într-o atmosferă plăcută, ci și să subliniați simțul stilului proprietarului. Designerii oferă diverse stiluri de interior, printre care toată lumea poate găsi o opțiune potrivită. Schema de culori a camerei, un set de atribute suplimentare și decorul depind de alegerea stilului.

Stil modern

Acest tip de design iubește funcționalitatea și ordinea. Dați preferință liniilor grafice clare, culorilor pastelate, împreună cu materialele moderne. Adăugați elemente electronice noi decorului și aveți spațiul perfect care îmbunătățește stilul de viață aglomerat. Designul modern este un pic ca un birou, dar decorul cu textile, perne mici și plante de apartament va adăuga un sentiment de confort acasă.

Clasic

Sala este decorată în stil clasic într-un cadru armonios în care totul este simetric. Dă preferință culorilor albe, candelabrelor de cristal și oglinzilor aurite. Folosirea acestor atribute va ajuta la umplerea camerei cu o strălucire moale.

Decorul principal al sufrageriei mici sunt piese de mobilier sculptate. Opțiunile din fildeș sau din lemn lustruit vor fi potrivite. Modelul din stuc folosit, reliefurile convexe cu arcade vor completa interiorul, oferindu-i atmosfera unui palat medieval.

Stil baroc

Pentru stilul baroc este potrivită mobilierul monumental tapițat cu textile scumpe. Spatele și cotierele trebuie să fie sculptate și aurite. Camera de zi dintr-un astfel de interior va arăta vizual mai mare dacă adăugați inserții de oglindă la decor. Un număr mare de stucaturi și obiecte sculptate va ajuta la difuzarea atenției și va oferi camerei o atmosferă solemnă și costisitoare.

Se obișnuiește să se folosească parchetul ca pardoseală.

Provence

Provence vă va cufunda în simplitatea feericească a sudului Franței. O astfel de atmosfera este inzestrata cu romantism datorita dantelei, imprimeurilor florale pe tapet si nuantelor pastelate in interior. Oaspeții tăi vor aprecia designul noii sufragerie în timp ce beau ceai dintr-un set frumos.

Mansarda

Pentru un living mic în stil mansardă, ar trebui să fie asigurați pereți goi, un minim de mobilier și ferestre franceze. Imaginile abstracte, fotografiile alb-negru și lămpile metalice de podea pot acționa ca o componentă de decor.

Minimalism

Acest stil vorbește de la sine - numărul minim de lucruri, fără bijuterii. Camera ar trebui să conțină doar mobilierul necesar cu tehnologie modernă. Sunt permise doar nuante argintii, bej si albastru. Puteți folosi accente bogate, dar scara ar trebui să fie calmă.

scandinav

O cameră în stil scandinav ar trebui să aibă un fundal alb ca zăpada, pe care sunt permise câteva accente luminoase. Concentrați-vă pe lumina naturală. Un astfel de interior va oferi camerei prospețime și un sentiment de libertate.

Culori și decor

În camerele de zi în care a fost realizată schema corectă de culori, gospodăriile vor putea experimenta relaxarea și confortul maxim. Alegerea nuanței nu se poate face doar pe baza preferințelor tale de gust, ar trebui să pleci de la caracteristicile camerei și obiectivele pe care vrei să le atingi prin pigmenți.

O cameră decorată în culori deschise va arăta vizual mai mare. Cele mai multe dintre tendințele stilistice se bazează pe pereți albi ca zăpada cu accesorii strălucitoare. Tehnicile de proiectare bazate pe această tehnică sunt simple și convenabile, prin urmare sunt populare. Finisajul alb în sufragerie va oferi libertate în alegerea altor articole de interior. Mobilierul de orice culoare i se va potrivi, împreună cu textile și decor.

Chiar și alegerea nuanțelor neutre va oferi camerei tale un farmec aparte, datorită căruia nu trebuie să te încurci cu combinatorie.

Dacă ați decorat tavanul și pereții în tonuri de alb, alegeți podea închisă la culoare. Această combinație va mări vizual granițele unei camere mici și nu va părea încărcată. Folosiți accente pentru a împiedica tonurile neutre ale mobilierului să facă interiorul plictisitor.

Pentru aceasta, sunt potrivite tablourile colorate, tapetul foto, finisajul texturat. Vei primi o solutie originala care nu va deveni un dezechilibru al intregii incaperi si va da un pofta designului. Decorarea camerei cu culori pastelate și mobilier într-o gamă identică va fi o alternativă bună la alb. Metoda vă va permite să aranjați planuri verticale în cameră. Paleta bej iti va oferi o atmosfera calda, in timp ce mobilierul albastru si bej va dezamorsa atmosfera, adaugand o nota de racoare si prospetime.

Livingul alb se armonizează cu succes cu inserții de mentă, verde deschis și fistic. Într-o astfel de cameră este plăcut să te relaxezi și să câștigi forță după o zi plină. Dacă folosiți materiale naturale în decorarea dvs., căutați tonuri calde, naturale. Mobilierul din lemn de culoare închisă se potrivește bine cu paleta pastelată care sporește atmosfera romantică și primitoare. Acest interior arată foarte original în țară, unde predomină adesea decorarea cu tablă și alte materiale din lemn.

Puteți juca pe contrastul tonurilor întunecate și deschise. Această opțiune este potrivită pentru orice cameră de zi. Atunci când alegeți această metodă, rețineți că pentru o cameră mică ar trebui folosit mai mult alb. Articolele mari ar trebui să fie făcute în gri, iar negrul poate fi folosit pentru decor dozat. Pentru cei cărora nu le plac pereții simpli și preferă tapetul cu imprimeu, există o regulă: nu puteți folosi un desen mare într-o cameră mică.

O imagine la scară mare va îngusta spațiul deja mic. Un mic desen va extinde vizual camera.

Pentru a extinde vizual limitele unei camere de zi mici, ar trebui să utilizați câteva culori neutre sau deschise. Culorile mai închise pot fi folosite pentru podele, mobilier și decor. Un singur articol ar trebui să fie modelat. Dacă pereții sunt decorați cu el, alegeți textile simple.

Materiale necesare

Din cele mai vechi timpuri, se consideră că camera de zi este cea mai spectaculoasă parte a căminului. Ar trebui să conțină cele mai frumoase mobilier, oglinzi și textile. În această cameră, se obișnuiește să primiți oaspeți și să vă relaxați în cercul gospodăriilor. Indiferent de decorul pe care îl alegeți, romantic sau de birou, ar trebui să alegeți materialele potrivite pentru fiecare suprafață.

Podea

Laminatul, parchetul natural sau mocheta sunt potrivite ca pardoseală pentru un living mic. Pardoseala lichidă la modă în prezent este, de asemenea, populară. Poate fi folosit pentru a imita suprafete din piatra, lemn sau gresie portelanata. Un strat lucios sau lustruit va crește vizual înălțimea camerei. Dacă cu tine locuiesc copii mici, poți decora podeaua cu covoare. Acestea vor amortiza căderile și vor menține copilul cald în timpul sezonului de iarnă.

Ziduri

Pereții unui living mic ar trebui să aibă o nuanță deschisă, fără pete de culoare vizibile. Dați preferință vopselei monocromatice și tapetului fără sudură cu un model vertical îngust. Alternativ, puteți folosi zidărie, lambriuri sau piatră lustruită. Diluarea cu tapet panoramic cu efect volumetric va ajuta la decorarea interiorului.

Dacă folosiți pereți de gips-carton, echipați-i cu nișe iluminate pentru electrocasnice, colecții interesante și un acvariu.

Tavan

Cea mai bună soluție pentru o cameră mică este un tavan întins cu efect de oglindă. În funcție de interiorul ales, puteți echipa un tavan pe două niveluri sau combinat. Cu un buget limitat, vă puteți descurca întotdeauna cu o simplă aliniere cu o vopsire suplimentară în alb.Zidăria pătrată sau în dungi dintr-un tavan fals nu va funcționa, deoarece își va reduce vizual înălțimea. De asemenea, candelabrele masive nu sunt potrivite.

Decor suplimentar

Vă puteți transforma în mod semnificativ designul interior, optând pentru accesorii în dungi. Puteți extinde vizual zona unei camere mici folosind o linie orizontală, iar liniile verticale vor ridica vizual pânza.

Pe baza defectului prezent în camera ta, folosește un design în dungi. Această culoare merge bine cu oglinzile, dacă folosești combinația cu moderație. Așezați oglinda pe un perete și o suprafață lucioasă pe celălalt. Dacă intenționați să plasați un dulap de-a lungul peretelui, alegeți un produs cu uși din sticlă.

Lămpile și picturile volumetrice vor ajuta, de asemenea, la schimbarea percepției vizuale a unei încăperi. Datorită imaginilor tridimensionale de pe perete, nu numai că puteți decora camera de zi, ci și o puteți face vizual mai lată. Din exterior se va părea că în apropierea acestui zid începe o altă dimensiune.

Problema iluminatului trebuie luată în considerare cu atenție. Adăugați cât mai multă lumină posibil dacă camera dvs. nu este orientată spre partea însorită. Spoturile, aplicele sau lămpile de podea vă vor ajuta în această problemă. Lumina decorativă va oferi încăperii suficientă lumină. Pe piata echipamentelor de iluminat exista multe modele, printre care veti gasi cea mai buna varianta.

Sfaturi profesionale

Pentru a proiecta corect spațiile de locuit și pentru a elimina multe greșeli pe care le fac adesea începătorii, trebuie să studiezi recomandările designerilor. Ar trebui să se bazeze pe forma camerei de zi, deoarece fiecare cameră are propriile subtilități.

Forma pătrată vă va permite să plasați orice piese de mobilier lângă pereți sau în centrul camerei. Datorită formelor unghiulare, puteți da mobilierului o formă de romb. În încăperile înguste și dreptunghiulare, de regulă, ușile sunt plasate vizavi de fereastră, ceea ce conferă camerei efectul de coridor.

Nu tuturor le va plăcea acest mediu, așa că puteți scăpa de el folosind următoarele tehnici:

 • Perdeau fereastra cu perdele albe care au draperii orizontale.
 • Ușa trebuie să fie mare și deschisă la culoare. Alegerea unei astfel de foi de ușă va ajuta la extinderea vizuală a pereților îngusti.
 • Așezați rafturi cu rafturi lungi în zone libere.
 • Partea largă trebuie să aibă o suprafață oglindă sau lucioasă. Alegeți un tapet cu dungi verticale vizibile în culori contrastante pe toată lungimea sa.
 • Pardoseala din scânduri trebuie să fie paralelă cu peretele îngust.
 • Preferați mobilierul cu spătar înalt.

Dacă ați făcut zonare și ați primit o cameră de zi cu o formă nestandard, va fi necesară o amenajare nestandard. Pentru un astfel de caz, sunt potrivite mobilier de colț sau semicircular, măsuțe de cafea cu o formă neobișnuită, pereți cu margini teșite. Nu uitați de iluminat, care ar trebui să fie suficient pentru fiecare site.

Mulți proprietari de apartamente decid să combine o cameră de zi și un balcon. Această metodă vă va ajuta să obțineți spațiu suplimentar și să plasați un colț de flori sau să studiați pe el. Cu un astfel de aspect, nu uitați să izolați balconul, astfel încât căldura să nu părăsească încăperea.

Urmând recomandările specialiștilor, vă puteți dota în mod independent casa cu un mediu competent, vă puteți concentra pe zonele necesare și puteți ascunde neajunsurile existente.

Exemple frumoase în interior

Designul unei camere de zi de dimensiuni mici va diferi semnificativ de designul camerelor mai spațioase. Într-o cameră cu spațiu puțin, trebuie să abordați rațional umplerea fiecărui centimetru și să-l utilizați cu înțelepciune.

În aceste scopuri, îți poți amenaja camera cu mobilier modular de cabinet, care poate fi ușor transformat într-un colț pentru primirea prietenilor.Pe lângă astfel de piese de mobilier, designerii recomandă să aruncați o privire mai atentă la un scaun de pere sau să achiziționați un scaun de tip beanbag. Acestea sunt lucruri elegante, fără rame, în care vă puteți relaxa confortabil după zilele de lucru. Fotoliul se cufundă complet în contururile sale și oferă o atmosferă de confort. Un astfel de mobilier poate fi folosit ca accent dacă achiziționați modele luminoase.

Daca iti place stilul baroc, oaspetii tai vor aprecia mulurile de tavan, mobilierul mare decorat si sculpturile. Gândește-te la fiecare colț al sufrageriei pentru a aranja în el mini-figurine și alte componente interioare. Pentru textile, ar trebui folosite țesături de catifea, satin.

Fluturii din țesătură și hârtie, împreună cu alte articole de artizanat, vor ajuta la completarea sufrageriei în stil Art Nouveau. Pune-ți creativitatea pe rafturi și invitații tăi îți vor aprecia talentul.

Otomanele simple vor face interiorul familiar interesant. Pe lângă aspect, astfel de elemente sunt practice, deoarece pot fi folosite ca suport pentru picioare și chiar și ca masă mică. Alegeți un pouf care se va îmbina armonios cu conceptul general al camerei.

Dacă scopul tău este un living confortabil, cu o atmosferă familiară, creează-l cu imagini pe pereți. Amplasarea punctelor interesante pe pereți va ajuta la decorarea nu numai a sufrageriei, ci și a oricărei alte încăperi.

Figurile de animale masive neobișnuite situate pe podea vor ajuta la crearea unui accent potrivit și vor face zona de zi neobișnuită.

Expertul spune în următorul videoclip cum să combinați corect o cameră de zi cu o bucătărie într-un apartament mic și ce să căutați.

fara comentarii

Comentariul a fost trimis cu succes.

Bucătărie

Dormitor

Mobila