Cum să creați un interior armonios pentru o cameră de zi mică?

Livingul este cea mai importantă încăpere din casă, care poate spune multe despre proprietarii ei, despre hobby-urile și stilul de viață al acestora. În cazul unui design reușit, această cameră devine un subiect al mândriei lor și oamenii sunt bucuroși să o arate oaspeților. Prin urmare, totul aici trebuie gândit cu atenție nu numai din punct de vedere al esteticii, ci și din punct de vedere practic. În apartamentele mici, fiecare centimetru de spațiu contează, așa că suprafața trebuie folosită la maximum.

Particularități

Un living mic nu este un motiv de frustrare. Chiar dacă ai la dispoziție o cameră cu o suprafață foarte mică de 12 sau 15 mp, poți crea și pe ea o oază de confort și căldură acasă, în care tu și oaspeții tăi să te simți confortabil. Tot ce trebuie să faci este să apelezi la finisaje și mobilier potrivite.

Sten

Interiorul unei camere depinde în mare măsură de forma acesteia. Dacă aveți de-a face cu un spațiu îngust și alungit, cel mai rezonabil lucru în acest caz este să plasați o canapea cu o canapea și un fotoliu de-a lungul unuia dintre pereții lungi. Dacă lungimea vă permite, o puteți completa cu o masă mică de servire, la care este plăcut să bârfești cu cel mai bun prieten la o ceașcă de cafea.

Ar fi logic să instalați echipamente pe peretele opus. - TV, centru muzical, home theater și alte dispozitive similare. În acest caz, este mai bine, dacă este posibil, să faceți fără noptiere voluminoase și pereți monumentali. Merită să folosiți rafturi deschise pe mai multe niveluri. Ca un decor suplimentar pe pereți, este posibil să folosiți plăci de oglindă și aplice de perete. Lumina reflectată în oglinzi va lumina camera.

Pentru a nu încălca integritatea peretelui, îl puteți decora cu nișe de gips-carton, pe care puteți așeza cărți, fotografii, vaze mici și alte elemente decorative. Principalul lucru este că nu sunt prea mulți dintre ei.

În mod tradițional, pentru încăperile mici, designerii nu recomandă utilizarea culorilor prea închise sau prea luminoase. Un model prea mare pe tapet nu va fi potrivit nici aici. Este mai bine să faceți pereții într-o singură culoare în culori liniștitoare, iar accentele vor adăuga luminozitate.

Tencuiala decorativă este ideală pentru decorarea pereților unui living mic., tapet lat sau lichid, sau pur și simplu puteți picta pereții cu vopsea. Principiul principal este că nu trebuie să fie vizibile cusături transversale pe pereți - reduc vizual zona. Desenul ar trebui să fie cât mai simplu și de înțeles posibil - lăsați modele complexe pentru camere mai spațioase. Liniile geometrice, imitația zidăriei, precum și tapetul 3D vor fi adecvate.

Paul

Ca pardoseală în sufragerie ar fi bine parchetul natural sau podeaua autonivelantă. Dacă fondurile permit, puteți adăuga extravaganță la interior folosind o placă de gresie porțelanată cu o suprafață lucioasă - va adăuga vizual câțiva centimetri de înălțime în cameră. Un alt lucru este când vine vorba de o zonă mică, ceea ce înseamnă că există o probabilitate mare ca aceasta să fie o locuință de clasă economică. Și mulți consideră că este nepractic să facă reparații costisitoare într-un apartament mic, așa că parchetul laminat poate fi o alternativă excelentă la parchet. Costa de cateva ori mai ieftin, dar nu pare mai rau.

Dacă aveți copii mici sau podele răcoroase, puteți pune mochetă deasupra acestora. În acest caz, este mai bine dacă este fixat cu plinte în jurul întregului perimetru al camerei. Atunci când alegeți un covor pentru sufragerie, acordați prioritate produselor cu ornamente discrete. Valoarea sa depinde de forma camerei.În camerele dreptunghiulare alungite, un covor de covor va arăta bine, iar într-o cameră pătrată merită să așezați un mic covor oval sau rotund.

Tavan

Dacă înălțimea tavanului permite, pentru proiectarea acestuia se pot utiliza structuri cu mai multe niveluri. În acest caz, tavanul inferior ar trebui să fie în jurul perimetrului pereților, iar spațiul superior ar trebui să rămână în centrul încăperii.

Într-o cameră cu tavane joase, puteți instala și o opțiune de tensiune. În acest caz, este mai bine să utilizați o textură lucioasă sau oglindă. Dar nu ar trebui să agățați candelabre masive și grele într-o cameră de zi mică. Luați în considerare plafonierele încastrate, aplicele de perete sau de podea din metal strălucitor. Cromul alb este excelent pentru hi-tech, în timp ce auriu este versatil și potrivit pentru aproape orice stil.

De asemenea, puteți decora tavanul cu gips-carton. Aceasta este o opțiune mai economică decât o pânză întinsă, dar nu se obțin compoziții mai puțin interesante din ea. Este permis să-l vopsiți în culoarea pereților sau să-l vopsiți într-o nuanță contrastantă. În plus, poate fi folosit pentru a ascunde toate neregulile sau comunicările existente. Dacă aveți vecini neliniștiți, gips-cartonul va reduce semnificativ nivelul de zgomot.

Pe vremuri era la modă să lipim panouri din plastic PFC pe tavan, dar astăzi sunt din ce în ce mai puțini fani ai acestui tip de finisaj, iar pluta poate fi folosită ca alternativă. În acest caz, se face o distincție între rulou și plută cu gresie. Primul tip este mai potrivit pentru suprafețe mici - lasă un minim de rosturi. Dar plăcile sunt mai ușor de lipit și costă mai ieftin.

Acest material are o mulțime de avantaje incontestabile:

  • Ca și în cazul gips-cartonului, pluta absoarbe perfect zgomotul. Unde, dacă nu în sufragerie, să organizezi petreceri cool, iar tavanul de plută te va salva de mânia nobilă a vecinilor tăi.
  • Este un material complet natural care nu provoacă alergii.
  • Pluta reține perfect căldura și puteți economisi încălzire suplimentară.

Acest material este deosebit de bun pentru climatele umede, deoarece reține bine umiditatea. Pluta nu necesită lucrări pregătitoare preliminare și este frumos decorată - tavanul din acesta poate fi revopsit de multe ori. Cu toate acestea, în ciuda tuturor avantajelor evidente, acest tip de finisaj nu este deosebit de comun pentru consumul de masă datorită costului ridicat.

Culori și decor

Nu este un secret că pentru o cameră de zi mică este mai bine să folosiți un decor într-o singură culoare. Dar dacă această opțiune vi se pare prea plictisitoare, vă puteți permite să finisați cu un model mic și nu foarte frecvent. În spațiul limitat al unei camere mici, nu sunt permise mai mult de 2-3 culori. În acest caz, unul dintre ele domină, iar restul sunt folosite ca elemente decorative suplimentare.

Poate fi textile - perdele la ferestre, perne și perne pe canapea, covoare, rame foto. Să aruncăm o privire la culorile recomandate care sunt considerate cele mai potrivite pentru a crea un interior confortabil pentru un living mic.

alb

Este preferatul tuturor culorilor, deoarece poate fi folosit atât ca fundal principal, cât și ca nuanță secundară. Se potrivește bine cu toate celelalte culori, așa că poate fi folosit atât pe suprafețe verticale, cât și pe orizontale. Albul este perfect pentru un stil scandinav.

gri

Această nuanță neutră nu se murdărește la fel de ușor ca albul, dar poate fi folosită și dozată în elemente decorative sau ca bază. În același timp, permite cele mai îndrăznețe combinații, înmoaie și înăbușind culorile prea luminoase și avangardiste. Pentru un interior clasic, puteți lua mai multe nuanțe de gri - de la aproape alb până la asfalt închis.

Dacă doriți să creați un interior elegant și interesant, puteți decora pereții în argintiu și puteți agăța lămpi pivotante cu lumină roz moale deasupra zonei de relaxare cu o canapea de colț și un fotoliu.

Bej

Această culoare este ideală pentru decorarea principală a unui living mic într-un stil clasic. Mobilierul și textilele în nuanțe de maro se potrivesc bine cu el. Lămpile cu o strălucire caldă difuză sunt bune pentru bej.

Maro

Există multe nuanțe ale acestei culori, de la nisip umed la ciocolată neagră. Utilizați această schemă de culori în încăperi mici cu grijă. Dacă doriți să lipiți tapet maro pe perete, cel mai bine este să o faceți pe o singură suprafață. Materialele cu finisaj decorativ texturat arată foarte interesante. Culoarea maro arată originală în diverse imitații - sub piele, sub tencuiala veche sau sub nisip.

Albastru

Psihologii spun că are un efect calmant asupra stării psihologice a unei persoane. În camera de zi, amenajată în astfel de culori, este plăcut să te întorci acasă după o zi de lucru și, întinzându-ți picioarele, să te așezi confortabil pe scaunul tău preferat cu un panou de control sau cu o carte. Albastrul se răcește, așa că toate derivatele sale sunt recomandate pentru climatele calde. Funcționează bine atunci când este asociat cu alb, bej și maro. Perechea „albastru și galben” arată bine. Amintește-ți cum în urmă cu câțiva ani toată lumea a înnebunit după celebrul tapet cu stele - galben pe albastru și albastru pe galben.

Verde

Culoarea primăverii, speranța și începutul unei noi vieți - are un efect pozitiv asupra bunăstării generale a gospodăriei. Pare cel mai avantajos în combinație cu mobilier din lemn, plante de apartament și o cascadă - da, chiar și într-o cameră de zi mică vă puteți aranja propria cascadă, cel puțin o imitație a acesteia. Asemenea idei pot fi completate cu picturi iluminate și cu imaginea apei. O lampă de masă mică cu o mini fântână încorporată se va potrivi bine.

Liliac

Toate nuanțele de lavandă și violet sunt potrivite pentru o cameră de zi mică și confortabilă, unde locuiesc un cuplu de îndrăgostiți. Atmosfera creată de această culoare te pune într-o dispoziție romantică. Nuanțele de liliac arată cel mai avantajos în contrast cu alb, albastru pal sau roz pal.

Consultanță de specialitate

Designerii recomandă combinarea nuanțelor calde sau reci. Ei nu lucrează împreună. În ceea ce privește stilul camerelor mici, experții recomandă în mod tradițional să alegeți un interior minimalist. Într-un spațiu mic, totul ar trebui să fie funcțional și bine gândit. Fără articole inutile și inutile. Dar asta nu este o scuză pentru a renunța la piesele de decor drăguțe care vă personalizează spațiul și îl completează.

Dacă doriți, chiar și în condiții înghesuite, puteți echipa un home theater modern - agățați plasma pe perete, plasați difuzoarele în colțuri, ascundeți unele dintre ele în spatele draperiilor și folosiți unele ca suporturi de flori. Pentru oaspeții blocați, puteți oferi o canapea pliabilă. Dacă spațiul este foarte mic, poți folosi o saltea pneumatică și saci de fasole moi. De asemenea, aici se vor potrivi orice tipuri de mobilier transformabil: scaune pliante, o masă pe roți care glisează sub dulapul pentru echipamente, o canapea pliabilă sau un pat care este prins de perete.

Designerii de interior recomandă zonarea spațiului folosind o varietate de tehnici. Trebuie folosite toate suprafețele disponibile. Daca camera are pervaze late, nu le acoperi cu perdele lungi, ci foloseste-le ca masa pentru bufete. În acest caz, cornișa trebuie atârnată cât mai sus posibil și, de preferință, sub pânza în sine. Este mai bine să alegeți un design simplu de perdea (fără pliuri complexe). Dacă se presupune un lambrequin, ar trebui să fie, de asemenea, pur condiționat, fără elemente de suspendare.

Dacă sunteți norocosul proprietar al ferestrelor panoramice înalte, puteți organiza o canapea suplimentară., stând pe care va veghea strada. Este permis să-l puneți pe un podium, sub care ar trebui creat spațiu suplimentar de stocare. Cu ajutorul luminii, puteți face și o împărțire condiționată a unei încăperi în zone. Principalul lucru este că ar trebui să existe o mulțime și ar trebui să fie pe mai multe niveluri.

Într-o sufragerie pentru tineri cu petreceri zgomotoase, o minge disco care se învârte va fi potrivită pe tavan, iar pentru o familie de mai mulți membri ar fi bine să împărțiți camera în zone folosind o perdea sau un tobogan decorativ din gips-carton. Pentru cei care preferă un interior mai conservator, este de preferat să aleagă mobilier cu spătar înalt – astfel, camera de zi va apărea mai înaltă. Mobilierul cu tapițerie în dungi orizontale și perdele care se potrivesc cu canapeaua vor ajuta la împingerea larg a pereților.

Exemple frumoase de design

Cu ajutorul unor imagini de fundal foto interesante cu efect 3D, puteți extinde vizual cea mai importantă cameră din apartament. Pentru un interior clasic, o temă naturală este potrivită - marea, pădurea, câmpul de flori, cascade, buchete delicate și alte imagini similare. În decorarea sălii într-un stil modern, este adesea folosită imaginea unei metropole de noapte.

Temele spațiale vor arăta neobișnuit pe perete, de exemplu, inelele lui Saturn, constelațiile Zodiacului, sistemul solar sau doar cerul nopții cu efectul de iluminare, care este oferit de reflectoarele încorporate în perete. Poți să faci imaginea pe Internet, să comanzi imprimare în format mare și să instalezi singur LED-urile sau să încredințezi specialiștilor.

Adesea camera de zi este și un dormitor în același timp, iar într-o garsonieră este și bucătărie. În acest caz, este recomandabil să instalați un blat de bar care să acționeze ca o masă, precum și să separe bucătăria de locul de odihnă. Mai mult, în funcție de forma camerei, se poate face atât de-a lungul cât și de-a lungul camerei.

Destul de des, camerele adiacente sunt folosite pentru a extinde limitele spațiului. Deci, dacă există o logie lângă camera de zi, peretele este demolat, iar loggia în sine este izolată și se obțin metri suplimentari prețioși de spațiu utilizabil. Cu toate acestea, dacă peretele pe care doriți să-l demolați este portant, atunci trebuie să întocmiți un proiect de consolidare a spațiului interior, care trebuie coordonat cu corpuri speciale. Fiți pregătiți pentru faptul că este posibil să nu aveți voie să demolați acest zid, deoarece poate amenința integritatea întregii case.

Dar extinderea sufrageriei în detrimentul holului poate fi destul de nedureroasă pentru casă. Dacă îți place să intri într-un apartament și să intri imediat în inima lui - în camera de zi, atunci aceasta este opțiunea ta. În acest caz, merită să instalați un dulap glisant lângă intrare cu uși cu oglindă pe toată înălțimea camerei. Puteți ascunde toate îmbrăcămintea exterioară în ea, iar ordinea în cameră nu va fi perturbată, iar oglinzile de pe întregul perete vor extinde și mai mult camera existentă.

Ar fi logic să așezi câțiva metri din podea în apropierea pragului cu plăci ceramice și să așezi laminatul pentru a se potrivi plăcilor pe restul suprafeței. În acest caz, este mai bine să vă abțineți de la covoare și covoare mari, deoarece chiar și cu curățarea zilnică, praful de pe stradă va cădea în cameră, iar curățarea covorului este mult mai dificilă decât spălarea podelelor. Dacă tot vrei să pui ceva pe podea, aruncă un mic covor decorativ în mijlocul camerei. Alternativ, nu puteți demola în întregime întregul perete, ci doar extindeți ușa prin decorarea stâlpilor cu plăci cu oglindă. Cu o astfel de abordare non-standard, deschiderea în sine va fi practic invizibilă, dar camera de zi va arăta originală.

Pentru sfaturi despre cum să măriți vizual o cameră mică, vedeți videoclipul de mai jos.

fara comentarii

Comentariul a fost trimis cu succes.

Bucătărie

Dormitor

Mobila