Caracteristici ale designului unui living cu șemineu

Conţinut
 1. Particularități
 2. Tipuri de seminee
 3. Stiluri
 4. Spectrul de culori
 5. Unde să plasați?
 6. Sfat
 7. Exemple frumoase în interior

În zilele noastre, șemineele devin mobilier popular atât în ​​camerele de zi tradiționale, cât și în cele moderne. Ele conferă interiorului o atmosferă specială de căldură și confort și, de asemenea, ajută la diversificarea interesant chiar și a unui mediu simplu și plictisitor. Opțiunile moderne pentru șeminee au multe varietăți, astfel încât acestea pot fi introduse în aproape orice proiect de design al sufrageriei.

Particularități

Dacă intenționați să faceți o cameră de zi cu un șemineu, este important să țineți cont de particularitățile camerei dvs. pentru un design competent. Ceea ce contează este amenajarea, dimensiunile, precum și finisajul dorit și chiar amenajarea mobilierului. Când dezvoltați un proiect de design, veți întâlni multe caracteristici ale unui astfel de mediu.

Locul pentru șemineu trebuie selectat astfel încât să se încadreze organic în aspectul general al camerei. Nu este recomandat să plasați un șemineu pe culoar, deoarece va fi pur și simplu incomod: o zonă de recreere este de obicei amenajată în jurul șemineului, iar dacă alți membri ai familiei trec constant, va fi incomod să vă odihniți. În plus, nu este obișnuit să plasați un șemineu în apropierea ușilor sau ferestrelor.

Merită să aveți grijă în avans de caracterul practic, deoarece funcția principală a șemineului este de a încălzi camera. Cea mai mare parte a căldurii va fi dată de șeminee, care sunt încălzite cu lemne, precum și de focare simulate, alimentate cu energie electrică. De asemenea, trebuie avut în vedere faptul că modelele moderne la modă, smălțuite pe două sau trei laturi, sunt semnificativ inferioare opțiunilor tradiționale din punct de vedere practic.

Dacă este posibil să achiziționați un portal de șemineu cu un sertar în partea de jos, cu siguranță merită făcut. Într-un dulap mic sub șemineu, va fi foarte convenabil să depozitați lemne de foc pentru vatră sau orice lucruri de care aveți nevoie în viața de zi cu zi - de exemplu, perii pentru curățarea șemineului. Adesea, șemineele au și un mic raft deschis deasupra. Acest lucru poate fi util dacă aveți o cameră de zi spațioasă, iar în interior vă place o abundență de mici detalii. Pe un raft similar deasupra portalului șemineului, puteți pune un ceas, ceramică elegantă sau fotografii - astfel de accente luminoase vor ajuta la evidențierea în continuare a șemineului.

Mulți se tem că șemineul va fi prea vizibil în interior. și nu se va putea încadra armonios în design - acest lucru este tipic mai ales pentru acele cazuri în care un șemineu cu un design tradițional este plasat într-un interior modern. Pentru a evita acest lucru, mesele sau dulapurile joase din lateral sunt adesea atașate de portalul șemineului. Ele pot fi decorate cu aceleași plăci sau vopsea ca portalul șemineului. Astfel, puteți susține vatra în interior, o potrivi organic în decorul camerei tale.

Tipuri de seminee

Semineele moderne sunt foarte diverse - pot varia în funcție de locație, combustibil necesar, emisie de căldură și stil. Cu toate acestea, toate șemineele au o serie de caracteristici comune. Partea principală a structurii vizibile este ocupată de portalul șemineului - aceasta este fațada, care poate fi decorată cu o varietate de elemente decorative: plăci, gresie, lemn și pictură. Designul include, de asemenea, o cameră de ardere a lemnului de foc, numită focar, un colector de fum și un coș de fum orientat spre stradă.

Uneori, un mic dulap de șemineu pentru depozitarea lemnului de foc este atașat în fața vetrei, deasupra sau dedesubt, iar o masă mică, decorată în același stil ca și șemineul, este adesea plasată în lateral.

În ciuda faptului că designul tuturor șemineelor ​​reale este similar în multe privințe, există o serie de diferențe.În primul rând, șemineele se disting prin locația din casă pe care o pot ocupa.

Există următoarele opțiuni pentru focare:

 • montate pe perete;
 • colţ;
 • incorporat;
 • insulă.

Cea mai populară opțiune este semineu de perete... Mai mult, această opțiune este destul de voluminoasă și ocupă mult spațiu, de aceea se recomandă să luați în considerare un model similar pentru casele spațioase. Un plus evident este că un astfel de șemineu se potrivește în perete, ceea ce înseamnă că arată organic în interior. Aceste seminee se disting de obicei prin finisaje cu faianta, caramida sau piatra.

Semineu de colt are un design deosebit si poate arata foarte frumos in orice tip de interior. Astfel de modele vor fi ideale pentru proprietarii de camere de zi mici. Decorarea unui astfel de șemineu poate fi aproape orice, iar în jurul lui puteți aranja cu ușurință fotolii confortabile sau chiar o canapea de colț pentru relaxare.

Semineu incorporat are un coș de fum încorporat în perete - îngrijirea prezenței unui astfel de șemineu este încă în stadiul de construire a unei case. Această opțiune arată grozav și ocupă foarte puțin spațiu în camera de zi. În același timp, pentru ca acesta să fie vizibil, este imperativ să vină cu un finisaj captivant și interesant pentru portal.

Semineu insulei nu apare foarte des, dar pare foarte interesant. De cele mai multe ori, aceste opțiuni sunt potrivite pentru camerele de zi spațioase, altfel pur și simplu nu veți avea unde să localizați insula. Mai mult, astfel de opțiuni au un coș de fum suspendat, iar transferul de căldură de la ele va fi mai mic decât de la alte modele. Semineele pe insulă sunt în mare parte decorative. Vatra poate fi privită din toate părțile și puteți amplasa astfel de modele oriunde în camera dvs., completând cu o canapea și fotolii.

Pe lângă faptul că se află în casă, este important să subliniem diferențele dintre șeminee în funcție de tipul de combustibil necesar pentru vatră:

 • Un semineu cu lemne este o optiune traditionala, necesita o instalare atenta si nu degaja prea multa caldura. Cu toate acestea, vederea arderii buștenilor în portal este fascinantă și creează o atmosferă specială, incomparabilă în cameră.
 • Daca vrei o optiune mai practica, instaleaza un semineu pe gaz usor de folosit.
 • Semineele electronice sunt o imitație a focului real, sunt potrivite atât pentru un apartament, cât și pentru o casă și vor fi, de asemenea, convenabile de utilizat.
 • În sfârșit, șemineele bio sunt modele inovatoare pe bază de alcool, care au o funcție predominant decorativă.

Conform metodei de radiație termică, vetrele moderne pot fi, de asemenea, împărțite în mai multe tipuri:

 • Prima opțiune este o vatră cu radiație termică unilaterală, cea mai populară în casele private, este cel mai simplu design și are transferul maxim de căldură.
 • Vetrele cu radiații cu două fețe vor deveni un punct culminant al designului original în interior, cu toate acestea, ele pierd din transferul de căldură și caracterul practic.
 • Există, de asemenea, opțiuni cu radiații pe trei fețe, sunt rare, iar funcția lor principală este decorativă.

Stiluri

  Este foarte important să alegeți designul potrivit al portalului șemineului pentru stilul dvs. din interior. Vatra se poate potrivi organic în decorul oricărei camere de zi, dar trebuie să găsiți opțiuni de decor potrivite.

  Într-un apartament sau într-o casă privată, șemineul ar trebui să devină o parte organică a spațiului de locuit.

  Foarte des șemineele sunt selectate pentru interioare stilul country in case de tara. Adesea, placarea tradițională a șemineului din cărămidă sau piatră arată foarte potrivită în astfel de camere de zi. Totodată, dacă doriți să diversificați atmosfera cu motive populare, puteți alege plăci ceramice colorate pentru decorul șemineului. Furnirurile din lemn sculptat pot, de asemenea, să arate foarte organic. În cele din urmă, fațadele metalice simple se vor potrivi și cu stilul rustic și vor deveni un punct culminant al interiorului tău.

  Sufragerie stil cabana - Aceasta este una dintre opțiunile populare pentru stilul rustic, astfel de interioare seamănă cu decorarea caselor din Alpii elvețieni. De obicei, astfel de camere de zi au pereți din lemn, grinzi pe tavan, ferestre panoramice mari, iar pereții și podelele sunt decorate cu piei naturale de animale. Placarea cu piatră este cea mai potrivită pentru astfel de șeminee - nuanțele de bej și maro trebuie selectate astfel încât să nu contrasteze cu elementele din lemn din interior. De asemenea, uneori puteți găsi opțiuni minimaliste pentru portalurile de șemineu din metal - sunt potrivite dacă doriți să puneți un accent deosebit pe vatră.

  Acum devine la modă, simplu și practic. stil scandinav în interior. Este posibil să amenajați o cameră de zi în acest mod ieftin, predomină designul laconic, culorile deschise ale finisajelor și materialele ecologice. Soba este cel mai adesea finisată cu plăci ceramice ușoare sau piatră ușoară - această opțiune este potrivită pentru o cameră mică. Dacă aveți un living spațios în stil scandinav, puteți evidenția vatra cu nuanțe mai închise de piatră sau gresie.

  Printre altele, o soluție populară este turnarea albă, care este de obicei combinată cu ornamentul principal.

  Pentru un living modern înaltă tehnologie caracterizata prin suprafete lucioase pentru fata semineului. Diverse opțiuni din metal pot arăta foarte interesante - oțelul sau cuprul vor arăta grozav pe fundalul unei decorațiuni interioare întunecate. Dacă preferați nuanțe pastelate, ar trebui să luați în considerare fațadele lucioase din plastic, care vor deveni o soluție la modă și versatilă pentru designul modern. În cele din urmă, ar trebui luate în considerare opțiuni neobișnuite pentru șemineele acoperite cu sticlă pe două sau trei laturi - astfel de șeminee nu sunt foarte practice pentru încălzirea unei camere, dar arată foarte neobișnuit și elegant.

  Adesea, casele sunt construite în stil clasic, neoclasicismul și barocul sunt de asemenea populare - un astfel de interior arată luxos și elegant. Se obișnuiește să decorezi un șemineu în astfel de locuri cu coloane decorative mici și muluri din stuc. De asemenea, populară este placarea fațadei din piatră solidă, de exemplu, marmură. Cu toate acestea, puteți înlocui această opțiune cu un analog mai ieftin - o țiglă ceramică potrivită. În plus, uneori o fațadă albă netedă din ipsos sau plastic, precum și plăcile ușoare acum populare, stilizate ca cărămidă sau zidărie, pot arăta interesante.

  Pentru sufragerie Art Nouveau zidăria de pe fațada șemineului sau imitația acesteia cu gresie va fi cea mai simplă și armonioasă opțiune. În același timp, dacă doriți să diversificați un astfel de design, acum puteți alege finisaje moderne foarte interesante din piatră neagră, gri sau maro închis.

  O astfel de placare va completa perfect interiorul Art Nouveau și va deveni un punct culminant interesant al sufrageriei dvs.

  Pentru sufragerie în stil englezesc caracterizat prin decor restrâns, culori pastelate de decor, mobilier simplu din lemn, imprimeuri cu dungi și florale din textile. Vetrele din Anglia sunt de obicei împodobite cu cărămizi roz sau albe - astfel de fațade de portal arată reținut și elegant. Adesea, zidăria este combinată cu mulaje sau elemente din lemn. Aceste mantale se caracterizează prin rafturi deschise în partea de sus și dulapuri în partea de jos.

  Sufragerie-mansarda implică cel mai deschis spațiu cu un design simplu și elegant. Foarte des, în mansardă, unul sau mai mulți pereți sunt finisați cu cărămizi. Confruntarea cu portalul șemineului cu o cărămidă în acest caz va arăta, de asemenea, foarte armonioasă dacă se află pe unul dintre acești pereți. În același timp, dacă șemineul se află pe un perete cu un finisaj ușor, îi puteți picta portalul în culoarea pereților - va arăta și foarte elegant și organic.

  Dacă intenționați să vă mobilați camera de zi într-un stil eclectic, este important ca designul șemineului să nu fie prea restrâns și nici prea strălucitor - trebuie să se încadreze organic în decorul camerei. O varietate de modele moderne de șeminee poate arăta grozav - vetre insulare, portaluri vitrate pe mai multe laturi, precum și modele cu o formă neobișnuită din metal. Cu toate acestea, chiar și cel mai obișnuit șemineu tradițional construit într-un perete cu placare din cărămidă poate părea interesant - doar decorați peretele din jurul vetrei cu muluri sau plasați câteva accesorii strălucitoare pe cămin.

  Spectrul de culori

  Culoarea fațadei vetrei dvs. este foarte importantă în interior - desigur, portalul șemineului ar trebui să iasă în evidență, dar să nu fie prea atrăgător.

  Opțiuni pentru o schemă bună de culori pentru decorarea unui șemineu, ținând cont de nuanțele de finisare:

  • Daca ai un interior in nuante albicioase sau pastelate, iar dimensiunea livingului este mica, decorul portalului semineului ar trebui sa fie ales in principal in culori deschise. Placile albe strălucitoare, plasticul, piatra albicioasă sau cărămida pot funcționa. O fațadă metalică ușoară va arăta, de asemenea, destul de potrivită. Un design neobișnuit poate fi realizat folosind combinații de culori non-standard - de exemplu, tonurile liliac cu tonuri măsline sau bej cu gri deschis pot arăta grozav.
  • Dacă ați terminat camera în nuanțe deschise, dar camera este suficient de spațioasă, șemineul poate deveni un accent luminos și interesant. În același timp, se recomandă evitarea culorilor pure - albastru strălucitor, galben, stacojiu sau verde saturat. Este mai bine să le înlocuiți cu nuanțe compozite complexe - de exemplu, în fața unui șemineu în nuanțe de vin, smarald, muștar și gri-albastru poate fi o soluție reală. De asemenea, puteți utiliza tonuri închise profunde - negru, maro, visiniu sau albastru închis.
   • Pentru o cameră de zi întunecată, nu ar trebui să alegeți un portal de șemineu care se potrivește cu tonul finisajului - un astfel de design se poate dovedi prea plictisitor și sumbru. Este mai bine dacă fațada vetrei este puțin mai ușoară sau mai strălucitoare decât culoarea principală a finisajului: gradul de diferență dintre aceste culori va depinde de cât de mult doriți să evidențiați șemineul în interior. Dacă aveți decorațiuni de pereți visiniu, plăcile de zmeură pot funcționa, fațadele albe ale șemineului sunt adesea alese pentru pereții de culoare kaki, iar nuanțe de cupru pot fi alese pentru pereții gri închis.
    • Dacă aveți o cameră de zi combinată cu un hol sau bucătărie, care sunt finisate în culori diferite, folosind portalul de șemineu de culoare corectă, puteți face interiorul mai frumos și mai solid. Vatra situata in bucatarie poate fi finisata in culoarea zonei de zi, si invers. Cu toate acestea, pentru orice finisaj care combină două culori în zone diferite, opțiunile cu placare albă, placare cu cărămidă roșie sau placare metalică vor fi opțiuni câștigătoare.

    Unde să plasați?

    Luați în considerare următoarele caracteristici de design ale unei camere de zi cu șemineu, în funcție de aspect:

    • Dacă șemineul este situat în centrul unui living mic într-o casă privată, cel mai bine este dacă designul este suficient de concis. Cu toate acestea, șemineul va fi centrul semantic, prin urmare, trebuie distins vizual. Puteți face un finisaj luminos pentru un astfel de șemineu, puteți decora pereții din jur cu muluri sau vopsea într-o altă culoare. Mobilierul este de obicei situat în jurul centrului semantic al camerei. Într-o cameră de zi mică cu șemineu, acest lucru se face cel mai bine în cerc, lăsând un pasaj larg.
    • Dacă soba este situată în centrul unui hol spațios și nu doriți să împărțiți spațiul camerei în zone, designul ar trebui să fie bogat și divers - nu trebuie să vă limitați în alegerea accesoriilor mici și a accentelor luminoase. În același timp, toate elementele decorative trebuie aranjate astfel încât șemineul să iasă în evidență. Acest lucru se poate face în două moduri. Puteți mobila camera de zi destul de succint și o puteți decora cu elemente mici în jurul șemineului.Puteți, dimpotrivă, să plasați obiecte de interior luminoase în toată camera și să lăsați zona de lângă șemineu cu un design minimalist - această opțiune va face și șemineul dvs. să iasă în evidență ca centrul semantic al încăperii.
    • Dacă aveți de gând să vă împărțiți camera de zi în mai multe zone, locația șemineului nu contează. Cel mai probabil, șemineul va fi amplasat într-una din două sau trei zone, care, la rândul lor, ar trebui să fie evidențiate cu ajutorul iluminatului, culorii decorului sau arcadelor și coloanelor. Pentru ca o astfel de cameră de zi să arate bine, ar trebui să aveți grijă să creați mai multe centre semantice în cameră - câte unul în fiecare zonă. Centrul semantic, alături de un șemineu, poate fi un televizor, o masă, o fereastră panoramică, un colț cu flori sau un acvariu.
    • În zilele noastre, amenajările care implică o cameră de zi și o bucătărie combinate sunt foarte populare - această tendință este tipică în special pentru casele private. În același timp, opțiunile arată extrem de interesante în care aragazul este situat în punctul de separare dintre zonele de bucătărie și de living. În acest caz, șemineul este adesea completat de un blat de bar sau un blat de bucătărie cu insulă. Vatra este de obicei îndreptată către zona de living. Pentru un design armonios, trebuie sa te gandesti la mediul inconjurator, astfel incat semineul tau sa fie vizibil din toate punctele incaperii.
    • În casele cu bovindou, șemineul este de obicei amplasat pe partea dreaptă sau stângă a acestuia. Fotoliile sau o canapea sunt de obicei plasate de-a lungul ferestrelor - acest lucru este valabil mai ales pentru interioarele clasice și neoclasice. Dacă vă este teamă că vatra în acest caz va deveni secundară în interior, o puteți evidenția suplimentar - de exemplu, agățați un televizor sau o imagine mare peste el.
    • Camerele de zi și holurile combinate sunt, de asemenea, extrem de comune în casele de țară moderne. În astfel de cazuri, șemineul este adesea situat de-a lungul peretelui de sub scări. Această locație pare nefericită pentru mulți, dar poate fi foarte interesant de învins. Într-un cadru bine gândit, un astfel de aspect va deveni un punct culminant al interiorului dvs., pentru aceasta este important ca șemineul de sub scări să fie cât mai vizibil - veniți cu un finisaj interesant, fațada șemineului poate fi decorată cu gresie, elemente metalice sau figuri din lemn sculptat, in functie de designul incaperii in ansamblu.

    Sfat

    Pentru a face șemineul din interiorul camerei de zi să pară organic, este mai bine să-i găsiți un loc în cameră chiar și în etapa unei revizii majore. Dacă ai un living gata făcut, cu decor și mobilier, va fi mult mai dificil să încadrezi vatra într-un proiect de design deja consacrat.

    Soba este un element al interiorului care, desigur, iese în evidență în cameră, prin urmare, aranjarea mobilierului tapițat și accentele luminoase necesare vor depinde de locația portalului șemineului.

    Dacă decid să plaseze vatra într-o cameră de zi cu decor deja finisat și mobilier aranjat, cel mai adesea este făcută cât mai invizibil. Puteți instala șemineul de-a lungul peretelui sau într-unul dintre colțurile camerei și este mai bine să acoperiți portalul în aceeași schemă de culori ca și pereții. Este posibil să evidențiați vatra într-un astfel de interior, dar discret - de exemplu, faceți un cadru alb subțire în jurul cu mulaj sau jucați-vă cu texturi lucioase și mate atunci când decorați un portal de șemineu.

    Pentru interioare moderne, merită luate în considerare diferite șeminee de imitație.alimentat de electricitate. Avantajul lor neîndoielnic va fi un design interesant - puteți găsi opțiuni care sunt vitrate din toate părțile, suspendate și rupte de podea sau au cea mai neobișnuită formă. De obicei, nu este posibil să proiectați un șemineu adevărat în acest fel. În plus, o imitație a unui focar este cea mai bună opțiune pentru un apartament de oraș, în care este aproape imposibil să instalați o sobă adevărată.

    Exemple frumoase în interior

    Pentru a alege proiectul de design potrivit pentru camera dvs. de zi, merită să luați în considerare o varietate de opțiuni posibile pentru plasarea vatrăi în cameră.Aspectul interiorului va depinde de mulți factori: de exemplu, de iluminat, culoarea decorului și portalul șemineului, aspectul și dimensiunea camerei, aranjarea mobilierului. Nu pot exista două proiecte de interior identice, dar puteți împrumuta oricând idei individuale, creând ceva unic pe baza lor.

    Dacă nu știți ce opțiune de placare să alegeți pentru un portal de șemineu într-o casă privată, în cele mai multe cazuri, zidăria va fi cea mai reușită și organică opțiune. Cărămida și piatra se potrivesc deosebit de bine cu stilul rustic - dacă pereții casei tale sunt finisați cu lemn, piatra în tonuri maro va arăta grozav pe un portal de șemineu.

    Pentru a diversifica designul, puteți plasa rafturi deschise sub și deasupra șemineului - așezați vaze, sfeșnice sau ghivece de flori pe aceste rafturi.

    Dacă apreciezi stilul englezesc reținut, cel mai simplu mod este să alegi o tencuială de design Paris pentru un portal de șemineu - poate fi alb sau vopsit în orice culoare. Merită să alegeți o schemă de culori pastelate; diverse nuanțe de bej și auriu pot părea interesante. De obicei, designul unui astfel de șemineu este restrâns, dar interesant: de exemplu, finisajul poate combina mai multe culori și ornamente neobișnuite în relief.

    Pentru interioarele moderne minimaliste, mulți oameni aleg imitația unui focar, alimentat de electricitate. Opțiunile vitrate pe două sau trei laturi sunt deosebit de relevante acum. Un astfel de design high-tech se potrivește perfect în atmosfera laconică a unei case moderne, dar, în același timp, o astfel de vatră vă permite să creați o atmosferă de confort. Cu un șemineu, un interior modern nu va părea niciodată rece și plictisitor, chiar dacă este dominat de forme reținute și culori deschise.

    Pentru informații despre ce șemineu să alegeți, vedeți următorul videoclip.

    fara comentarii

    Comentariul a fost trimis cu succes.

    Bucătărie

    Dormitor

    Mobila