Cum să coasi corect o cearșaf?

Conţinut
  1. Alegerea materialului
  2. Cum să coasi o cearșaf

Pot exista multe motive pentru care o persoană dorește să coase o cearșaf. De exemplu, i s-a prezentat o saltea nouă, dar niciuna dintre cearșafurile disponibile nu i se potrivește ca mărime, deoarece salteaua are o formă sau o dimensiune nestandard. Sau poate s-a mutat, iar noua locuință nu are aceleași paturi ca și înainte. Sau vrea doar să obțină o abilitate care mai târziu nu numai că va fi utilă în viață, ci va deveni și o sursă de venit suplimentar. Așa că vrea să știe să coase corect foaia.

Alegerea materialului

Soluția ideală este bumbacul, care este sigur chiar și pentru bebeluși, higroscopic, are o bună respirabilitate, este rezistent la uzură și este extrem de ușor de întreținut. Dacă nu aveți constrângeri financiare, puteți utiliza țesături din bambus, care, pe lângă toate cele de mai sus, au proprietăți antimicrobiene și de prevenire a căpușelor. Mătasea este bună și pentru cearșaf - frumoasă, ușoară, plăcută la atingere și durabilă. Dar aceste materiale au un cost foarte mare, care nu este întotdeauna accesibil pentru a oferi cearșafuri bune pentru toți membrii familiei.

Pentru copii, cea mai bună opțiune este calicotul grosier - țesătură densă ieftină, rezistentă la uzură, nu acumulează electricitate statică, se încălzește iarna și absoarbe bine umezeala pe vreme caldă. Dar calicotul grosier are o tendință nedorită de a forma pelete. Flanela, o țesătură moale, ieftină și durabilă, care poate fi vopsită doar cu coloranți naturali, este, de asemenea, o alegere bună. Reține bine căldura, dar se poate micșora puternic la spălare și se usucă mult timp.

Dar tot trebuie să alegi ceva dacă nu ai pe ce să dormi. Este mai bine să dai peste o țesătură bună o dată și apoi să nu ai durere timp de 10 ani decât să cumperi ceva care fie va crea neplăceri, fie va necesita înlocuire în fiecare an. După cum se spune, avarul plătește de două ori.

Cum să coasi o cearșaf

Să începem cu dimensiunea: la lungimea și lățimea saltelei, trebuie să adăugați încă una și jumătate la două grosimi pe ambele părți, de exemplu, dacă dimensiunea saltelei este de 90x200 și grosimea sa este de 15 cm, trebuie să adăugați 15 cm pe fiecare parte, iar la rezultatul rezultat, 7,5 –15 cm pentru a îndoi (ultimul articol pentru o pliu poate fi luat ca 10 cm). Aceasta înseamnă că veți avea nevoie de o bucată de material de aproximativ 140x250 cm:

  • lungime - 10 + 15 + 200 + 15 + 10 = 250;
  • lățime - 10 + 15 + 90 + 15 + 10 = 140.

Coaseți o cearșaf obișnuit

Totul este banal și ușor aici. Veți avea nevoie de: o bandă de măsurat, material textil, o mașină de cusut, ață și ace.

Pentru a coase o foaie primitivă, este suficient să puneți și să coaseți pur și simplu 1-1,5 cm de țesătură de-a lungul întregului perimetru (schema de determinare a dimensiunii este mai sus). Pentru a face colțurile îngrijite și frumoase, trebuie să tăiați capetele cu un centimetru, să îndoiți unghiul rezultat cu încă 1 centimetru și apoi să îndepărtați ambele părți. Fixați cu un ac până începe procesul de peeling. Dacă pliul este șifonat, trebuie să îl călcați cu un fier de călcat.

Cearșaf din două bucăți (jumătăți)

Este și mai ușor aici. Dimensiunile rămân aceleași, trebuie doar să coaseți două bucăți identice de țesătură, de dimensiuni egale cu o foaie obișnuită, cu o mașină de cusut. Dar numai de-a lungul firului partajat.

Model de tensiune

Este puțin mai dificil să faci o cearșaf întins, dar acest lucru este compensat de faptul că este mai practic și mai ușor de pus pe saltea.După aceea, poți uita de ea, iar acest lucru este mult mai bine decât să pierzi timpul în fiecare dimineață, acoperind un cearșaf obișnuit, destul de șifonat sau mototolit într-un singur loc. In plus, modelele de cearceaf stretch pot fi de diverse forme, in functie de saltea. Uneori realizate din două bucăți de țesătură. Acest lucru, desigur, este mai dificil, dar așa ceva va dura mai mult. Poate fi făcută și dintr-o husă de pilota, dar este prea lungă și supărătoare.

Pentru lucru, aveți nevoie de: țesătură sau o foaie gata făcută, o bandă de măsurat, o mașină de cusut, fire, foarfece, ace, o bandă elastică largă.

Cearşaf de corp dreptunghiular

În primul rând, trebuie să măsurați dimensiunea conform exemplului de mai sus, dar cu o ușoară corecție: trebuie să retrageți suplimentar două lățimi ale benzii elastice existente. Apoi sunt trei moduri.

  1. Cel mai simplu: doar introduceți mici benzi de cauciuc în colțuri. Această metodă este cea mai puțin supărătoare și costisitoare, dar este suficient să fixați cearceaful pe saltea. Rezultatul acestei metode inovatoare nu va arata foarte frumos, iar riscul de a rupe foaia este destul de mare.
  2. Mai dificil. Dimensiunea nu se schimba. În prealabil, trebuie să faceți o bandă de cauciuc cu un diametru puțin mai mic decât diagonala saltelei (3-5 cm), apoi să înfășurați treptat elasticul în țesătură, lăsând aproximativ un centimetru de spațiu liber, fixându-l periodic cu știfturi. . Este mai convenabil să începeți de la margini. Când procedura este finalizată, coaseți cu o mașină de cusut în jurul perimetrului pentru a coase elasticul.
  3. Cel mai dificil, supărătoare și costisitoare, dar produsele realizate în acest fel sunt cele mai fiabile și mai estetice. Aici veți avea nevoie de două bucăți de material: una cu lungimea perimetrului saltelei (două lățimi și lungimi + 2-3 centimetri, care vor dispărea apoi) și o înălțime și jumătate (grosime), iar a doua după dimensiune a saltelei (lungime * latime). În primul rând, trebuie să faceți o aparență de cerc din prima bucată de material de-a lungul firului comun, apoi coaseți această bucată cu a doua în același mod și coaseți o bandă elastică, așa cum este indicat în a doua metodă.

Cearceaf rotund cu elastic

Aici totul este la fel, doar în loc de perimetrul dreptunghiului, trebuie să începeți de la diametrul cercului și să urmați a doua sau a treia metodă. Cearceaful rotund poate fi alunecat cu usurinta pe salteaua ovala.

Cearceaf de pat oval

Dacă salteaua este realizată în formă de oval (se face de obicei în pătuțuri), coaserea unui cearșaf nu va fi mai dificilă decât coaserea unui cearșaf pe o saltea dreptunghiulară. Trebuie să măsurați distanța dintre punctele extreme ale saltelei, să tăiați o bucată dreptunghiulară de material și să rotunjiți marginile. Apoi procedați conform uneia dintre schemele de mai sus. Cearşaful oval poate fi purtat şi peste o saltea rotundă. Va arăta neobișnuit (colțurile vor atârna), dar unora le place.

Pentru informații despre cum să coaseți corect lenjeria de pat, vedeți următorul videoclip.

fara comentarii

Comentariul a fost trimis cu succes.

Bucătărie

Dormitor

Mobila